Kurczak w kapuście
Soczyste i delikatne mięso.. mięciutka i słodka kapusta oraz przepyszny wywar :-)
Kurczak w kapuście duszony z ziołami.. najlepsze z gotowanymi ziemniakami!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenie: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 500 g podudzi z kurczaka - 4 sztuki
- 2 łyżki oleju
- 300 g odsączonej kapusty kiszonej
- pół szklanki wody
- przyprawy: po łyżeczce, pieprzu, cukru, bazylii, lubczyku i majeranku
Podawaj z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.
Podudzia przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj ziołami ( z wyjątkiem cukru). Do garnka wlej olej i ułóż podudzia. Jedno obok drugiego skórą do dołu. Podsmażaj bez przykrycia około 10 minut.
Kapustę odciśnij dobrze z wody. Nie szatkuj, tylko od razu ułóż na podudziach. Posyp ją cukrem. Wlej pół szklanki wody.
Danie duś pod przykryciem 1,5 h na małej mocy palnika.


Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5
(197 głosów)
Oceń!