Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciastka cynamonowe

Ciastka cynamonowe

Cudownie maślane, kruche ciasteczka cynamonowe, to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie możne sobie wymarzyć. Zrobisz je tylko z pięciu składników a do tego są super proste do zrobienia. Idealnie zimowy klimat!

- tylko 5 składników
- proste i szybkie do zrobienia
- można je spakować na prezent

Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciastek: 14 minut
Liczba porcji: 40 ciastek

Kaloryczność kcal: 70 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • kostka prawdziwego masła - 200 g
  • 3 czubate łyżki cukru pudru - 80 g
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 80 g
  • szklanka mąki pszennej tortowej "z czubem" - 200 g
  • 1 łyżka cynamonu

Ciastka cynamonowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 14 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi 40 ciasteczek cynamonowych. 

Ciastka cynamonowe, 1

Ciasteczka cynamonowe przepis

W misce umieść razem wszystkie składniki z wyjątkiem cynamonu. Będzie to zatem szklanka mąki pszennej z czubem, czyli około 200 gramów mąki; po trzy czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (potocznie nazywanej mąką ziemniaczaną) oraz cukru pudru; kostka prawdziwego masła. Kostka o wadze 200 gramów. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto zagnieć szybko i sprawnie. Powinna Ci powstać jednolita kula zwartego ciasta. 

Kulę ciasta zawiń w woreczek spożywczy lub folię i odłóż do lodówki na godzinę.

Ciastka cynamonowe, 2

Po godzinie kulę ciasta wyjmij z lodówki i odwiń z folii. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Ja umieszczam ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na podłużny placek o grubości około 2-3 mm. 

Porada: Ciasto może się lekko kruszyć podczas wałkowania, więc rób to powoli. 
Ciastka cynamonowe, 3

Placek posyp po całości równą warstwą cynamonu a następnie ostrożnie i powoli zwijaj ciasno w rulon, tak jak na zdjęciu poniżej. Rulon ciasta ugnieć jeszcze lekko dłońmi. 
Ciastka cynamonowe, 4

Nożykiem krój rulon w plasterki nie grubsze niż 1 cm. Delikatnie przedkładaj każdy plasterek ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - Ciastka "zbieraj" na papier płaską stroną szerokiego noża. Spiralka może się otwierać, dlatego też rób to ostrożnie. Polecam dodatkowo spłaszczyć lekko każde ciastko ułożone już na blaszce z papierem. Między ciastkami zachowaj odstępy. 
Ciastka cynamonowe, 5

Formę z gotowymi do pieczenia ciastkami cynamonowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 14 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek przy brzegach. Polecam po około 12 minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo 14 minut.

Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. W ten sposób upiecz wszystkie partie ciastek. Wyszło mi łącznie 40 sztuk ciastek cynamonowych. 

Ciastka cynamonowe, 6

Po przestudzeniu przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka wyłożonej papierem śniadaniowym lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało do siedmiu dni.
Ciastka cynamonowe, 7

Przestudzone ciasteczka cynamonowe mogą być też świetnym prezentem. Wystarczy umieścić po kilka sztuk w ozdobnym woreczku. Worek należy oczywiście zamknąć np. przy pomocy wstążeczki. Do środka można też dołożyć dla ozdoby laskę cynamonu lub też ładniejszy anyżek. 

Taki jadalny prezent można podarować gospodarzom idąc w gości na Święta, czy też jakąś zimową imprezę. I odwrotnie.. ciasteczka w woreczku będą świetnym prezentem dla wychodzących z przyjęcia lub urodzin gości.
Ciastka cynamonowe, 8

Ciasteczka cynamonowe można też przygotować w jeszcze szybszy i prostszy sposób. Wówczas cynamon mieszasz w cieście z resztą składników. Ciasteczka tworzysz przez odrywanie kawałka ciasta ze schłodzonej kuli. Z kawałka ciasta formujesz kuleczkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczkę układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko ugniatasz widelcem, tworząc prosty wzorek. Ciasteczka pieczesz tak samo, jak te ze ślimaczkiem. 

Możesz też nie mieszać cynamonu w ciście. Ciasteczka tworzysz przez odrywanie kawałka ciasta ze schłodzonej kuli. Z kawałka ciasta formujesz kuleczkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczkę układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko ugniatasz widelcem uprzednio umieszczonym na chwilę w miseczce z cynamonem. Wówczas oprócz wzorku masz jeszcze akcent cynamonu. Ciasteczka pieczesz tak samo, jak poprzednie. 

Który sposób bardziej Ci się spodobał?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (849 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciastka cynamonowe

Moje ulubione cynamonowe ciasteczka powstają z najprostszej wersji ciasta maślanego kruchego z dodatkiem mielonego cynamonu. Cynamon kojarzy mi się głównie ze Świętami i zimą, więc i te ciasteczka cynamonowe piekę zazwyczaj zimą. Ciastka maślane z cynamonem można upiec na dwa sposoby. Pierwszy opiszę dokładniej w przepisie na ciasteczka cynamonowe, ponieważ wymaga on troszkę więcej pracy przy szykowaniu. Co za tym idzie i takie ciasteczka wyglądają też znacznie atrakcyjniej. Chociaż takie zwykłe ciasteczka maślane cynamonowe też mogą pięknie się prezentować. Przy okazji gorąco zachęcam do szykowania podobnych ciasteczek pieczonych na prawdziwym maśle. Są to moje ukochane ciasteczka maślane. Cudownie pyszne są też kruche ciasteczka, które również bardzo gorąco polecam upiec. Cudownie zimowe jest też ciasto kokosanka, które możesz podać nawet jako tort. Jeśli szykujesz ciastka cynamonowe dla dzieci, to z pewnością spodoba Ci się przepis na coś słodkiego, czyli sałatka owocowa

Ciasteczka cynamonowe

To pyszny przepis na ciastka cynamonowe z pięciu składników. Czasem tak niewiele potrzeba, by wyczarować coś fantastycznie przepysznego. A te ciasteczka cynamonowe są nie tylko nieziemsko smaczne, ale i do tego bardzo ładne. Ponieważ ciastka cynamonowe wyglądają bardzo atrakcyjnie, polecam nie tylko piec je do jedzenia na co dzień. Takie ciastka cynamonowe będą świetne również do spakowania na prezent dla bliskich. To fajny pomysł na ładne spakowanie ich i podarowania na Święta lub też dla wychodzących z urodzin małych gości. Bardzo dobrą bazą pod ten przepis są kruche ciasteczka maślane z których to właśnie korzystałam szykując ten przepis na ciasteczka cynamonowe. Zapraszam tez po inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka