Mini pączki z ricotty

Mini pączki z ricotty

Super pyszne i super proste w wykonaniu! Takie są właśnie mini pączki z ricotty, które polecam smażyć nie tylko na Tłusty Czwartek. To przepis idealny na każdą okazję. To boskie pączusie na jeden kęs. Polecam!

- nie ochłoną tłuszczu
- bardzo proste do zrobienia
- pączki bez użycia drożdży

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia pączków: 30 minut
Ilość porcji: 37 pączków średnicy 4 cm

Kaloryczność kcal: 50 w 1 pączku

Składniki na mini pączki

  • małe opakowanie serka ricotta - 250 g
  • 4 małe lub 3 duże jajka - 190 g
  • 4 łyżki cukru waniliowego - około 50 g
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i sody oczyszczonej

Składniki dodatkowe

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia po usmażeniu

Pączki z ricottą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek ricotta oraz jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 37 mini pączków o średnicy około 4 cm po usmażeniu. 

Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy do odcedzania tłuszczu.

Mini pączki z ricotty, 1

Pączki z ricotty przepis

Do misy miksera wbij cztery mniejsze lub trzy duże jajka. Wsyp cztery łyżki cukru waniliowego i daj szczyptę soli. Polecam domowy cukier waniliowy z mojego przepisu. Możesz też użyć zwykłego cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Uwaga: Waga jajek po wbiciu ich do miski powinna wynosić łącznie około 190 gramów. 

Mini pączki z ricotty, 2

Do puchu jajecznego dodaj 250 gramów serka ricotta. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub trzepaczki do jajek. 
Mini pączki z ricotty, 3

Do masy wsyp lub przesiej mieszankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą. Pamiętaj, że potrzebujesz 160 gramów mąki pszennej. 
Mini pączki z ricotty, 4

Delikatnie wymieszaj całość na jednolite ciasto. Tak - cisto jest dość rzadkie i klejące. Wszystko się zgadza.
Mini pączki z ricotty, 5

Ciasto powinno być użyte do szykowania pączków od razu po wymieszaniu wszystkich składników. 

Przygotuj sobie mały lub średniej wielości garnek. Wlej do niego około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia mini pączków z ricottą. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. 

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Obok garnka połóż ręczniki papierowe, mały spodek z odrobiną oleju oraz cedzak do łowienia pączków.

Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładaj porcje na mini pączki. Na jedną łyżeczkę nakładasz ciasto a drugą łyżeczką zdejmujesz je bezpośrednio na olej. Staraj się, by porcja ciasta była kształtna. Wówczas pączki w czasie smażenia same zaczną się zaokrąglać (podczas wyrastania we wrzącym tłuszczu). Dodając pączki na tłuszcz staraj się utrzymać temperaturę 170-175 stopni. 

Mini pączki z ricotty, 6

Mini pączki z ricotty w trakcie smażenia jeszcze sporo urosną. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Pączki nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Jeśli pączek jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia. 

Jeśli pączki smażą się długo a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe), to znaczy, że olej jest za gorący. 

W ten sposób usmaż wszystkie pączki. Wyszło mi równo 37 pączusiów o średnicy około 4 cm po usmażeniu. Lekko przestudzone pączki z ricotty obtoczyłam lekko mieszanką drobnego cukru waniliowego i cukru pudru.

Mini pączki z ricotty, 7

Mini pączki z ricotty, 8

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (80 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pączki z ricotty

Uwielbiam smażyć pączki. Na Tłusty Czwartek szykuję zazwyczaj tradycyjne pączki na drożdżach i z rozmaitym nadzieniem. Uwielbiam też smażyć oponki serowe, które uwielbiają moje dzieci. Myślę, że na Tłusty Czwartek można sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa. Jeśli lubisz pyszności, ale nie tylko z drożdżami, to polecam Ci mój przepis na pączki z ricotty. Na moim Blogu znajdziesz już kilka przepisów na takie własnie nieduże pączusie w wersji z serem twarogowym serkiem kremowym mascarpone i teraz z serkiem ricotta. To wszytko pączki bez użycia drożdży. Robi się je błyskawicznie a do tego są tak małe i pyszne, że nie potrzebują one żadnego nadzienia. 

Zeppole

Przepis na pączki z ricottą wymyśliłam sama szukając nowego sposobu na wykorzystanie serka ricotta. A, że zbliżał się Tłusty Czwartek, to padło na mini pączki. Dopiero potem trafiłam na t nazwę. Zeppole to włoskie słodkości. 

Mini pączki z ricotty

Jeśli tylko będziesz podążać idealnie za przepisem, to gwarantuję, że usmażysz najpyszniejsze pod słońcem pączusie z serkiem ricotta. Te mini pączki z serem ricotta nie wchłaniają tłuszczu mimo, że w cieście nie ma oni odrobiny spirytusu. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje mini pączki z serkiem ricotta wyjdą idealnie pyszne i puchate, polecam nie spieszyć się z szykowaniem ciasta. Składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Bardzo ważna jest też jakość samego sera ricotta. Im lepszy serek, tym lepsze pączki z ricotty. Serdecznie zapraszam też po inne moje sprawdzone przepisy kulinarne na każdą okazję.