Królik pieczony z boczniakami
Tuszka królika natarta wcześniej ziołami i pieczona z boczniakami. Sam królik już po kąpieli w mieszance ziół pachnie obłędnie. Do tego jeszcze mleczko kokosowe i sezam!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- tuszka królika - około 1-1,5 kg
- mieszanka do natarcia królika: 2 łyżki masła klarowanego, po łyżeczce soli i białego pieprzu, łyżka majeranku, 2 łyżki słodkiej papryki, 4 ząbki czosnku z praski
- 1 cebula
- 250 g boczniaków
- puszka mleczka kokosowego
- opcjonalnie garść sezamu do posypania pod koniec pieczenia
Tuszkę królika umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem podziel na kilka części.
Jak rozebrać tuszkę królika:
- Zacznij od tylnych nóg, czyli skoków. Tnij wzdłuż pachwiny i odegnij nogę. Wyjmij kość ze stawów skokowych a następnie je przetnij. Najlepiej podążaj za nożem, czyli tnij gdzie czujesz najmniejszy opór.
- Natnij łaty, które swobodnie "wiszą" z obu stron klatki piersiowej - od ostatniego żebra, aż do kręgosłupa. Wówczas wystarczy odgiąć kręgosłup, przełamać i obciąć. Tylna część, to comber.
- Odkrój przednie nogi, tak samo jak skoki, tyle że nie przecinasz już stawów.
Mieszankę do natarcia królika umieść w rondelku. Podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Wystarczy chwilę, by rozpuścić masło.
Ciepłą papką o cudownym zapachu natrzyj kawałki królika.
W brytfance ułóż plasterki obranej cebuli oraz boczniaki pokrojone w kawałki. Pomiędzy powtykaj mięso razem z resztką marynaty. Całość wysmaruj/polej mleczkiem kokosowym. Brytfankę szczelnie zakryj folią.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz całość 20 minut bez folii. Możesz wówczas posypać królika sezamem.
Podawaj z ziemniakami z wody, makaronem lub kaszą.
Polecam wypróbuj też mój przepis chińszczyzna z boczniaków oraz flaczki z boczniaków.
Smacznego!