Mini pączki z ricotty
Super pyszne i super proste w wykonaniu! Takie są właśnie mini pączki z ricotty, które polecam smażyć nie tylko na Tłusty Czwartek. To przepis idealny na każdą okazję. To boskie pączusie na jeden kęs. Polecam!
- nie chłoną tłuszczu
- bardzo proste do zrobienia
- pączki bez użycia drożdży
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia pączków: 30 minut
Liczba porcji: 37 pączków średnicy 4 cm
Kaloryczność kcal: 50 w 1 pączku
Dieta: wegetariańska
Składniki na mini pączki
- małe opakowanie serka ricotta - 250 g
- 4 małe lub 3 duże jajka - 190 g
- 4 łyżki cukru waniliowego - około 50 g
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i sody oczyszczonej
Składniki dodatkowe
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia po usmażeniu
Pączki z ricottą
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek ricotta oraz jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 37 mini pączków o średnicy około 4 cm po usmażeniu.
Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy do odcedzania tłuszczu.
Pączki z ricotty przepis
Do misy miksera wbij cztery mniejsze lub trzy duże jajka. Wsyp cztery łyżki cukru waniliowego i daj szczyptę soli. Polecam domowy cukier waniliowy z mojego przepisu. Możesz też użyć zwykłego cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Uwaga: Waga jajek po wbiciu ich do miski powinna wynosić łącznie około 190 gramów.
Do puchu jajecznego dodaj 250 gramów serka ricotta. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub trzepaczki do jajek.
Do masy wsyp lub przesiej mieszankę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą. Pamiętaj, że potrzebujesz 160 gramów mąki pszennej.
Delikatnie wymieszaj całość na jednolite ciasto. Tak - cisto jest dość rzadkie i klejące. Wszystko się zgadza.
Ciasto powinno być użyte do szykowania pączków od razu po wymieszaniu wszystkich składników.
Przygotuj sobie mały lub średniej wielości garnek. Wlej do niego około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia mini pączków z ricottą. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni.
Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Obok garnka połóż ręczniki papierowe, mały spodek z odrobiną oleju oraz cedzak do łowienia pączków.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładaj porcje na mini pączki. Na jedną łyżeczkę nakładasz ciasto a drugą łyżeczką zdejmujesz je bezpośrednio na olej. Staraj się, by porcja ciasta była kształtna. Wówczas pączki w czasie smażenia same zaczną się zaokrąglać (podczas wyrastania we wrzącym tłuszczu). Dodając pączki na tłuszcz staraj się utrzymać temperaturę 170-175 stopni.
Mini pączki z ricotty w trakcie smażenia jeszcze sporo urosną. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Pączki nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Jeśli pączek jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia.
Jeśli pączki smażą się długo a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe), to znaczy, że olej jest za gorący.
W ten sposób usmaż wszystkie pączki. Wyszło mi równo 37 pączusiów o średnicy około 4 cm po usmażeniu. Lekko przestudzone pączki z ricotty obtoczyłam lekko mieszanką drobnego cukru waniliowego i cukru pudru.
Smacznego!