Podudzia z kurczaka w kapuście

Podudzia z kurczaka w kapuście

Soczyste i delikatne mięso.. mięciutka i słodka kapusta oraz przepyszny wywar :-)
Podudzia z kurczaka duszone z kapustą i ziołami.. najlepsze z gotowanymi ziemniakami!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenie: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500 g podudzi z kurczaka - 4 sztuki
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g odsączonej kapusty kiszonej
  • pół szklanki wody
  • przyprawy: po łyżeczce, pieprzu, cukru, bazylii, lubczyku i majeranku

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.

Podudzia przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj ziołami ( z wyjątkiem cukru). Do garnka wlej olej i ułóż podudzia. Jedno obok drugiego skórą do dołu. Podsmażaj bez przykrycia około 10 minut.

Kapustę odciśnij dobrze z wody. Nie szatkuj, tylko od razu ułóż na podudziach. Posyp ją cukrem. Wlej pół szklanki wody.

Danie duś pod przykryciem 1,5 h na małej mocy palnika.

Podudzia z kurczaka w kapuście, 1

Podudzia z kurczaka w kapuście, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (20 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14391