Kurczak pieczony - blady

Kurczak pieczony - blady

Bardzo często kupuję całego kurczaka i piekę go na blado, bez przypraw i chrupiącej skórki.

Takie mięso jest idealne do sałatek, wrapów, kanapek.. Delikatne mięso możesz polać dowolnym sosem i posypać dowolnymi ziołami, by za każdym razem smakowało inaczej.

Taki kurczak jest również idealny dla Dzieci :-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 1 kurczak - waga 1 kg
• 1 łyżeczka soli


Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij kuperek oraz szyję. Obsyp kurczaka solą i umieść w brytfance pod przykryciem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1 h.

Sos z kurczaka możesz odlać do słoika i wykorzystać jako składnik sosu lub dodać do zupy warzywnej.

kurczak-pieczony-blady-1

kurczak-pieczony-blady-2



Wagi kurczaka i czas pieczenia pod przykryciem:

1 kg – 1 h
1,5 kg – 1 h 30 min
2 kg – 2h min
2,5 kg – 2h 30 min


Smacznego!

Aga
2016-07-20 11:34
faktycznie jakiś bladziuchny :) nie wiedziałam, że sie tak da :)
Ania
2016-07-20 12:59
Oczywiście Aga.. to super sposób, by potem z mięsa wyczarować co się tylko chce ;-)
Renata - Mój dzień
2016-07-21 08:45
Może i bez przypraw, ale smak na pewno jest świetny:)
Ania
2016-07-22 08:55
:-) Dziękuję Renato
Sosna
2016-07-21 22:09
Muszę wypróbować :)
Ania
2016-07-22 08:55
Polecam
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-22 22:32
Takie delikatne mięsko najmilej jest u nas widziane w gęstej zupie krem <3
Ania
2016-07-23 09:00
Bardzo dobry pomysł.