Gotowanie kukurydzy

Gotowanie kukurydzy

Gotowanie kukurydzy jest proste i przyjemne. Zobacz mój szybki przepis na idealną kukurydzę cukrową. Wersja gotowana a następnie podsmażana na patelni lub na grillu z dodatkiem ostrych papryczek. Super!

- prosty i sprawdzony sposób na gotowaną kukurydzę
- garść porad na dania z wykorzystaniem kukurydzy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 kolby kukurydzy cukrowej
  • 2 łyżeczki masła np. klarowanego
  • szczypta chilli lub papryki pul biber

Gotowanie kukurydzy

Potrzebujesz też: duży i szeroki garnek, woda i płaska łyżka soli

Kukurydza cukrowa - jaką wybrać?
Już przy zakupie zwróć uwagę, czy kukurydza nie jest przesuszona na czubku. Dodatkowo obejrzyj ją dookoła. Nasiona powinny być jasno żółte i pękate. Te wklęsłe i przebarwiona oznaczają, że kukurydza jest stara lub była źle przechowywana. Opakowanie nie powinno być od środka zaparowane. Wybieraj średniej wielkości kolby, które nie mają przyczernionych trzonów oraz nasiona są tej samej wielkości (Te przy czubku będą mniejsze, jednak w danym skupisku powinny mieć podobną wielkość). Kukurydza cukrowa Polska będzie mniej słodka od tej importowanej.. to już kwestia gustu :-)

jak ugotować kukurydzę:

Kolby wyjmij z opakowania. Zdejmij "ubranko z włosami". Jeśli trzon bardzo wystaje, obetnij jego nadmiar ostrym nożem. W nieprzerośniętej i świeżej kukurydzy odetniesz go z łatwością. W dużym, szerokim garnku zagotuj z wodę do wysokości nie większej niż 15 cm. Dodaj płaską łyżkę soli. Umieść kolby w garnku z gotującą się, osoloną wodą. 

Najlepiej, by garnek był na tyle duży, by kolby swobodnie będą się kręciły w gotującej się wodzie. Jeśli mają ciasno, przekręcaj je widelcem "na drugą stronę". Gotuj je 10 minut (duże kukurydze do 15 minut). 

Podsmażania lub grillowanie:
Po wyłączeniu palnika nad garnkiem ord razu wyjmij kolby z wrzątku. Umieść je na desce, by odparować wodę. Takie kolby są gotowe do zjedzenia np. z odrobiną masła. Można je też dodatkowo podsmażyć na patelni z masłem klarowanym a na koniec posypać ostrą papryką. Jeszcze lepiej umieścić je na kratce grilla i podpiec na rumiano.

Gotowanie kukurydzy, 1

Kukurydza gotowana

Jeśli planujesz przyjęcie na dworze z grillem, polecam ugotować wcześniej kukurydzę (10 minut wystarczy), przestudzić kolby i odłożyć. Na przyjęciu wystarczy już tylko kilka minut na kratce grilla, by były gotowe. Możesz po ugotowaniu posypać kukurydzę słodką papryką, kminkiem. W wersji deserowej super smakuje z cynamonem lub odrobiną kardamonu.. wszystko to kwestia gustu :-) Kukurydzę po ugotowaniu można obrać nożem z nasion. Nasiona można dodać do zupy lub sałatki.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (16 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Gotowanie kukurydzy

Koniecznie zobacz jak ugotować kukurydzę, by była idealnie pyszna i gotowa do obgryzania. Kukurydza gotowana to super szybki posiłek dla każdego miłośnika kukurydzy. Kukurydza gotowana może być zjedzona bezpośrednio po wyjęciu z garnka bez żadnych dodatków. Polecam jednak polać ją roztopionym masłem i posypać szczyptą soli. To będzie przepyszna kolba kukurydzy do obgryzania. 

Jak ugotować kukurydzę

Kukurydza gotowana to szybkie i proste danie. Ile gotować kukurydzę? Wystarczy 10 do 15 minut, by mieć idealnie ugotowaną kukurydzę. A jak gotowac kukurydze dowiesz się czytając powyższy przepis. Gotowana kukurydza może być dodatkowo umieszczona na grillu. Taką kukurydzę możesz też dodać do sałatki lub też do zupy. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy kulinarne. Z takich porad jak coś szybko ugotować, mogę Ci polecić tak samo sezonowy bób. Gotowanie bobu jest równie proste, jak gotowanie kukurydzy.