Babeczki z batatów bez jajek i mleka

Babeczki z batatów bez jajek i mleka

Mam dla Was babeczki z batatów w wiosennych kształtach o smaku brownie. To jeszcze nie wszystko :-) Babeczki w składzie nie zawierają mleka i jajek. Będziecie zaskoczeni niesamowitym smakiem i fakturą ciasta.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 8-10 babeczek

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 duży batat - około 500 g przed obraniem
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru lub miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu

Batata obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej wodą i gotuj około 15-20 minut do miękkości.

Odlej wodę i dodaj do garnka pokruszoną czekoladę oraz margarynę i cukier lub miód. W ciepłych batatach w kilka minut rozpuszczą się same. Możesz czasem zamieszać w garnku.

Po kilku minutach zblenduj ziemniaki na gładką masę. Przesiej do garnka mąkę i wymieszaj całość.

W szklanym naczynku umieść sodę oraz dodaj ocet. Zamieszaj szybko - będzie się pienić - i dodaj do garnka z pulpą. Zamieszaj całość i porcjami przekładaj ciasto do wysmarowanych resztami margaryny foremek.

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do 30 minut, do suchego patyczka. Mniejsze babeczki mogą upiec się szybciej.

Babeczki z batatów bez jajek i mleka, 1

Babeczki z batatów bez jajek i mleka, 2

Co Wy na to? :-)
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷