Mielonka z szynkowara
Domowa mielonka z szynkowara. Delikatna, 100% chudego mięsa z kurczaka i indyka. Bez ostrych przypraw - idealna dla Dzieci. Wypróbuj!
Czas przygotowania: 1 dzień
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: około 1,5 kg mielonki
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 850 g mięsa z udźca kurczaka
- 300 g mięsa z udźca indyka
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego otartego
- 16 g soli - 3 płaskie łyżeczki
- 2 g saletry potasowej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 120 ml wody
Szynkowar przepisy z drobiu
*Do zrobienia mielonki drobiowej potrzebujesz również szynkowaru o pojemności 1,5 l. W zestawie znajdziesz kompletny szynkowar, termometr do mięsa oraz zestaw grubych worków wraz z instrukcją i przepisami na kilka rodzajów szynek.
Szynkę najlepiej zacząć robić wieczorem, by odstawić ją do chłodzenia na całą noc.
Udźce z kurczaka oraz indyka umyj, osusz i oczyść z błon, tłuszczu oraz skóry. Gotowe mięso zmiel w maszynce z sitkiem o średnicy 5 mm.
Do miski z mięsem dodaj czosnek niedźwiedzi, sól, saletrę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wodę z dodatkiem żelatyny.
Wymieszaj dobrze mięso i umieść w jednym worku. Worek możesz od razu umieścić w komorze szynkowaru i porcjami nakładać mięso tak, by nie zostawić wolnych przestrzeni z pęcherzami powietrza. Zawiąż worek, dociśnij mięso nakładką ze sprężyną i zakręć szynkowar.
Szynkowar umieść w lodówce na minimum 6 godzin. U mnie była to cała noc.
Parzenie szynki w garnku:
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką bawełnianą. Postaw szynkowar w garnku i zalej wodą tak, by nie dochodziła ona do nakrętki.
Termometr umieść w otworze nakrętki i ustaw palnik w kuchence na małą moc. Utrzymuj temperaturę nie przekraczającą 85-90 stopni. Parz szynkę przez dwie godziny.
Wyjmij szynkowar z wody. Odczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kolejnych 6-12 godzin. Po tym czasie szynkę możesz wyjąć z worka i delektować się jej smakiem :-)
Pieczenie szynki w piekarniku:
Szynkowar umieść na 2 godziny w piekarniku ustawionym na 90 stopni. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i postępuj dalej tak samo, jak przy parzeniu szynki.
Na zdjęciach znajduje się szynka w wersji z piekarnika.
Smacznego!
Szynkowar pochodzi ze sklepu www.sklepogrodniczy.pl
*Wpis zawiera lokowanie produktu