Dynia w occie

Dynia w occie

Pyszna i bardzo szybka do zrobienia dynia w occie. To przepis, który trzeba poznać. Zalewę szykujesz błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje samo obranie i pokrojenie dyni. Dynia w occie na słodko jest świetna!

- bez pasteryzowania
- zalewa gotowa w kilka minut
- idealna dynia w occie na zimę

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zalewy: 10 minut
Ilość porcji: 4 słoiki po 900 ml każdy

Kalorie: 45 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • minimum 3 kg dyni - waga przed obraniem
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 10-12 gożdzików
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka cukru - około 240 g
  • 5 szklanek wody

Dynia w occie na słodko

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 900 ml każdy

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja.

Dynia ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem i wydrążeniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania.

Podałam zatem orientacyjną ilość dyni potrzebnej do zrobienia 4 słoików o pojemności około jednego litra. Możesz bowiem umieścić w każdym słoiku tak dużo kostek dyni, jak tylko jesteś w stanie zmieścić :) Do zrobienia dyni w occie użyłam kawałek dużej dyni o wadze 3 kg. 

Dynia w occie, 1

Dynia w occie

Zacznij od umycia, wydrążenia i obrania dyni. Mój przepis bazuje na dyni o wadze około 3 kg. Możesz śmiało podwoić, czy nawet potroić ilość dyni. Pamiętaj jednak o tym, że potrzebujesz wówczas przygotować więcej słoików i zalewy.

Według mnie najlepsza dynia w occie wychodzi mi z dyni  dyni Muscat de Provence (dynia prowansalska, muskatowa). To odmiana o pięknym, pomarańczowym miąższu. Smak i struktura miąższu dyni prowansalskiej przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają.

Dynię w occie zrobisz też z dyni piżmowej, Hokkaido oraz np. z dyni olbrzymiej.

Dynia w occie, 2

Po obraniu dyni i usunięciu pestek otrzymałam około 2300 gramów miąższu z dyni. Dynię pokroiłam w kostkę wielkości około 1,5 cm. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Pokrojoną w kostkę dynię umieść we wrzątku. Trzymaj garnek na dużej mocy palnika, by woda z dynią szybko ponownie się zagotowała. Po ponownym zagotowaniu, od razu wyłów na półmisek wszystkie kawałki dyni. Polecam użyć łyżki cedzakowej lub przelać całość do dużego sitka w zlewie. 

Jeśli kawałki dyni będą za długo trzymane w garnku z wrzątkiem, to już po chwili zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Proszę na to uważać. 
Dynia w occie, 3

Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności około 900 ml każdy. Możesz tez użyć innych pojemności słoików.  Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. 

Do każdego słoika daj tyle samo kostek dyni. 

Przygotuj sobie zalewę. Do garnka wlej pięć szklanek wody. Wsyp jedną szklankę zwykłego cukru, 4 ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę goździków (do 12 sztuk). Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Wlej jedną szklankę octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę so wrzenia a następnie od razu wyłącz. Gorącą jeszcze zalewą wypełnij wszystkie słoiki z kawałkami dyni. 

Porada 1: Jeśli wolisz bardziej kwaśną dynię, to daj odrobinę więcej octu do zalewy (2-4 łyżki). Do zalewy można też dodać odrobinę soli.
Porada 2: Jeśli planujesz trzymać słoiki z dynią dłużej niż kilka miesięcy, to zalecam wlewać do słoików samą zalewę, bez goździków oraz ziela (goździki i ziele angielskie usuń z garnka po zagotowaniu zalewy). 

Dynia w occie, 4

Słoiki od razu zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj ręcznikiem i zostaw tak na kilka godzina a najlepiej na całą noc. Po tym czasie słoiki odwróć i odstaw do spiżarki. Dyni w occie nie trzeba poddawać pasteryzacji. 

Jeśli jednak Twoje słoiki nie zassały się, to polecam dodatkową pasteryzację w garnku. Wówczas na dno szerokiego garnka wyłóż ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki do 10 minut.

Dynia w occie jest gotowa do wypróbowania już po 10-14 dniach.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (60 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-11-03 13:08
Jak długo trzeba trzymać dybie we wrzątku?
Dzisiaj niż nie wytrzymałam i robię dżem dynia-marakuja natomiast jutro chce zrobić dynię w occie 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-11-03 13:37
Agato.. wkładając dynie go gotującej się wody temperatura wody spada i musi minąć chwila zanim woda znów się zagotuje. I tutaj czasem można i czekać parę minut. Dlatego też robi się to wyłącznie na wyczucie. Dynia nie może być jeszcze całkiem surowa, ale i nie powinna się zdążyć ugotować.

Dla osób które mają problem z wyczuciem tego jak długo trzymać dynię we wrzątku jest drugi sposób jej przygotowania. Ja tego nie robię, ale można też umieścić surowe kostki dyni w wyparzonych słoikach i zalać wrzącą zalewą. Słoiki należy wówczas poddać pasteryzacji w garnku. Taka pasteryzacja powinna wówczas trwać 25-35 minut.
2019-11-03 20:43
Aniu, możesz napisać dlaczego należy wyjąć z zalewy goździki i ziele angielskie, jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie dyni?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-11-04 08:50
Przy dłuższym trzymaniu dyni w marynacie, w której są goździki.. z czasem smak dyni może się zrobić zbyt intensywny a nawet lekko gorzki. Przy dużych słoikach można śmiało zostawić jednego goździka, jednak większa ich ilość może znacząco zmieniać smak dyni oraz jej kolor. dynia bardzo szybko czernieje z wierzchu. W przypadku np. śliwek w occie dodatek goździków nie wpływa bardzo na smak.. a raczej zmienia smak śliwek, jednak taka zmiana bardziej tutaj pasuje, niż w przypadku dyni.
2019-11-03 21:22
Uwielbiam dynię w occie. Zrobię własną i wykorzystam dynie z halloween 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂🎃
Reklama
2019-11-04 10:08
Moi rodzice robią dynię gotowaną w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu(kora) skórki pomarańczy i goździków jest prze pyszna :-) jemy prosto że słoika używam do ciast i deserów oraz do pierogów pychota :-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!😍
2019-11-16 20:08
Super 🎃
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️

Dynia w occie

Dynia w occie robi się coraz popularniejsza. Do niedana jeszcze niewiele przepisów zawierało w składnikach dynię. Obecnie pieczemy z dyni ciasta, smażymy placki, czy też dodajemy ją do sosów mięsnych. Dynia w occie na słodko jest znana od wielu lat. Robi się ją niezwykle prosto i super szybko. Należy pamiętać też o tym, że jest to dynia w occie bez pasteryzowania, co jeszcze bardziej zachęca do szykowania przetworów na zimę. Zatem nie ma co czekać, tylko szykować.. dynia w occie na zimę będzie pyszna. 

Dynia w occie na słodko

Ogólnie składniki zalewy są zawsze takie same. Niektórzy dają tylko mniej lub więcej wybranego składnika. Moja dynia w occie przepis zawiera szklankę cukru na szklankę octu spirytusowego. Są też inne dynia w occie na słodko przepisy, ale ogólnie składniki są te same. Sama daję raczej mniej goździków, ponieważ z czasem bardzo wyostrzają smak dyni. Dynia w occie przepisy - postaram się zaznaczyć jak operować ilością cukru w stosunku do octu, by zrobić bardziej słodką lub kwaśną dynię. Jeśli działamy już na przepisach z octem, to gorąco polecam mój sprawdzony i bardzo szybki przepis na śliwki w occie. Są przepyszne! Ogórek w occie, czyli ogórki konserwowe to przecudowny przepis, który trzeba poznać. Zapraszam też po inne moje sprawdzone przepisy kulinarne.