Babeczki z batatów bez jajek i mleka

Babeczki z batatów bez jajek i mleka

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Mam dla Was babeczki z batatów w wiosennych kształtach o smaku brownie. To jeszcze nie wszystko :-)

Babeczki w składzie nie zawierają mleka i jajek. Będziecie zaskoczeni niesamowitym smakiem i fakturą ciasta.
Wypróbujcie koniecznie.

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 8-10 babeczek

Składniki:
• 1 duży batat - około 500 g przed obraniem
• 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
• 100 g margaryny
• 200 g mąki
• 50 g cukru lub miodu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki octu

Batata obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej wodą i gotuj około 15-20 minut do miękkości.

Odlej wodę i dodaj do garnka pokruszoną czekoladę oraz margarynę i cukier lub miód. W ciepłych batatach w kilka minut rozpuszczą się same. Możesz czasem zamieszać w garnku.

Po kilku minutach zblenduj ziemniaki na gładką masę. Przesiej do garnka mąkę i wymieszaj całość.

W szklanym naczynku umieść sodę oraz dodaj ocet. Zamieszaj szybko - będzie się pienić - i dodaj do garnka z pulpą. Zamieszaj całość i porcjami przekładaj ciasto do wysmarowanych resztami margaryny foremek.

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do 30 minut, do suchego patyczka. Mniejsze babeczki mogą upiec się szybciej.

babeczki-z-batatow-bez-jajek-i-mleka-1

babeczki-z-batatow-bez-jajek-i-mleka-2

Co Wy na to? :-)
Smacznego!

Klinika Zdrowego Jedzenia
2016-04-07 10:51
Świetny przepis :) przede wszystkim zdrowy. A czym zastąpić czekoladę jak się jej nie lubi? ;) W sensie co pasuje do batatów... jakiś owoc?
Ania
2016-04-07 14:22
Dziękuję Saro :-) Czekoladę możesz zastąpić mączką chleba świętojańskiego - karobem. Wówczas daj jej dwie łyżki. Inną propozycją będzie 1-2 łyżek powideł np. wiśniowych.
rytmynatury.pl
2016-04-07 10:57
Bardzo oryginalne te babeczki a bataty uwielbiam. Często je jadam lekko podgotowane więc i może babeczki zrobię :)
Ania
2016-04-07 14:22
:-) Dziękuję. U mnie w domu nikt nie poznał co jest w środku :-)
Marta Kraszewska (elaine blath)
2016-04-07 11:14
hm... wygląda przepysznie. może w końcu skuszę się na zrobienie babeczek:P dzięki!
Ania
2016-04-07 14:23
Bardzo proszę Marto :-)
rabarbarowo
2016-04-07 12:21
Wyglądają pysznie, a do tego samo zdrowe składniki :) Uwielbiam takie desery :)
Far Minka
2016-04-07 12:42
Wyglądają smakowicie. Nie przyszłoby mi do głowy, że z batatów można robić babeczki ;) aptekamalegoczlowieka.blogspot.com
Ania
2016-04-07 14:23
Dziękuję :-)
PAULA LUDWICZUK
2016-04-07 13:01
Genialne zdjęcia! <3
Ania
2016-04-07 14:23
Dziękuję Paula!
Lu
2016-04-07 14:33
Czy ocet jest konieczny? Z góry dziękuję za informację
Ania
2016-04-07 15:05
Tak, jest potrzeby, by ciasto wyrosło. W upieczonych babeczkach go nie czuć :-)
Marzena
2016-04-07 18:38
Aniu bardzo lubię smak batatów, więc z chęcią upiekę takie babeczki :-)
Magdalena - Mojetwoje.com.pl
2016-04-07 20:07
No i po co ja przeszłam na ta dietę od dziś? A tu takie pyszności. Pięknie wyglądają, a w domu musi obłędnie pachnieć czekoladą.
Ania
2016-04-07 20:26
O tak Magdaleno.. i cały zapach u mnie wędruje na piętro.. Nie wiem jak Dzieci zasną w takich czekoladowych oparach :-) Będą miały słodkie sny..
Kosmetykofanki
2016-04-07 22:15
Aż zgłodniałam :)
Ania
2016-04-08 10:12
:-)
Jud
2016-04-07 23:05
Z batatami muszą być pyszne :)
Ania
2016-04-08 10:12
Są, polecam gorąco!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-08 13:50
Do tej pory głównie ograniczałyśmy się do zapiekanych batatów ale też już zorientowałyśmy się, że świetnie pasują do wypieków nie tylko na słodko :)
Wysoki Niski
2016-04-08 17:48
Masz bardzo ładne tło-deski :)
Ania
2016-04-08 19:03
Dzięki Mateusz.. nowy nabytek :-)
Ela
2016-04-12 20:39
Są pyszne, mięciutkie, idealne! Robi się je błyskawicznie. W takim samym tempie znikają. Zamiast czekolady dałam 2 łyżki kakao, a zamiast cukru ksylitol 30gram. Następnym razem, czyli jutro ;-), dodam jeszcze powidła. Pozdrawiam, Ela
Ania
2016-04-13 09:34
Bardzo mi miło czytać tak pozytywny komentarz :-) Wiesz Elu, że też myślałam o powidłach do kolejnej tury tych babeczek :-)
Natalia
2016-04-15 15:54
Wyglądają cudownie !;)
Ania
2016-04-15 18:12
Dziękuję Natalio :-)
Wilczyca
2016-11-10 22:22
Och, ciekawy przepis i do tego dla mojego alergika ? Zawsze mnie bataty ciekawiły, ale jeszcze nie miałam okazji wykorzystać ich w kuchni. Takie babeczki, to byłby dobry początek ? Czy ocet może być balsamiczny? I czy mogę zamienić margarynę na masło klarowane?
Ania
2016-11-11 10:57
Co do octu balsamicznego, to nie jestem pewna czy się nada. Jeśli chodzi o masło klarowane, to jak najbardziej tak :-)