Dip z białej fasoli i zatatu

Dip z białej fasoli i zatatu

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Świetny, prosty i szybki przepis na dip z białej fasoli.

Idealny jako:
- dip do surowych warzyw
- sos do białego mięsa, ryb i owoców morza
- dip do chlebka pitta
- dodatek do pieczywa, chipsów

Czas przygotowywania: do 10 minut
Ilość porcji:
 sos dla 4-6 osób

Składniki:
• 1 puszka białej fasoli - 400 g
• 2 łyżki przyprawy zatar
• 3 łyżki oliwy czosnkowej
• 1 łyżka oliwy bez dodatków
• sok z połowy sporej cytryny
• 2 szczypty soli morskiej w płatkach
• 4 łyżki jogurtu greckiego

Fasolę należy dobrze odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę.
Przełóż dip na głębszy półmisek, skropl oliwą oraz posyp odrobiną zataru.

Ja ozdobiłam swój sos prażonym sezamem i listkami greckiej bazylii.

dip-z-bialej-fasoli-i-zatatu-1

dip-z-bialej-fasoli-i-zatatu-2

Ponieważ dip z tego przepisu wychodzi gładki dość rzadki, gorąco polecam użyć go jako sos do gotowanej bez przypraw piersi kurczaka.

Smakuje rewelacyjnie!
dip-z-bialej-fasoli-i-zatatu-3


źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-08 21:41
Robimy taki gęstszy i podajemy z ziemniakami :D