Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu
Bardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej.
Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-).
W przepisie nie ma soli oraz cukru.
Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików :-)
Czas przygotowania: 50 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 10 sporych naleśników
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na ciasto do naleśników
- 5 średnich jajek
- 250 ml mleka/napoju sojowego
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz do naleśników
- 700 g liści szpinaku (świeże lub mrożone)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko sojowe wyjmij wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i wymieszaj w niej składniki na ciasto – łącznie z olejem. Ucieraj je na gładki, gęsty krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy szpinakowej.
Jaki użyć szpinak:
- Jeśli masz szpinak baby umyj go i osusz ręcznikiem papierowym.
- Świeży, dojrzały szpinak umyj, oderwij ogonki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Mrożony rozmroź na suchej patelni z małą mocą palnika, by przy okazji zredukować ilość glazury
W głębokiej patelni lub garnku umieść olej oraz czosnek pokrojony w plasterki i podsmażaj minutę do lekkiego zarumienienia. Dodaj szpinak i mieszaj go kilka minut do jego "zemdlenia" i połączenia z czosnkiem i olejem. Odstaw do przestudzenia.
Nagrzej cienką, większą patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.
Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne.
Na każdy placek układaj rozkładaj porcję szpinaku i zwijaj w rulonik.
Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!