Podudzia z kurczaka w kapuście

Podudzia z kurczaka w kapuście

Soczyste i delikatne mięso.. mięciutka i słodka kapusta oraz przepyszny wywar :-)
Podudzia z kurczaka duszone z kapustą i ziołami.. najlepsze z gotowanymi ziemniakami!

Czas przygotowywania:
 około 10 minut
Duszenie: około 1,5 h
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 500 g podudzi z kurczaka - 4 sztuki
• 2 łyżki oleju
• 300 g odsączonej kapusty kiszonej
• pół szklanki wody
• przyprawy: po łyżeczce, pieprzu, cukru, bazylii, lubczyku i majeranku

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.


Podudzia przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj ziołami ( z wyjątkiem cukru). Do garnka wlej olej i ułóż podudzia. Jedno obok drugiego skórą do dołu. Podsmażaj bez przykrycia około 10 minut.

Kapustę odciśnij dobrze z wody. Nie szatkuj, tylko od razu ułóż na podudziach. Posyp ją cukrem. Wlej pół szklanki wody.

Danie duś pod przykryciem 1,5 h na małej mocy palnika.

podudzia-z-kurczaka-w-kapuscie-1

podudzia-z-kurczaka-w-kapuscie-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl