Mielonka drobiowa z szynkowaru

Mielonka drobiowa z szynkowaru

Szynka domowej roboty? To proste i bardzo wciągające zajęcie.

Na początek mam dla Was prosty przepis na delikatną mielonkę drobiową z czosnkiem niedźwiedzim. Zdecydowałam się na nią ze względu na Dzieci. Moi Chłopcy bardzo lubią chudy drób, który idealnie nadaje się na kanapki do szkoły :-)

Czas przygotowywania: jedna doba (mięso dwukrotnie leżakuje w lodówce)
Czas pieczenia/gotowania: 2,5 godziny
Ilość porcji: około 1,5 kg mielonki

Składniki:
• 850 g mięsa z udźca kurczaka
• 300 g mięsa z udźca indyka
• 1 łyżka czosnku niedźwiedziego otartego
• 16 g soli - 3 płaskie łyżeczki
• 2 g saletry potasowej
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka żelatyny
• 120 ml wody

*Do zrobienia mielonki drobiowej potrzebujesz również szynkowaru o pojemności 1,5 l. W zestawie znajdziesz kompletny szynkowar, termometr do mięsa oraz zestaw grubych worków wraz z instrukcją i przepisami na kilka rodzajów szynek.

mielonka-drobiowa-z-szynkowaru-1
Szynkę najlepiej zacząć robić wieczorem, by odstawić ją do chłodzenia na całą noc.

Udźce z kurczaka oraz indyka umyj, osusz i oczyść z błon, tłuszczu oraz skóry. Gotowe mięso zmiel w maszynce z sitkiem o średnicy 5 mm.

Do miski z mięsem dodaj czosnek niedźwiedzi, sól, saletrę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wodę z dodatkiem żelatyny.

Wymieszaj dobrze mięso i umieść w jednym worku. Worek możesz od razu umieścić w komorze szynkowaru i porcjami nakładać mięso tak, by nie zostawić wolnych przestrzeni z pęcherzami powietrza. Zawiąż worek, dociśnij mięso nakładką ze sprężyną i zakręć szynkowar.

Szynkowar umieść w lodówce na minimum 6 godzin. U mnie była to cała noc.

Parzenie szynki w garnku:
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką bawełnianą. Postaw szynkowar w garnku i zalej wodą tak, by nie dochodziła ona do nakrętki.

Termometr umieść w otworze nakrętki i ustaw palnik w kuchence na małą moc. Utrzymuj temperaturę nie przekraczającą 85-90 stopni. Parz szynkę przez dwie godziny.

Wyjmij szynkowar z wody. Odczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kolejnych 6-12 godzin. Po tym czasie szynkę możesz wyjąć z worka i delektować się jej smakiem :-)

Pieczenie szynki w piekarniku:
Szynkowar umieść na 2 godziny w piekarniku ustawionym na 90 stopni. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i postępuj dalej tak samo, jak przy parzeniu szynki.

Na zdjęciach znajduje się szynka w wersji z piekarnika :-)

mielonka-drobiowa-z-szynkowaru-2

mielonka-drobiowa-z-szynkowaru-3

Szynkowar pochodzi ze sklepu www.sklepogrodniczy.pl
*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

KatarzynaKa
2016-03-26 17:13
Jestem super zdeterminowana, by zrobić taką szynkę. Nie wiedziałam, że z pieca też wyjdzie. Brakuje mi tylko tego sprzętu i będę produkować szynkę ?
Ania
2016-03-28 11:35
Super :-)
Izabela/elementarzmamy.pl
2016-03-26 22:35
Mam taki sam szynkowar? Mielonkę robię tyrolską z wieprzowiny i odrobiny wołowiny,a z drobiu baleron białoruski.Używam soli peklowej.No i nie wpadłabym na upieczenie szynkowaru,ale trzeba próbować nowości! Nie daję też ściereczki,kiedyś nawet pisałam do producenta z kilkoma pytaniami,nie zalecał tego.Ale pewnie wszystkie opcje prowadzą do jednego celu:pyszna,domowa wędlinka. Spokojnych Świąt!
Ania
2016-03-28 11:36
Baleron białoruski brzmi super ciekawie :-) Zakupię wysoki garnek i następnym razem zrobię w nim szynkę.. bez ściereczki :-)
MEwa
2016-04-21 17:47
W tym przypadku, gdzie do wyrobu kobieta dodaje mąkę ziemniaczaną ( zachodzę w głowę czemu ma to służyć ) trudno mówić o zdrowej żywności i karmieniu tym dzieci. W przypadku wyrobów z drobiu można śmiało poprzestać na surowcu i przyprawach bez zbędnych wynalazków. Saletrę można w ogóle pominąć i pozostać przy zwykłej soli warzonej. Nie potrzeba dodawać pozostałych składników wymienionych w tym przepisie i gwarantuję, że wyrób wyjdzie zdrowy i pyszny.
Ania
2016-04-21 18:11
Ostatnio pominęłam w przepisie saletrę i szynka udała się równie smaczna.
MEwa
2016-04-26 14:59
Aniu, z tego • 2 g saletry potasowej • 1 łyżeczka cukru pudru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka żelatyny • 120 ml wody możesz też śmiało zrezygnować. W wielu przepisach te składniki występują, ale po wielu próbach zrezygnowałam z tych wynalazków. Stosuję tylko surowiec, przyprawy, sól. Jeżeli bardzo Ci zależy na kolorze wyrobu można dodać soli peklowej. ( mięso indycze zachowuje wtedy swój kolor czerwieni). Pozdrawiam. Wygląd wyrobu na dużą piątkę!
Ania
2016-04-26 15:02
Dziękuję za radę Ewo.. Zrobiłam już szynkę bez tych wszystkich dodatków i była pyszna. Może dodam nowy przepis ;-)
Futka
2016-03-27 12:48
Przepyszna i niezwykle apetyczna mielonka :)
Ania
2016-03-28 11:36
Dziękuję :-)
Królowa Karo
2016-03-28 12:48
Muszę w końcu kupić szynkowar, bo tej sklepowej bylejakości mam już dość.
Ania
2016-03-29 10:16
Bardzo dobra decyzja.. Ja nigdy nawet nie pomyślałam wcześniej, by sama robić szynkę. Myślałam, że sprzętu jest dużo i jest drogi. Pozytywnie zaskoczyła mnie nie tylko niska cena szybkowaru, ale i to, że do zrobienia szynki wystarczy odrobinę cierpliwości..
Marzena
2016-03-29 09:26
Super wędlinka. Też masz szynkowar i polecam go każdemu :-)
Ania
2016-03-29 10:16
Wiem Marzenko.. widziałam Twoją pyszną szyneczkę drobiową.. chyba z papryką jak dobrze pamiętam :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-03-29 16:05
Szynkowar to hit ostatniego czasu :) nic dziwnego bo to genialne urządzenie dające wiele możliwości :)
Ania
2016-03-29 16:27
Zgadza się. Używacie w swojej kuchni?
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-03-31 20:04
Nie bo nie jemy mięsa często, a wręcz okazyjnie czyli raz na kilka miesięcy jak mamusia przyczepi się, że "nic nie jemy" :P Ale jeśli ktoś by nas poczęstował taką domową szynką to nie miałybyśmy większych oporów przed spróbowaniem i polecamy ten sprzęt ciociom, które szynki kupują codziennie :)
Ania
2016-04-01 19:01
Dzięki Dziewczyny :-) Może Ciocie się skuszą..Ps. można im "wejść na ambicje" :-)
Patrycja
2016-03-30 22:32
Wow szynka domowej roboty, ty to masz zdolnosci ;) Bardzo chetnie bym taka zrobila, bo przynajmniej wiesz co jest w srodku, nie tak jak z tymi sklepowymi, czasem nie wiadomo co jest dodowane do wedlin. Swietny przepis!
Ania
2016-03-31 09:39
No właśnie.. Niedługo będzie u mnie Konkurs na facebooku i będzie taki szynkowar do wygrania :-)
Agata
2017-01-24 12:48
Mojemu Gajowemu świetnie idzie zabawa z szynkowarem :) Ostatnio mieliśmy zawijaną roladę z boczku, może nie było to dietetyczne, ale jakie pyszne ^^
Ania
2017-01-24 13:36
:-) Agato, super mieć takiego Gajowego w domu.. u mnie sami "wyjadacze" ;-)