Mielonka drobiowa z szynkowaru

Mielonka drobiowa z szynkowaru

Szynka domowej roboty? To proste i bardzo wciągające zajęcie.

Na początek mam dla Was prosty przepis na delikatną mielonkę drobiową z czosnkiem niedźwiedzim. Zdecydowałam się na nią ze względu na Dzieci. Moi Chłopcy bardzo lubią chudy drób, który idealnie nadaje się na kanapki do szkoły :-)

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: około 1,5 kg mielonki

Składniki:
  • 850 g mięsa z udźca kurczaka
  • 300 g mięsa z udźca indyka
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego otartego
  • 16 g soli - 3 płaskie łyżeczki
  • 2 g saletry potasowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 120 ml wody

*Do zrobienia mielonki drobiowej potrzebujesz również szynkowaru o pojemności 1,5 l. W zestawie znajdziesz kompletny szynkowar, termometr do mięsa oraz zestaw grubych worków wraz z instrukcją i przepisami na kilka rodzajów szynek.


Szynkę najlepiej zacząć robić wieczorem, by odstawić ją do chłodzenia na całą noc.

Udźce z kurczaka oraz indyka umyj, osusz i oczyść z błon, tłuszczu oraz skóry. Gotowe mięso zmiel w maszynce z sitkiem o średnicy 5 mm.

Do miski z mięsem dodaj czosnek niedźwiedzi, sól, saletrę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wodę z dodatkiem żelatyny.

Wymieszaj dobrze mięso i umieść w jednym worku. Worek możesz od razu umieścić w komorze szynkowaru i porcjami nakładać mięso tak, by nie zostawić wolnych przestrzeni z pęcherzami powietrza. Zawiąż worek, dociśnij mięso nakładką ze sprężyną i zakręć szynkowar.

Szynkowar umieść w lodówce na minimum 6 godzin. U mnie była to cała noc.

Parzenie szynki w garnku:
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką bawełnianą. Postaw szynkowar w garnku i zalej wodą tak, by nie dochodziła ona do nakrętki.

Termometr umieść w otworze nakrętki i ustaw palnik w kuchence na małą moc. Utrzymuj temperaturę nie przekraczającą 85-90 stopni. Parz szynkę przez dwie godziny.

Wyjmij szynkowar z wody. Odczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kolejnych 6-12 godzin. Po tym czasie szynkę możesz wyjąć z worka i delektować się jej smakiem :-)

Pieczenie szynki w piekarniku:
Szynkowar umieść na 2 godziny w piekarniku ustawionym na 90 stopni. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i postępuj dalej tak samo, jak przy parzeniu szynki.

Na zdjęciach znajduje się szynka w wersji z piekarnika :-)

Mielonka drobiowa z szynkowaru, 2

Szynkowar pochodzi ze sklepu www.sklepogrodniczy.pl
*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

Średnia 4.7 / 5 (64 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷