Bezglutenowe kotlety mielone
Bezglutenowe kotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków. Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 10-12 sztuk
Dieta: bezglutenowa
- 500 g biodrówki lub łopatki wieprzowej
- 100 g słoniny
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli oraz pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki nasion babki jajowatej - można pominąć
- 100 g pestek dyni
- olej kokosowy do smażenia
Keto kotlety mielone
Dodatki do posiłku: liście szpinaku, awokado, zielona papryka, olej z pestek dyni lub lniany, sałata rzymska

Bezglutenowe mielone
Wyłuskane pestki dyni umieść w melakserze (lub w wysokim naczyniu z użyciem ręcznego blendera) i miksuj na gruboziarnistą mąkę. Mięso oraz słoninę zmiel w maszynce do mięsa. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i nasiona babki. Dobrze wymieszaj masę mięsną.

Nabierz porcję mięsa wielkości mandarynki. Umieść w misce z mielonymi pestkami i obtocz. Uformuj w dłoni kotlet o lekko wydłużonym kształcie. Przygotuj tak wszystkie kotlety.

Nagrzej dużą patelnię i dodaj dwie łyżki oleju kokosowego. Smaż kotlety po 5 minut z jednej i 3 minuty z drugiej strony na średniej mocy palnika.

Sprawdź też mój przepis na tradycyjne kotlety mielone. Ciekawe są też moje gołąbki bez zawijania, które możesz gotować lub zapiec.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5
(65 głosów)
Oceń!