Krem z batatów
Cudownie delikatna zupa krem z batatów to tylko kilka składników. Jest delikatna, idealnie kremowa. Zapraszam po super przepis.
- prosta i szybka do zrobienia
- możesz podawać ją z wieloma dodatkami
- najlepsza dla dla dzieci oraz osób na wymagającej diecie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 duże bataty - około 1 kg łącznie
- po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa, imbir
- do dekoracji na talerzu: świeży lubczyk oraz jogurt naturalny
Zupa z batatów
Przygotuj w garnku 1 litr wywaru warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny. Umyj i obierz bataty. Pokrój na mniejsze kawałki. Im mniejsze będą cząstki, tym szybciej zmiękną i zupa będzie gotowa. Zupa nie powinna gotować się dłużej niż 45 minut (chyba, że dodasz całe ziemniaki :-)
Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa. Dodaj przyprawy, dobrze wszystko wymieszaj i spróbuj. Zupa może być mniej lub bardziej słodka. Dużo zależy od typu użytych batatów.
Zupa smakuje świetnie podana z jogurtem naturalnym lub kozim serem. Ze świeżych ziół polecam: lubczyk ogrodowy, pietruszkę i kolendrę.

Zupa krem z batatów może stanowić jeden z 5-6 posiłków w ciągu dnia. Zamiennikiem do batatów mogą być: gotowana marchew i ziemniaki - w proporcjach pół na pół. Dodatkami do zupy powinny być chude jogurty oraz sery twarogowe i świeże zioła.
Smacznego