Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem z batatów

Krem z batatów

Cudownie delikatna zupa krem z batatów to tylko kilka składników. Jest delikatna, idealnie kremowa. Zapraszam po super przepis. 

- prosta i szybka do zrobienia
- możesz podawać ją z wieloma dodatkami
- najlepsza dla dla dzieci oraz osób na wymagającej diecie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 duże bataty - około 1 kg łącznie
  • po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa, imbir
  • do dekoracji na talerzu: świeży lubczyk oraz jogurt naturalny

Zupa z batatów

Przygotuj w garnku 1 litr wywaru warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny. Umyj i obierz bataty. Pokrój na mniejsze kawałki. Im mniejsze będą cząstki, tym szybciej zmiękną i zupa będzie gotowa. Zupa nie powinna gotować się dłużej niż 45 minut (chyba, że dodasz całe ziemniaki :-)

Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Najlepszy będzie do tego ręczny blender typu żyrafa. Dodaj przyprawy, dobrze wszystko wymieszaj i spróbuj. Zupa może być mniej lub bardziej słodka. Dużo zależy od typu użytych batatów. 

Zupa smakuje świetnie podana z jogurtem naturalnym lub kozim serem. Ze świeżych ziół polecam: lubczyk ogrodowy, pietruszkę i kolendrę.

Krem z batatów, 1

Zupa krem z batatów może stanowić jeden z 5-6 posiłków w ciągu dnia. Zamiennikiem do batatów mogą być: gotowana marchew i ziemniaki - w proporcjach pół na pół. Dodatkami do zupy powinny być chude jogurty oraz sery twarogowe i świeże zioła.
Smacznego
Średnia 4.8 / 5 (520 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania