Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Delikatny dorsz z morelami

Delikatny dorsz z morelami

Przepis na polędwiczki z dorsza gotowane w woreczku, w garnku. Dorsz to delikatna, zwarta biała ryba, która cudownie smakuje z dodatkiem owoców moreli. Owoce należy tylko poddać krótkiej obróbce termicznej :-)

To delikatne i szybkie danie polecam w szczególności Dzieciom oraz osobom na wymagającej diecie np. chorym na WZW.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • marynata: sok z 1 limonki, 4 łyżki oleju z pestek winogron, pół łyżeczki soli
  • 4 dojrzałe morele
  • pół łyżeczki suszonej pietruszki


Potrzebujesz również woreczek do gotowania na parze lub w garnku z gotującą się wodą.

Polędwicę z dorsza podziel na 4 równe kawałki. Sprawdź palcami, czy na pewno nie ma żadnych ości. Umieść w woreczku do gotowania na parze. Do woreczka dodaj również sok z limonki, sól oraz olej lub oliwę. Odprowadź nadmiar powietrza z woreczka i zamknij go. Woreczek z rybą przewróć kilkakrotnie na drugą stronę, by ryba pokryła się marynatą. Go garnka wlej wodę, do połowy wysokości. Gdy woda zacznie się gotować umieść woreczek z rybą. Woreczek powinien zanurzyć się we wrzątku przynajmniej do połowy. Garnek przykryj przykrywką. Rybę gotuj 15 minut. 

Morele umyj i przekrój na połówki.
Usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Owoce umieść w małym rondelku. Możesz wlać łyżkę wody. Dodaj również suszoną pietruszkę (może być również: bazylia, kolendra, lubczyk ogrodowy, kminek). Owoce podsmażaj bez przykrycia do 3 minut. Mają tylko zmięknąć i lekko puścić sok. 

 

Delikatny dorsz z morelami, 1


Dieta WZW

- Dorsz gotowany jest idealną propozycją na danie główne, które powinno stanowić jeden spośród 5-6 lekkich posiłków w ciągu dnia. 
- W diecie tak przygotowana, nietłusta ryba może się pojawiać bez ograniczeń.
- Dodatkiem do ryby mogą być: biały ryż, makaron pszenny, białe pieczywo.

Dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.

Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został stworzony na podstawie wytycznych dietetyka Anicety Brzozowskiej. Moje przepisy, zalecane dla osób chorych na WZW, powstają we współpracy z Fundacją Gwiazda Nadziei

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (126 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania