Platany smażone

Platany smażone

Platany smażony, czyli patacones, to tradycyjne danie, które robi się z zielonych jeszcze platanów. Zjesz je na każdym straganie w Kolumbii przygotowywane na głębokim tłuszczu. U mnie w wersji na słodko jako, że moje platany były już żółte, dojrzałe.

Czas smażenia: 3 minuty
Liczba porcji: 2-4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • jeden żółty platan
  • szklanka oleju rafinowanego

Dodatkowo

  • cynamon
  • marmolada z owocu Jebuticaba*

* Marmoladę z tego pysznego brazylijskiego owocu możesz zastąpić marmoladą śliwkową.

Platany

Platany smażone, 1

Zdejmij skórę z owocu platana. Pokrój go na pieńki grubości około 4-5 cm. Jeśli masz frytkownicę umieść owoce w głębokim oleju i smaż około 4 minuty do zarumienienia.

Ja frytkownicy nie posiadam, więc nagrzałam głęboką patelnię i wlałam cały olej. Użyłam ryżowego oleju rafinowanego. Na większym ogniu podsmażyłam platanowe pieńki z każdej strony po 3 minuty.

Podsmażone kawałki platana, (nie zdziw się, że połowa oleju "zniknęła" z patelni ) kładź pojedynczo na drewnianej desce. Drugą deską delikatnie dociskaj je do grubości około 1 cm.

Platanowe placki, przy pomocy łopatki, przenieś znowu na patelnię (do frytkownicy) i smaż na mniejszym ogniu z każdej strony jeszcze po 3 minuty.

Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik. Przenieś na talerz gotowe do zjedzenia.

Możesz je podać bez dodatków, gdyż żółty platan sam w sobie jest słodki. Proponuję jednak spróbować go również w wersji z cynamonem oraz gęstą marmoladą owocową.. u mnie z owocu Jebuticaba :-)

Platany smażone, 2

Platany smażone, 3

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷