Tęczowe galaretki
Wspaniały letni deser dla każdego. Idealne na urodziny Dziecka, imprezę w ogrodzie, czy też po prostu.. bez okazji ;-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa
- 1 galaretka czerwona np. truskawkowa
- 1 galaretka żółta no. cytrynowa
- 1 galaretka zielona np. agrestowa
- 750 ml wrzątku
Przygotuj formę np. sylikonową o wymiarach 28 x 18 x 4 cm.
Zagotuj wodę. Do trzech szklanych naczyń wsyp galaretki. Każdą zalej 250 ml wrzątku. Mieszaj po kolei do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Czerwoną galaretkę wylej do formy, by szybciej wystygła. Wstaw do lodówki na min. 50 minut do stężenia. Następnie wylej galaretkę zieloną i ponownie wstaw do lodówki na min. 25 minut. Wylej również żółtą galaretkę i wstaw całość do całkowitego stężenia - minimum 50 minut.
Najlepiej jednak zrobić galaretkę wieczorem i zostawić do stężenia na całą noc. Rano pokroić na kawałki.


Uwaga - jeśli używasz sylikonowej formy, koniecznie od początku trzymaj ją na desce lub blaszce. Inaczej cała galaretka będzie się rozlewać podczas przenoszenia.
Smacznego :-)