Platan smażony na słodko

Platan smażony na słodko

Patacones - tradycyjne danie z zielonego jeszcze platana. Zjesz je na każdym straganie w Kolumbii. Smażone na głębokim tłuszczu, solone.. pyszne.

U mnie wykonane według tradycyjnego przepisu, jednak z małą modyfikacją. Mój platan zrobił się już żółty, więc postanowiłam usmażyć go w wersji na słodko.

Te okazy mają ponad 30 cm długości i są naprawdę dorodne ;-)

Platan smażony na słodko, 1

 

Czas smażenia: 3 minuty
Ilość porcji: 2-4

Składniki

  • jeden żółty platan
  • szklanka oleju rafinowanego

Dodatkowo

  • cynamon
  • marmolada z owocu Jebuticaba*

* Marmoladę z tego pysznego brazylijskiego owocu możesz zastąpić marmoladą śliwkową.

Zdejmij skórę z owocu platana. Pokrój go na pieńki grubości około 4-5 cm. Jeśli masz frytkownicę umieść owoce w głębokim oleju i smaż około 4 minuty do zarumienienia.

Ja frytkownicy nie posiadam, więc nagrzałam głęboką patelnię i wlałam cały olej. Użyłam ryżowego oleju rafinowanego. Na większym ogniu podsmażyłam platanowe pieńki z każdej strony po 3 minuty.

Podsmażone kawałki platana, (nie zdziw się, że połowa oleju "zniknęła" z patelni ) kładź pojedynczo na drewnianej desce. Drugą deską delikatnie dociskaj je do grubości około 1 cm.

Platanowe placki, przy pomocy łopatki, przenieś znowu na patelnię (do frytkownicy) i smaż na mniejszym ogniu z każdej strony jeszcze po 3 minuty.

Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik. Przenieś na talerz gotowe do zjedzenia.

Możesz je podać bez dodatków, gdyż żółty platan sam w sobie jest słodki. Proponuję jednak spróbować go również w wersji z cynamonem oraz gęstą marmoladą owocową.. u mnie z owocu Jebuticaba :-)

Platan smażony na słodko, 2

Platan smażony na słodko, 3

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (6 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷