Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz dużo czasu.. sięgnij po ten przepis. Proste i szybkie do przygotowania ślimaczki z ciasta francuskiego.

Możesz wypróbować też moją drugą wersję, którą przygotowuję z cynamonem. Zobacz przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego.

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 10-12 sztuk

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego – 375 g*
  • łyżka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • łyżka masła

Ślimaczki cynamonowe

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Włącz piekarnik na 180 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenie. Wysmaruj go masłem.

Ciasto wyłóż na blat i lekko rozwałkuj. Wysyp na nie cukier i cynamon. Suchymi palcami rozprowadź mieszankę po całej powierzchni.

Zwijaj ciasno ciasto zaczynając od krótszego boku. Krój w plasterki grubości około 1-2 cm i układaj na papierze zachowując minimum 2 cm odległości .

Piecz 20 minut do zarumienienia.

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 1

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 2

Co powiesz na taki dodatek do kawy? ;-)
Ze smacznych i słodkich przekąsek polecam też pyszne hiszpańskie churros. Jak szukasz czegoś ciągnącego to może zrobisz samodzielnie krówki ciągutki? Zobacz krówki przepis.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷