Deserniczki pieczone z trzech składników
Niesamowity i pyszny deser z czekolady. Tylko trzy składniki, bez mąki. Aksamitne i pyszne i zawsze puszyste deserniczki czekoladowe.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 5 foremek o średnicy 9 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 5 dużych jajek
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady (2 tabliczki)*

*U mnie była to jedna czekolada gorzka i jedna czekolada biała. Możesz użyć dwóch czekolad mlecznych, czy też dwóch gorzkich lub deserowych, jednej mlecznej i jednej białej. Łącz je dowolnie :-)
Obie czekolady umieść w rondelku i całkowicie rozpuść. Nie gotuj i nie przypalaj czekolady. Ja rozpuszczam ją ciągle mieszając w rondelku, na małej mocy palnika. Możesz też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rondelek odstaw na bok do lekkiego wystudzenia czekolady.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w szklanej misce u ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
Żółtka i serek mascarpone ubij w misce używając mieszadeł po białkach. Krem z serka i żółtek dodawaj powoli do rondelka z rozpuszczoną czekoladą. Po każdej porcji ubijaj całość mikserem. Na koniec ubijaj całą masę jeszcze minutę.
Do miski z ubitymi białkami dodaj czekoladową masę i wymieszaj całość łyżką. Tylko do połączenia składników.
Masę przelej do suchych foremek lub kokilek i wstaw do piekarnika na blaszce, na środkową półkę. Piecz około 70 minut w temperaturze 120 stopni.



Serniki po usieczeniu i wystudzeniu najlepiej trzymać w lodówce. Można oprószyć je: cukrem pudrem, kawą rozpuszczalną, czy kakao.
Możesz też upiec ten deser w formie dużego sernika. Wówczas użyj tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wpuść w dno papier do pieczenia i zapnij obręcz.
Formę owiń szczelnie folią. Umieść ją w większym naczyniu. Do większej formy wlej około 1-2 cm wrzątku. Do tortownicy zaś masę czekoladową.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na środkową półkę. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze 1,5 godziny.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej nie pęka. W przypadku tak dużej powierzchni ma to znaczenie. Do małych deserniczków popękana powierzania mi nie przeszkadza :-) Jeśli Twój sernik zaczął pękać, musisz odrobinę zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko drzwiczki na 10 minut. Potem wyjmij sernik. Po lekkim wystudzeniu ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi sernika od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Smacznego!