Szybkie ciasto z gruszką
Szybkie ciasto z odrobiną gruszki i aromatem śmietankowym.. idealne do kawy lub herbaty.
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju np. rzepakowego
- duża gruszka np. konferencja
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieść jajka, olej i cukier. Miksuj przez kilka minut do połączenia składników.
Bezpośrednio do miski przesiej przez sito mąkę, proszek i budynie. Miksuj chwilę.
Ustaw piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.
Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami oleju oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wylej do środka ciasto.
Gruszkę umyj, obierz i pokrój dowolnie na małe kawałki. Ułóż w formie, by przykryć całą powierzchnię.
Piecz ciasto przez 50 minut - do suchego patyczka.
Pozostaje się tylko rozkoszować ;-)