Babeczki z batatów bez jajek i mleka
Mam dla Was babeczki z batatów w wiosennych kształtach o smaku brownie. To jeszcze nie wszystko. Babeczki w składzie nie zawierają mleka i jajek. Będziecie zaskoczeni niesamowitym smakiem i fakturą ciasta.
- bez jajek
- bez mleka
- z batatami
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 8-10 babeczek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 duży batat - około 500 g przed obraniem
- 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
- 100 g kostki roślinnej do pieczenia
- 200 g mąki pszennej np. uniwersalnej lub tortowej
- 50 g cukru lub miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 %
Babeczki z batatów
Batata obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej wodą i gotuj około 15-20 minut do miękkości. Odlej wodę i dodaj do garnka pokruszoną czekoladę oraz margarynę i cukier lub miód. W ciepłych batatach w kilka minut rozpuszczą się same. Możesz czasem zamieszać w garnku. Po kilku minutach zblenduj ziemniaki na gładką masę. Przesiej do garnka mąkę i wymieszaj całość. W szklanym naczynku umieść sodę oraz dodaj ocet. Zamieszaj szybko (będzie się pienić) i dodaj do garnka z pulpą. Zamieszaj całość i porcjami przekładaj ciasto do wysmarowanych resztami margaryny foremek. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do 30 minut, do suchego patyczka. Mniejsze babeczki mogą upiec się szybciej.
Smacznego!