Platan smażony na słodko

Platan smażony na słodko

Patacones - tradycyjne danie z zielonego jeszcze platana. Zjesz je na każdym straganie w Kolumbii. Smażone na głębokim tłuszczu, solone.. pyszne.

U mnie wykonane według tradycyjnego przepisu, jednak z małą modyfikacją. Mój platan zrobił się już żółty, więc postanowiłam usmażyć go w wersji na słodko.

Te okazy mają ponad 30 cm długości i są naprawdę dorodne ;-)

Platan smażony na słodko, 1

 

Reklama

Czas smażenia: 3 minuty
Ilość porcji: 2-4

Składniki

  • jeden żółty platan
  • szklanka oleju rafinowanego

Dodatkowo

  • cynamon
  • marmolada z owocu Jebuticaba*

* Marmoladę z tego pysznego brazylijskiego owocu możesz zastąpić marmoladą śliwkową.

Zdejmij skórę z owocu platana. Pokrój go na pieńki grubości około 4-5 cm. Jeśli masz frytkownicę umieść owoce w głębokim oleju i smaż około 4 minuty do zarumienienia.

Ja frytkownicy nie posiadam, więc nagrzałam głęboką patelnię i wlałam cały olej. Użyłam ryżowego oleju rafinowanego. Na większym ogniu podsmażyłam platanowe pieńki z każdej strony po 3 minuty.

Podsmażone kawałki platana, (nie zdziw się, że połowa oleju "zniknęła" z patelni ) kładź pojedynczo na drewnianej desce. Drugą deską delikatnie dociskaj je do grubości około 1 cm.

Platanowe placki, przy pomocy łopatki, przenieś znowu na patelnię (do frytkownicy) i smaż na mniejszym ogniu z każdej strony jeszcze po 3 minuty.

Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik. Przenieś na talerz gotowe do zjedzenia.

Możesz je podać bez dodatków, gdyż żółty platan sam w sobie jest słodki. Proponuję jednak spróbować go również w wersji z cynamonem oraz gęstą marmoladą owocową.. u mnie z owocu Jebuticaba :-)

Platan smażony na słodko, 2

Platan smażony na słodko, 3

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10352
Reklama

Komentarze

2016-05-21 22:00
Dziękuję za przepis :) Moje platany były mało dojrzałe, dlatego danie wyszło raczej wytrawne. Mąż zjadł z ketchupem jak frytki, a ja z marmoladą jak racuchy. Chyba trochę za długo trzymałam je drugi razem na patelni, bo te, które wyjmowałam na końcu wyszły chrupkie jak czipsy.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-22 18:27
Tak.. ogólnie mniej dojrzałe wykorzystuje się do wytrawnych dań. Gdzie udało Wam się dostać platany?
2017-11-11 09:34
Teraz biedronka, tam są platany. Dziękuję za przepis, to będzie mój pierwszy raz z platanami.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 02:58
Bardzo ciekawy smak Kasiu. Napisz jakie miałaś odczucia ;-)
2018-03-18 16:36
Super przepis. 👍 Dziękuję.
Ja robiłam w frytkownicy.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję🙂