Kacze nogi pieczone na jabłkach
Dawno nie robiłam jednocześnie tak prostego i tak wykwintnego obiadu :-)
Zapraszam :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 4 kacze nogi
- 2 średnie i twarde jabłka
- przyprawy: po łyżeczce soli, zielonego pieprzu, majeranku, tymianku
Kacze nogi umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym małym nożem usuń torebki stawowe oraz nadmiar wystającego tłuszczu. Solą obsyp nogi od strony skóry, pieprzem zaś od strony mięsa.

Przygotuj dużą patelnię. Na zimnej i nie polewanej niczym patelni ułóż obok siebie kacze nogi - koniecznie skórą do patelni. Podsmażaj po 5 minut z każdej strony.
W tym czasie dobrze umyj jabłka. Przekrój je na pół wzdłuż gniazda nasiennego, które od razu usuń. Połówki pokrój w plasterki kładąc je skórą do góry. Ułóż obok siebie w brytfance. Posyp resztą ziół (majeranek, tymianek).

Kacze nogi zdejmuj z patelni układając je na jabłkach skórą do góry. Polej całość sosem z patelni.
Brytfankę szczelnie zawiń od góry w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz odkryte jeszcze 20 minut.



Podawaj samo, lub z gotowanym ryżem :-) Ciekawie smakuje udekorowane lubczykiem.
Smacznego!