Kurczak pieczony - blady

Kurczak pieczony - blady

Bardzo często kupuję całego kurczaka i piekę go na blado, bez przypraw i chrupiącej skórki. Takie mięso jest idealne do sałatek, wrapów, kanapek.. Delikatne mięso możesz polać dowolnym sosem i posypać dowolnymi ziołami, by za każdym razem smakowało inaczej. Taki kurczak jest również idealny dla Dzieci :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kurczak - waga 1 kg
  • 1 łyżeczka soli


Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij kuperek oraz szyję. Obsyp kurczaka solą i umieść w brytfance pod przykryciem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1 h.

Sos z kurczaka możesz odlać do słoika i wykorzystać jako składnik sosu lub dodać do zupy warzywnej.

 

Kurczak pieczony - blady, 1

Kurczak pieczony - blady, 2



Wagi kurczaka i czas pieczenia pod przykryciem:

1 kg – 1 h
1,5 kg – 1 h 30 min
2 kg – 2h min
2,5 kg – 2h 30 min


Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷