Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach

Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach

Pałki kurczaka na bardzo dobrze smakują w towarzystwie boczniaków i orzechów nerkowca...

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
boczniaki w nerkowcach
• 300 g boczniaków
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1 łyżka kremu z orzechów nerkowca
• szczypta chilli

pałki kurczaka
• 5 pałek z kurczaka
• 2 łyżki oleju kokosowego
• przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, szczypta pieprzu i kardamonu

dodatki
• sałata karbowana
• kolorowe papryki
• ryż jaśminowy


Pałki umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy (cukier, sól, kardamon, pieprz) wymieszaj na talerzu i obtocz w nich pałki. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej kokosowy. Pałki smaż po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przykryj patelnię i na mniejszej mocy palnika podsmażaj je jeszcze 20 minut.

Boczniaki opłucz i osusz z nadmiaru wody, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym. Odetnij grubsze trzony i pokrój je w plasterki, w poprzek blaszek.

Nagrzej drugą, mniejszą patelnię. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażaj boczniaki około 5 minut do zarumienienia. Dodaj krem z nerkowców oraz chilli i mieszaj drewnianą łyżką, tylko chwilę.

Na talerze wyłóż liście sałaty. Pałki kurczaka układaj obok boczniaków. Dodatkowo ułóż jeszcze kawałki kolorowej papryki. Dopełnieniem posiłku będzie również ryż jaśminowy.


palki-kurczaka-z-boczniakami-w-nerkowcach-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Matylda Stępień
2016-04-20 20:05
a krem z nerkowców to taki gotowy ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-20 20:23
Ja użyłam takiego gotowego 100% ze słoiczka, ale możesz też zrobić własny. Nerkowce zostaw na noc w misce z wodą. Rano odsącz i zblenduj na gładką masę - gotowe ;-)
Matylda Stępień
2016-04-20 22:23
dzięęękuujęęę :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-21 09:45
:-) :-)
Marzena
2016-04-20 21:36
Aniu bardzo fajne danie :-) musiało być pyszne :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-21 09:45
Tak Marzenko ;-) Dziękuję..
Gaba - Turlu Tutu
2016-04-21 11:48
Bardzo fajny i inspirujący przepis. Zawsze i się wydawało, że pałki z kurczaka mają większy potencjał i że sama idę na łatwiznę przygotowując je. A teraz podam je na stół w nowej wersji:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-21 12:08
:-) Dziękuję i życzę smacznego!
Masa Fantomasa
2016-04-21 11:58
Bardzo interesująca, i jak się domyślam, smaczna propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-21 12:08
Zachęcam :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-22 19:18
Tymi boczniakami nas kupiłaś :D Mięsko byśmy oddały za podwójną porcję boczniaków :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-23 15:48
:-) Też wolę więcej grzybków a mniej kurczaka :-)