Sernik krówkowy z ricotty

Sernik krówkowy z ricotty

Cudowny zapach krówek.. słodycz nie do opisania :-)
Sernik jest jednocześnie soczysty i kruchy. Ma smak chałwy i słodkiego mleka. Trzeba go po prostu upiec.

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na masę serową:
• 500 g sera ricotta
• 5 krówek np. waniliowych
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżka masła
• łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
• 200 g śmietanki 30 %
• łyżka cukru pudru
• złota posypka cukrowa


Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz.

Krówki umieść w rondelku z masłem i lekko podgrzej, by zrobiły się miękkie. Masa nie będzie i nie musi być gładka.

Do miski włóż ser, wbij jajka, dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. wymieszaj. Dodaj krówki z masłem i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach. Możesz też użyć blendera.

Masę serową przełóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 60 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność).

Przed podaniem przygotuj dekorację.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach, aż zrobi się gęsta. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze dwie minuty. Ubitą śmietaną udekoruj sernik np. używając szprycy lub rękawa cukierniczego. Możesz również użyć dowolnej cukrowej posypki.

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ?

sernik-korowkowy-z-ricotty-1

sernik-korowkowy-z-ricotty-2

sernik-korowkowy-z-ricotty-3

sernik-korowkowy-z-ricotty-4

Przed umieszczeniem sernika w piekarniku, możesz dodatkowo wyłożyć na wierzch trzy pokrojone na kawałki krówki. Masa się rozpuści i wszystko pięknie się ze sobą połączy :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Jola
2016-11-24 19:49
On pewnie najlepiej smakuje w nocy !!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-24 20:16
Ha ha.. Jolu, masz 100% racji :-)
user pic
Jola
2016-11-26 00:11
No i sernik nie doczekał się nocy! Rozszedł się w mgnieniu oka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam z ciepłej Majorki.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-26 09:12
Super Jolu.. oj, zazdroszczę Majorki :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-24 22:05
Sernik, krówka i chałwa <3 To takie cudowne trio :D
user pic
KatarzynaKa
2016-11-24 22:18
Ja już mam, ale czekam do jutra aż będzie ścisły.. Kurczaki.... ciężko wytrzymać tak pięknie pachnie?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-25 18:06
:-) No własnie :-)
user pic
Ania
2016-11-25 22:52
Kurczę, krówki zbily mi sie na kamień. Moze w piekarniku jakos sie rozpuszcza?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-26 09:11
Aniu, rozpuszczą się :-) Napisz jak smakował.
user pic
Ania
2016-11-26 19:09
Rozpuściły sie - faktycznie smaczny. Miałam jednak zbyt duża tortownicę (24 cm) i wyszedł z tego bardziej placek ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-26 19:43
Nic nie szkodzi Aniu.. to już tylko efekt wizualny :-)
user pic
Sosna
2016-11-26 09:40
Wygląda obłędnie! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-26 10:50
Dziękuję Ci ;-)
user pic
Zuzia
2016-11-27 11:16
Czy koniecznie musi byc ser riccotta? Może byc jakis inny?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-27 19:11
Możesz użyć zwykłgo twarogu. Sernik będzie twardszy i zwarty.. również pyszny, jednak będzie miał inną strukturę. Z ricottą jest soczysty i kruchy.