Pistacje prażone domowym sposobem

Pistacje prażone domowym sposobem

Zielone, świeże pistacje możesz uprażyć w domu, na patelni jak zwykłe orzeszki ziemne. Bardzo ciekawy smak - polecam spróbować :-)

Składniki:
• 200 g zielonych pistacji
• łyżka oleju ryżowego
• płaska łyżeczka soli

Nagrzej lekko patelnię o grubym dnie. Najpierw wysyp pistacje, potem dodaj płaską łyżkę oleju. Mieszaj co minutę przez 10 minut drewnianą łyżką. Posyp pistacje solą. Mieszaj ostatnie pięć minut. Pilnuj, by pistacje się nie przypaliły.

Uwaga - Może Ci się wydawać, że pistacje jeszcze się nie uprażyły, jeśli będziesz próbować je na ciepło np. sprawdzając w trakcie prażenia. Będą miękkie.. to naturalne. Twardnieją po ostygnięciu.

prazone-pistacje-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl