Domowe cebularze

Domowe cebularze

Ten przepis dopracowałam do perfekcji ;-)
Według mnie i mojej rodziny.. idealne, domowe cebularze!

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 90 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość cebularzy: 5 sztuk o średnicy 13-15 cm

Składniki na ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
• pół szklanki wody wymieszanej z mlekiem (pół na pół)
• po płaskiej łyżeczce  soli i cukru
• 2 łyżki miękkiego masła

Składniki na wkład cebulowy:
•  2 średnie cebule (około 250 g)
• 3 łyżki oleju np. rzepakowy

Reklama
Składniki na ciasto umieść w misce. Mieszanka mleka z wodą mogą być ciepłe, zaś masło miękkie lub rozpuszczone.

Zagnieć ciasto. Powinna powstać zwarta, elastyczna kula. Ciasto zostaw w misce. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

W tym czasie obierz cebule i pokrój je w piórka. Podsmażaj na oleju, na średniej mocy palnika nawet do 30 minut. Co jakiś czas mieszaj. Nie dolewaj więcej oleju. Odstaw patelnię na bok do wystudzenia cebuli.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Dłońmi rozwałkuj na sznurek. Podziel na 5 równych kawałków. Z każdego uformuj kule i lekko rozciągnij ją na kształt gniazda do średnicy około 10 cm. Po środku powstanie wgłębienie. Umieść w nim łyżkę podsmażonej cebuli.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj olejem. Układaj bułeczki w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Domowe cebularze, 1

Domowe cebularze, 2

Domowe cebularze, 3

Cebularze przed wstawieniem do pieca możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać solą.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-11-23 21:54
Jak długo można przechowywać cebularze? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 10:12
Julio, ponieważ długo podsmażamy cebulę, następnie jest jeszcze pieczona, to zawinięte w papier i folię cebularze można trzymać w chlebaku do trzech dni. w lodówce do 7 dni. Można je również mrozić ;-)
2016-11-24 11:27
dzisiaj chyba zrobię, będą pyszne na śniadanie :) myślisz, że mogę zamienić mąkę na bardziej "zdrową"? dieta zobowiązuje....
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 11:36
Tak Moniko, jak najbardziej np. na pełnoziarnistą (być może też będziesz musiała jej dać odrobinę mniej niż zwykłej tortowej). Obserwuj tylko proces wyrastania ciasta :-)
Zrobię mężowi, on lubi cebule i chętnie zje :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 12:49
:-) Udanego pieczenia Magdaleno ;-)
2016-11-24 11:42
Narobiłaś mi ogromnego apetytu tym przepisem!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 12:50
Świetnie! Zapraszam.
2016-11-24 12:05
Zachęcająco wyglądają, muszę się wreszcie przemóc i zacząć piec.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 12:50
Polecam Agnieszko.
Haha jak genialnie przewidziałyśmy Twój kolejny wpis xD
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-25 18:06
To samo pomyślałam jak czytałam Wasz poprzedni komentarz :-)
2017-03-11 21:20
Rewelacja! Dziękuję za doskonały przepis. Pyyyyychaaaaa!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-12 11:09
To ja dziękuję Aniu, że zdecydowałaś się zrobić je z mojego przepisu :-)
Do prawdziwych cebularzy dodaje się jeszcze mak ;-) bez maku to nie jest cebularz ;-)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 17:08
Dlatego też nie nazywają się Lubelskie🙂. Pozdrawiam również 💐
2018-07-29 15:44
Dzisiaj robiłam! Pycha! 😍😍😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 19:16
Ale smakowite cebularze!! Brawo Kasiu 👏️👌