Dip z fasoli

Dip z fasoli

Świetny, prosty i szybki przepis na dip z fasoli i zataru.

Idealny jako:
- dip do surowych warzyw
- sos do białego mięsa, ryb i owoców morza
- dip do chlebka pitta
- dodatek do pieczywa, chipsów

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli - 400 g
  • 2 łyżki przyprawy zatar
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżka oliwy bez dodatków
  • sok z połowy sporej cytryny
  • 2 szczypty soli morskiej w płatkach
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Fasolę należy dobrze odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę.
Przełóż dip na głębszy półmisek, skropl oliwą oraz posyp odrobiną zataru.

Ja ozdobiłam swój sos prażonym sezamem i listkami greckiej bazylii.

Dip z fasoli, 1

Dip z fasoli, 2

Ponieważ dip z tego przepisu wychodzi gładki dość rzadki, gorąco polecam użyć go jako sos do gotowanej bez przypraw piersi kurczaka.

Smakuje rewelacyjnie!

Dip z fasoli, 3

Smacznego!

źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” Autorka: Sabrina Ghayour

Średnia 4.9 / 5 (60 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷