Szybkie ciasto z gruszką

Szybkie ciasto z gruszką

Szybkie ciasto z odrobiną gruszki i aromatem śmietankowym.. idealne do kawy lub herbaty.

Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: tortownica 24 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju np. rzepakowego
  • duża gruszka np. konferencja

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce umieść jajka, olej i cukier. Miksuj przez kilka minut do połączenia składników.

Bezpośrednio do miski przesiej przez sito mąkę, proszek i budynie. Miksuj chwilę.

Ustaw piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami oleju oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wylej do środka ciasto.

Gruszkę umyj, obierz i pokrój dowolnie na małe kawałki. Ułóż w formie, by przykryć całą powierzchnię.

Piecz ciasto przez 50 minut - do suchego patyczka.

Szybkie ciasto z gruszką, 1

Pozostaje się tylko rozkoszować ;-)

Średnia 4.8 / 5 (26 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷