Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu

Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu

Bardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej.

Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-).

W przepisie nie ma soli oraz cukru.
Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików :-)

Czas przygotowania: 50 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 10 sporych naleśników

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na ciasto do naleśników

  • 5 średnich jajek
  • 250 ml mleka/napoju sojowego
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz do naleśników

  • 700 g liści szpinaku (świeże lub mrożone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka i mleko sojowe wyjmij wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i wymieszczaj w niej składniki na ciasto – łącznie z olejem. Ucieraj je na gładki, gęsty krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy szpinakowej.

Jaki użyć szpinak:
-
Jeśli masz szpinak baby umyj go i osusz ręcznikiem papierowym.
- Świeży, dojrzały szpinak umyj, oderwij ogonki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Mrożony rozmroź na suchej patelni z małą mocą palnika, by przy okazji zredukować ilość glazury

W głębokiej patelni lub garnku umieść olej oraz czosnek pokrojony w plasterki i podsmażaj minutę do lekkiego zarumienienia. Dodaj szpinak i mieszaj go kilka minut do jego "zemdlenia" i połączenia z czosnkiem i olejem. Odstaw do przestudzenia.

Nagrzej cienką, większą patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne.

Na każdy placek układaj rozkładaj porcję szpinaku i zwijaj w rulonik.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki bezglutenowe i bezmleczne

Fit naleśniki ze szpinakiem można przy okazji przygotować również w ciekawej wersji bez glutenu. Moje naleśniki bezglutenowe wegańskie przygotowałam z mąki z ciecierzycy. Bardzo podobny, orzechowy smak będzie miała również mąka gryczana. Te naleśniki bezglutenowe można też zrobić na wodzie. 

Naleśniki z mąki bezglutenowej

Ponieważ ciasto do tych naleśników ma neutralny smak, można przygotować naleśniki bezglutenowe na słodko. Wówczas polecam je podać z serkiem waniliowym lub twarogiem. Polecam przygotować od czasu do czasu bezglutenowe naleśniki szpinakowe. Jeśli zaś wolisz, by szpinak był w cieście, to zachęcam do zrobienia mojego przepisu na zielone naleśniki