Dip z białej fasoli i zatatu

Dip z białej fasoli i zatatu

Świetny, prosty i szybki przepis na dip z białej fasoli.

Idealny jako:
- dip do surowych warzyw
- sos do białego mięsa, ryb i owoców morza
- dip do chlebka pitta
- dodatek do pieczywa, chipsów

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli - 400 g
  • 2 łyżki przyprawy zatar
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżka oliwy bez dodatków
  • sok z połowy sporej cytryny
  • 2 szczypty soli morskiej w płatkach
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Fasolę należy dobrze odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę.
Przełóż dip na głębszy półmisek, skropl oliwą oraz posyp odrobiną zataru.

Ja ozdobiłam swój sos prażonym sezamem i listkami greckiej bazylii.

Dip z białej fasoli i zatatu, 1

Dip z białej fasoli i zatatu, 2

Ponieważ dip z tego przepisu wychodzi gładki dość rzadki, gorąco polecam użyć go jako sos do gotowanej bez przypraw piersi kurczaka.

Smakuje rewelacyjnie!

Dip z białej fasoli i zatatu, 3


źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14484
Reklama

Komentarze

Robimy taki gęstszy i podajemy z ziemniakami :D
Reklama
2017-09-17 22:22
W nazwie jest: dip z.... i zatatu, a w składnikach: 2 łyżki zataru... To jak? I co to jest, jeśli można wiedzieć? Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-18 10:12
Zatar (Za`atar) to mieszanka przypraw pochodząca z krajów arabskich. Podstawowe składniki to: sumak i prażony sezam + rożne zioła, jak oregano czy majeranek.