Dip z fasoli
Świetny, prosty i szybki przepis na dip z fasoli i zataru.
Idealny jako:
- dip do surowych warzyw
- sos do białego mięsa, ryb i owoców morza
- dip do chlebka pitta
- dodatek do pieczywa, chipsów
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 puszka białej fasoli - 400 g
- 2 łyżki przyprawy zatar
- 3 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 łyżka oliwy bez dodatków
- sok z połowy sporej cytryny
- 2 szczypty soli morskiej w płatkach
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Fasolę należy dobrze odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę.
Przełóż dip na głębszy półmisek, skropl oliwą oraz posyp odrobiną zataru.
Ja ozdobiłam swój sos prażonym sezamem i listkami greckiej bazylii.
Ponieważ dip z tego przepisu wychodzi gładki dość rzadki, gorąco polecam użyć go jako sos do gotowanej bez przypraw piersi kurczaka.
Smakuje rewelacyjnie!
Smacznego!
źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” Autorka: Sabrina Ghayour