Królik pieczony z boczniakami

Królik pieczony z boczniakami

Tuszka królika natarta wcześniej ziołami i pieczona z boczniakami. Sam królik już po kąpieli w mieszance ziół pachnie obłędnie. Do tego jeszcze mleczko kokosowe i sezam!

Warto, naprawdę warto zrobić :-)

Czas przygotowywania: około 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• tuszka królika - około 1-1,5 kg
• mieszanka do natarcia królika: 2 łyżki masła klarowanego, po łyżeczce soli i białego pieprzu, łyżka majeranku, 2 łyżki słodkiej papryki, 4 ząbki czosnku z praski

• 1 cebula
• 250 g boczniaków
• puszka mleczka kokosowego
• opcjonalnie garść sezamu do posypania pod koniec pieczenia

Tuszkę królika umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem podziel na kilka części.

Jak rozebrać tuszkę królika:
- Zacznij od tylnych nóg, czyli skoków. Tnij wzdłuż pachwiny i odegnij nogę. Wyjmij kość ze stawów skokowych a następnie je przetnij. Najlepiej podążaj za nożem, czyli tnij gdzie czujesz najmniejszy opór.
- Natnij łaty, które swobodnie "wiszą" z obu stron klatki piersiowej - od ostatniego żebra, aż do kręgosłupa. Wówczas wystarczy odgiąć kręgosłup, przełamać i obciąć. Tylna część, to comber.
- Odkrój przednie nogi, tak samo jak skoki, tyle że nie przecinasz już stawów.

Mieszankę do natarcia królika umieść w rondelku. Podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Wystarczy chwilę, by rozpuścić masło.

Ciepłą papką o cudownym zapachu natrzyj kawałki królika.

W brytfance ułóż plasterki obranej cebuli oraz boczniaki pokrojone w kawałki. Pomiędzy powtykaj mięso razem z resztką marynaty. Całość wysmaruj/polej mleczkiem kokosowym. Brytfankę szczelnie zakryj folią.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz całość 20 minut bez folii. Możesz wówczas posypać królika sezamem.

krolik-pieczony-z-boczniakami-1

krolik-pieczony-z-boczniakami-2

krolik-pieczony-z-boczniakami-3

krolik-pieczony-z-boczniakami-4

Podawaj z ziemniakami z wody, makaronem, kaszą..
Smacznego!

 

Średnia 3.8 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

A
2017-10-11 15:36
60 minut dla królika To stanowczo za MAŁO! MINIMUM 2GODZ.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-11 16:25
Tuszka królika została podzielona na mniejsze kawałki, jest pieczona w sosie, w wysokiej temperaturze, więc jest to wystarczający czas. Jeśli lubisz kruche mięso, możesz wydłużyć czas pieczenia.