Drink Paloma
Odkryj drink Paloma, czyli meksykański koktajl, który skradnie Twoje serce mieszanką wyrazistej tequili, soczystego grejpfruta i delikatnych bąbelków. To przepis idealny na letnie wieczory, lub na Sylwestra.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 drink = około 220 ml
Kaloryczność kcal: 130 w 1 drinku
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 40 ml tequili - najlepiej złotej
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku soku grejpfrutowego
- 10 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- 10 ml syropu cukrowego lub syropu z agawy
- woda sodowa (gazowana) - wedle uznania
- spora garść kostek lodu - może być lód kruszony
- dodatki: sól na krawędzie szklanki; plasterki cytrusów
Drink Paloma
W pierwszej kolejności szykuję sobie szklankę - najlepiej sporą, typu highball. Na płaski talerzyk wysyp trochę zwykłej soli (lub mieszanka drobnej z grubo mieloną). Na krawędzi szklanki rozprowadź odrobinę soku z grejpfruta, a następnie odwróć szklankę do góry nogami i delikatnie przykładaj krawędź do soli. W taki sposób obtocz w soli całą krawędź szklanki, by powstał crust. Szklankę wypełnij do połowy kostkami lodu.
Porada: Aby przykleić więcej soli możesz krawędź szklanki pokryć syropem.
Do szejkera barmańskiego lub zwykłego, niedużego słoika wlej wszystkie składniki: 40 ml tequili, 50 ml soku grejpfrutowego (może być też z kartonu), 10 ml soku z limonki lub z cytryny oraz 10 ml syropu oraz 2-3 kostki lodu. Zamknij szejker lub zakręć słoik i wstrząśnij całość, a następnie przelej do szklanki z lodem.
Porada: Polecam poeksperymentować z proporcjami niektórych składników. Aby drink był wyraźniejszy, można dodać o 10 ml więcej soku z limonki lub z cytryny. Śmiało można też wlać o 10 ml więcej syropu, czy soku grejpfrutowego.
Do pełna dolej wodę sodową - gazowaną, a następnie udekoruj rant szklanki plasterkiem grejpfruta lub limonki.
Drink Paloma podawaj od razu po przygotowaniu.
Dobrego dnia lub miłego wieczoru.