Górka cielęca z kością

Górka cielęca z kością

Soczysta górka cielęca z kością na listkach młodego jarmużu lub z dodatkiem dowolnej mieszanki sałat.. Wygląda na skomplikowane danie, jest jednak bardzo proste w przygotowaniu.

Ilość porcji: 2 większe lub 4 mniejsze porcje

Składniki:
• 4 kotleciki z górki cielęcej z kością - po około 100 g każdy
• 4 łyżki oliwy
• 4 ząbki czosnku
• łyżka czosnku niedźwiedziego
• 50 g młodych listków jarmużu*

opcjonalnie:
• krem z octem balsamicznym np. Modeny
• zielony pieprz z zalewy

* Możesz użyć dowolnych kiełków lub mieszanki sałat.

Kotleciki umyj, osusz i natrzyj oliwą wymieszaną z czosnkiem niedźwiedzim. Możesz odstawić je na godzinę na blat w temperaturze pokojowej, smażyć od razu, czy nawet zostawić, w marynacie, w szklanym naczyniu na całą noc w lodówce (tak jak ja).

Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Młode listki, kiełki, czy mieszankę sałat umyj, osusz i wyłóż na talerze.

Nagrzej dobrze patelnię z grubym dnem. Kładź kotleciki i podsmażaj z obu stron po 2 minuty na sporej mocy palnika (około 7 na 10 całkowitej mocy). Nie wlewaj całej marynaty na patelnię.

Po zdjęciu kotlecików i ułożeniu ich na przygotowanych talerzach, zmniejsz moc palnika do połowy, dodaj resztę oleju z czosnkiem niedźwiedzim oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj kilka minut, ale nie za długo, by czosnek nie zrobił się gorzki. Umieść czosnek z sosem z patelni na górkach.

gorka-cieleca-z-koscia-1

Możesz dodać do smaku krem z octem balsamicznym oraz marynowany zielony pieprz. Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub komosą.

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Bookendorfina
2016-01-11 16:41
Bardzo smakowity przepis, różni się nieco od mojego, dlatego z chęcią wypróbuję. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-12 12:29
Super, polecam :-)
Urszi
2016-01-11 17:05
Od dawna przymierzam się do cielęciny, może z pomocą Twojego przepisu szybciej tego dokonam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-12 12:29
:-)
Sylwia
2016-01-11 21:13
Wygląda pysznie uwielbiam gotować, więc ruszam do dzieła z przepisem
kasia
2016-01-11 21:45
Wyglądają oblednie. Nigdy nie jadlam a zdjęcie aż mówi do mnie "zjedz mnoe":-)
blogierka
2016-01-12 03:26
Ania- Twoja pomysłowość kulinarna mnie zawsze zachwyca i inspiruje! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-12 12:30
Dziękuję Ci.. to bardzo, bardzo miłe ;-)