Niby rwaniec drożdżowy

Niby rwaniec drożdżowy

Marzyło mi się ciasto na świeżych drożdżach.. puchate i aromatyczne :-)

A, że akurat nowa foremka czekała na swój debiut, nie mogłam się powstrzymać, by nie upiec niby rwańca. Wyszedł cudownie - coś wspaniałego o idealnych proporcjach!


Czas przygotowywania: 30 minut
Czas wyrastania: łącznie około 90 minut
Ilość porcji: 8 porcji z formy o pojemności 100 ml każde gniazdo

Składniki:
• 2 żółtka jaj
• 50 g świeżych drożdży
• 100 g drobnego cukru
• 450 g mąki pszennej
• 250 ml ciepłego mleka
• 100 g miękkiego masła

• 30 g cukru o grubej rafinadzie do posypania ciasta - można pominąć


Mleko, jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Całe drożdże, cukier oraz mleko umieść w jednej misce i rozetrzyj łyżką. Odstaw na 10 minut - nie musi zacząć "pracować".

Po 10 minutach dodaj resztę składników - mąkę, żółtka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami aż do momentu, gdy będzie zwarte, elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek miski.

Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw do podwójnego wyrośnięcia - do 30 minut. Ja czasem wkładam miskę z ciastem do wyłączonego piekarnika, który wcześniej lekko podgrzałam do temperatury 30-35 stopni.

Ciasto wyjmij z miski, lekko ugnieć i podziel na 8 równych części. Każdą umieść w gniazdku w formie. Formę wcześniej warto lekko natłuścić od środka - np. resztami masła.

Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia. (Teraz możesz obsypać je cukrem z grubą rafinadą). Najlepiej zapomnieć o nim nawet na godzinę. Jeśli chcesz przykryć je ściereczką, wcześniej obsyp je mąką, gdyż ciasto bardzo wyrasta i prawdopodobnie podczas zdejmowania ściereczki uszkodzisz jego strukturę.

Wyjmij formę z piekarnika (jeśli tam wyrastało - a jest to dobre miejsce, gdyż nie ma przeciągów). Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Ciasto powinno tak wyrosnąć, by bułeczki od góry złączyły się ze sobą i utworzyły grzybek nad formą. Bułeczki piecz 25 minut.

Pamiętaj, by najpierw lekko uchylić drzwi piekarnika i stopniowo studzić ciasto.


niby-rwaniec-drozdzowy-1

niby-rwaniec-drozdzowy-2


Zapewne domyślacie się, że zdjecia robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe. Głównym powodem jest ekipa domowników, która z wytęsknieniem czekała na degustację :-)

Dodam, że takie domowe bułeczki drożdżowe to wspaniałe drugie śniadanie dla Twojego Dziecka do szkoły. Idealna porcja lekko słodkiego ciasta do śniadaniówki!

Ktoś się już skusił?
Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Madame Malonka
2016-03-22 21:59
Co to za ciekawa forma do pieczenia? Od co najmniej 2 miesięcy zabieram sie za ciacho drożdżowe, Twoje wygląda przecudnie. Chyba czas mojego zastanawiania się dobiega końca :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-23 09:54
Tę formę mam z Lidla, ale widziałam ją też w sklepie aledobre.pl A ciasto polecam Ci, będziesz zadowolona :-)
user pic
Moje Bistro
2016-03-23 02:01
Foremka idealna na takie drożdżówki :) A drożdży nie było zbyt dużo?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-23 09:53
:-) Nie, to jest właśnie ta idealna ilość drożdży do tych bułeczek :-)
user pic
amanda-butikzprzepisami
2016-03-23 09:47
Piękna forma :) Ciasto wspaniale wyrosło - widać, że puszyste :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-23 09:52
Dziękuję Amando.. Foremki widziałam już w kilku sklepach. Robią się popularne ;-) A ciacho było cudowne!
user pic
kociolek-pysznosci
2016-03-23 19:00
Bardzo fajna jest tak forma. Rwaniec musi być bardzo smaczny :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-24 10:32
Tak.. foremka jest rewelacyjna a rwaniec był strzałem w dziesiątkę :-)
user pic
Marzena
2016-03-23 23:20
Uwielbiam drożdżowe wypieki, formę już próbowałam, ale ciacho tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam fotek zrobić. Twoje Aniu jest bardzo apetyczne :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-24 10:33
Ha ha.. Ja już jak zaczęłam robić to krzyczałam, że będzie zakaz konsumpcji póki nie zrobię zdjęć ;-)
user pic
Patrycja
2016-03-30 22:24
Jak ja dawno nie jadlam ciasto drozdzowego... Twoje wyglada niesamowicie!!! I jaki swietny pomysl z ta foremka :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-31 09:38
Patrycjo, pieczesz ciasta tam w dalekiej Kanadzie? ;-) Jak nie to zapraszam jak odwiedzisz Polskę ;-)