Keto mielone w dyniowej panierce

Keto mielone w dyniowej panierce

Kotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków.

Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów w swojej kuchni.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 10-12 sztuk

Składniki:
  • 500 g biodrówki lub łopatki wieprzowej
  • 100 g słoniny
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli oraz pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki nasion babki jajowatej - można pominąć
  • 100 g pestek dyni
  • olej kokosowy do smażenia

Dodatki do posiłku: liście szpinaku, awokado, zielona papryka, olej z pestek dyni lub lniany, sałata rzymska

Wyłuskane pestki dyni umieść w melakserze (lub w wysokim naczyniu z użyciem ręcznego blendera) i miksuj na gruboziarnistą mąkę.

Mięso oraz słoninę zmiel w maszynce do mięsa. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i nasiona babki.

Dobrze wymieszaj masę mięsną.

Keto mielone w dyniowej panierce, 1

Nabierz porcję mięsa wielkości mandarynki. Umieść w misce z mielonymi pestkami i obtocz. Uformuj w dłoni kotlet o lekko wydłużonym kształcie. Przygotuj tak wszystkie kotlety.

Keto mielone w dyniowej panierce, 2


Nagrzej dużą patelnię i dodaj  dwie łyżki oleju kokosowego. Smaż kotlety po 5 minut z jednej i 3 minuty z drugiej strony na średniej mocy palnika.

Keto mielone w dyniowej panierce, 3

Keto mielone w dyniowej panierce, 4

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14258

Komentarze

2017-02-14 20:41
Świetne kotleciki Aniu :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-15 09:54
Dziękuję :-)