Krem z batatów
Cudownie delikatna zupa krem z batatów.
- tylko kilka składników
- prosta i szybka do zrobienia
- możesz podawać ją z: jogurtem naturalnym, chudym serem kozim, delikatnym twarogiem
- najlepsza dla każdego a w szczególności dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych na WZW
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 duże bataty - około 1 kg łącznie
- po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa, imbir
- do dekoracji na talerzu: świeży lubczyk oraz jogurt naturalny
Zupa z batatów
Przygotuj w garnku 1 litr wywaru warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny. Umyj i obierz bataty. Pokrój na mniejsze kawałki. Im mniejsze będą cząstki, tym szybciej zmiękną i zupa będzie gotowa. Zupa nie powinna gotować się dłużej niż 45 minut (chyba, że dodasz całe ziemniaki :-)
Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa. Dodaj przyprawy, dobrze wszystko wymieszaj i spróbuj. Zupa może być mniej lub bardziej słodka. Dużo zależy od typu użytych batatów.
Zupa cudownie smakuje podana z jogurtem naturalnym lub kozim serem.
Ze świeżych ziół polecam: lubczyk ogrodowy, pietruszkę i kolendrę.

Dieta WZW
- Zupa krem z batatów może stanowić jeden z 5-6 posiłków w ciągu dnia. Zamiennikiem do batatów mogą być: gotowana marchew i ziemniaki - w proporcjach pół na pół.
- Dodatkami do zupy powinny być chude jogurty oraz sery twarogowe i świeże zioła.
Dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.
Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został stworzony na podstawie wytycznych dietetyka Anicety Brzozowskiej. Moje przepisy (zalecane dla osób chorych na WZW) do 28 lipca, czyli Światowego Dnia WZW będą udostępniane na fan page Fundacji Gwiazda Nadziei.