Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pistacje prażone domowym sposobem

Pistacje prażone domowym sposobem

Zielone, świeże pistacje możesz uprażyć w domu, na patelni jak zwykłe orzeszki ziemne. Bardzo ciekawy smak - polecam spróbować :-)

Czas prażenia: 15 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 g zielonych pistacji
  • łyżka oleju ryżowego
  • płaska łyżeczka soli

Nagrzej lekko patelnię o grubym dnie. Najpierw wysyp pistacje, potem dodaj płaską łyżkę oleju. Mieszaj co minutę przez 10 minut drewnianą łyżką. Posyp pistacje solą. Mieszaj ostatnie pięć minut. Pilnuj, by pistacje się nie przypaliły.

Uwaga - Może Ci się wydawać, że pistacje jeszcze się nie uprażyły, jeśli będziesz próbować je na ciepło np. sprawdzając w trakcie prażenia. Będą miękkie.. to naturalne. Twardnieją po ostygnięciu.

Pistacje prażone domowym sposobem, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (48 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania