Ciastka cynamonowe
Cudownie maślane, kruche ciasteczka cynamonowe, to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie możne sobie wymarzyć. Zrobisz je tylko z pięciu składników a do tego są super proste do zrobienia. Idealnie zimowy klimat!
- tylko 5 składników
- proste i szybkie do zrobienia
- można je spakować na prezent
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciastek: 14 minut
Liczba porcji: 40 ciastek
Kaloryczność kcal: 70 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- kostka prawdziwego masła - 200 g
- 3 czubate łyżki cukru pudru - 80 g
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 80 g
- szklanka mąki pszennej tortowej "z czubem" - 200 g
- 1 łyżka cynamonu
Ciastka cynamonowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 14 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi 40 ciasteczek cynamonowych.
Ciasteczka cynamonowe przepis
W misce umieść razem wszystkie składniki z wyjątkiem cynamonu. Będzie to zatem szklanka mąki pszennej z czubem, czyli około 200 gramów mąki; po trzy czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (potocznie nazywanej mąką ziemniaczaną) oraz cukru pudru; kostka prawdziwego masła. Kostka o wadze 200 gramów. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto zagnieć szybko i sprawnie. Powinna Ci powstać jednolita kula zwartego ciasta.
Kulę ciasta zawiń w woreczek spożywczy lub folię i odłóż do lodówki na godzinę.
Po godzinie kulę ciasta wyjmij z lodówki i odwiń z folii. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Ja umieszczam ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na podłużny placek o grubości około 2-3 mm.
Porada: Ciasto może się lekko kruszyć podczas wałkowania, więc rób to powoli.
Placek posyp po całości równą warstwą cynamonu a następnie ostrożnie i powoli zwijaj ciasno w rulon, tak jak na zdjęciu poniżej. Rulon ciasta ugnieć jeszcze lekko dłońmi.
Nożykiem krój rulon w plasterki nie grubsze niż 1 cm. Delikatnie przedkładaj każdy plasterek ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - Ciastka "zbieraj" na papier płaską stroną szerokiego noża. Spiralka może się otwierać, dlatego też rób to ostrożnie. Polecam dodatkowo spłaszczyć lekko każde ciastko ułożone już na blaszce z papierem. Między ciastkami zachowaj odstępy.
Formę z gotowymi do pieczenia ciastkami cynamonowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 14 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek przy brzegach. Polecam po około 12 minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo 14 minut.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. W ten sposób upiecz wszystkie partie ciastek. Wyszło mi łącznie 40 sztuk ciastek cynamonowych.
Po przestudzeniu przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka wyłożonej papierem śniadaniowym lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało do siedmiu dni.
Przestudzone ciasteczka cynamonowe mogą być też świetnym prezentem. Wystarczy umieścić po kilka sztuk w ozdobnym woreczku. Worek należy oczywiście zamknąć np. przy pomocy wstążeczki. Do środka można też dołożyć dla ozdoby laskę cynamonu lub też ładniejszy anyżek.
Taki jadalny prezent można podarować gospodarzom idąc w gości na Święta, czy też jakąś zimową imprezę. I odwrotnie.. ciasteczka w woreczku będą świetnym prezentem dla wychodzących z przyjęcia lub urodzin gości.
Ciasteczka cynamonowe można też przygotować w jeszcze szybszy i prostszy sposób. Wówczas cynamon mieszasz w cieście z resztą składników. Ciasteczka tworzysz przez odrywanie kawałka ciasta ze schłodzonej kuli. Z kawałka ciasta formujesz kuleczkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczkę układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko ugniatasz widelcem, tworząc prosty wzorek. Ciasteczka pieczesz tak samo, jak te ze ślimaczkiem.
Możesz też nie mieszać cynamonu w ciście. Ciasteczka tworzysz przez odrywanie kawałka ciasta ze schłodzonej kuli. Z kawałka ciasta formujesz kuleczkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczkę układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko ugniatasz widelcem uprzednio umieszczonym na chwilę w miseczce z cynamonem. Wówczas oprócz wzorku masz jeszcze akcent cynamonu. Ciasteczka pieczesz tak samo, jak poprzednie.
Który sposób bardziej Ci się spodobał?
Smacznego!