Górka cielęca z kością
Soczysta górka cielęca z kością na listkach młodego jarmużu lub z dodatkiem dowolnej mieszanki sałat.. Wygląda na skomplikowane danie, jest jednak bardzo proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 2-4 porcje
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 4 kotleciki z górki cielęcej z kością - po około 100 g każdy
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- 50 g młodych listków jarmużu*
- opcjonalnie: krem z octem balsamicznym np. Modeny
- opcjonalnie: zielony pieprz z zalewy
* Możesz użyć dowolnych kiełków lub mieszanki sałat.
Kotleciki umyj, osusz i natrzyj oliwą wymieszaną z czosnkiem niedźwiedzim. Możesz odstawić je na godzinę na blat w temperaturze pokojowej, smażyć od razu, czy nawet zostawić, w marynacie, w szklanym naczyniu na całą noc w lodówce (tak jak ja).
Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Młode listki, kiełki, czy mieszankę sałat umyj, osusz i wyłóż na talerze.
Nagrzej dobrze patelnię z grubym dnem. Kładź kotleciki i podsmażaj z obu stron po 2 minuty na sporej mocy palnika (około 7 na 10 całkowitej mocy). Nie wlewaj całej marynaty na patelnię.
Po zdjęciu kotlecików i ułożeniu ich na przygotowanych talerzach, zmniejsz moc palnika do połowy, dodaj resztę oleju z czosnkiem niedźwiedzim oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj kilka minut, ale nie za długo, by czosnek nie zrobił się gorzki. Umieść czosnek z sosem z patelni na górkach.
Możesz dodać do smaku krem z octem balsamicznym oraz marynowany zielony pieprz. Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub komosą.