Keto mielone w dyniowej panierce

Keto mielone w dyniowej panierce

Kotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków.

Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów w swojej kuchni.

Łączny czas przygotowywania: do 40 minut
Ilość kotletów: 10-12 sztuk wielkości mandarynki


Składniki na kotlety:
• 500 g biodrówki lub łopatki wieprzowej
• 100 g słoniny
• 2 jajka
• płaska łyżeczka soli oraz pół łyżeczki pieprzu
• 2 łyżki nasion babki jajowatej - można pominąć
• 100 g pestek dyni
• olej kokosowy do smażenia

Dodatki do posiłku: liście szpinaku, awokado, zielona papryka, olej z pestek dyni lub lniany, sałata rzymska

Wyłuskane pestki dyni umieść w melakserze (lub w wysokim naczyniu z użyciem ręcznego blendera) i miksuj na gruboziarnistą mąkę.

Mięso oraz słoninę zmiel w maszynce do mięsa. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i nasiona babki.

Dobrze wymieszaj masę mięsną.

keto-mielone-w-dyniowej-panierce-1

Nabierz porcję mięsa wielkości mandarynki. Umieść w misce z mielonymi pestkami i obtocz. Uformuj w dłoni kotlet o lekko wydłużonym kształcie. Przygotuj tak wszystkie kotlety.

keto-mielone-w-dyniowej-panierce-2

Nagrzej dużą patelnię i dodaj  dwie łyżki oleju kokosowego. Smaż kotlety po 5 minut z jednej i 3 minuty z drugiej strony na średniej mocy palnika.

keto-mielone-w-dyniowej-panierce-3

keto-mielone-w-dyniowej-panierce-4

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2017-02-14 20:41
Świetne kotleciki Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-15 09:54
Dziękuję :-)