Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu

Naleśniki szpinakowe bez mleka i glutenu

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Bardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej.

Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-).

W przepisie nie ma soli oraz cukru.
Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików :-)

Łączny czas przygotowywania: 50 minut
Ilość porcji: 10 sporych naleśników

Składniki na ciasto:
• 5 jajek rozmiar m
• 250 ml mleka/napoju sojowego
• 200 g mąki z ciecierzycy
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na nadzienie:
• 700 g liści szpinaku (świeże lub mrożone)
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki oleju rzepakowego


Jajka i mleko sojowe wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i umieszczaj w niej składniki na ciasto – łącznie z olejem. Ucieraj na gładki, gęsty krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy szpinakowej.

Szpinak:
-
Jeśli masz szpinak baby umyj go i osusz ręcznikiem papierowym.
- Świeży, dojrzały szpinak umyj, oderwij ogonki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Mrożony rozmroź na suchej patelni z małą mocą palnika, by przy okazji zredukować ilość glazury

W głębokiej patelni lub garnku umieść olej oraz czosnek pokrojony w plasterki i podsmażaj minutę do lekkiego zarumienienia. Dodaj szpinak i mieszaj kilka minut do jego "zemdlenia" i połączenia z czosnkiem i olejem. Zdejmij  z palnika do ostygnięcia.

Nagrzej cienką, większą patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne.

Na każdy placek układaj rozkładaj porcję szpinaku i zwijaj w rulonik.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.


nalesniki-szpinakowe-bez-mleka-i-glutenu-1


Smacznego :-)

Agnieszka (Gugusiowo)
2016-04-12 10:49
Genialne, uwielbiam naleśniki. Moje dzieci również. A mąż najbardziej właśnie te ze szpinakiem. Zapraszam do siebie, też czasem coś kulinarnego dodam. Pozdrawiam. Z chęcią będę zaglądać po więcej inspiracji.
Ania
2016-04-12 11:21
Dziękuję bardzo i już pędzę z rewizytą :-)
Ania
2016-04-12 17:52
Proste i pyszne, takie przepisy lubię najbardziej! Pozdrawiam :)
Ania
2016-04-12 20:00
Dziękuję Aniu.. pozdrawiam również i zapraszam częściej :-)
jogosfera
2016-04-13 11:28
Świetny pomysł! Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, ale ja bez jajek robię.
Ania
2016-04-13 11:36
Dziękuję Asiu :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-13 14:15
Nawet jedna z nas jadła te naleśniki z ciecierzycy z serkiem waniliowym :D To jest dopiero ciekawe połączenie :D
Ania
2016-04-13 15:26
Pewnie.. trzeba być otwartym na nowe smaki :-)
Marzena
2016-04-13 20:48
Pyszne naleśniczki Aniu :-)
Ania
2016-04-14 08:15
Dziękuję :-)
Kasia z zamieszana.com
2016-04-14 09:12
Puszyste te naleśniki i smakowicie wyglądają:) Choć piekłam już z ciecierzycy, to chyba z mąki z ciecierzycy jeszcze nie. Czy na słodko te naleśniczki też są dobre? Bo ja kocham szpinak, ale jestem w tej miłości osamotniona.
Ania
2016-04-14 11:52
:-) Ciasto ma orzechowy posmak i jak je lekko osłodzisz może być również użyte do wersji na słodko np. z wsadem serowym lub owocami :-)
Grunt to przepis!
2016-04-14 15:27
Bardzo mi si podoba pomysł na ciasto naleśnikowe z mąki z ciecierzycy. Wypróbuje przy najbliższej okazji. Naleśniki przeapetyczne :)
Ania
2016-04-14 17:15
Dziękuję i zapraszam go smażenia :-)
Aga
2016-12-27 19:59
Mąka z ciecierzycy to moje niedawne odkrycie,i faktycznie przepyszny orzechowy smak im nadaje.Z tym że nie dodaje już jajek do ciasta jak jej używam, pozdrawiam
Ania
2016-12-28 10:56
Super. Też spróbuję bez dodatku jajka :-)