Szynka pieczona na plastrach słoniny

Szynka pieczona na plastrach słoniny

Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)

Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 670 g szynki wieprzowej bez kości
  • 100 g słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, soli i cząbru

Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni.

Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny.

Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia.

Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

 

Szynka pieczona na plastrach słoniny, 1

 

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2015-12-10 13:08
Aniu, ale narobiłaś mi smaka :) w niedzielę pieczemy szynkę:)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-10 18:19
Super.. smacznego!
2015-12-10 13:42
Wygląda bardzo smacznie i soczyście!!! Ja mam takie szczęście, że mój tata zajmuje się wyrobem wędlin i dzięki niemu wiem co jem :) Często rodzice eksperymentują z nowymi przepisami.
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-10 18:19
To świetnie.. szczęściara!
2015-12-10 14:19
Wygląda przepysznie i na pewno też tak smakuje :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-10 18:19
Dziękuję :-)
2015-12-10 19:58
Przy tej słoninie ta szynka faktycznie niepotrzebna. :) ślinka mi poleciała i pewnie trafi to do jadłospisu na jakiś obiad do końca roku.
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-11 09:23
Wypróbuj.. prosto się robi i jest smaczne ;-)
2015-12-11 17:07
Pięknie upieczona!
Reklama
2017-11-18 00:56
Sloninae czyli boczek czy normlsnar słonina?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-18 09:00
Najzwyklejsza słonina :-)
2018-12-20 03:41
Wypróbuję już w nuedzielę ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego ! 🙂🙂
2018-12-21 00:18
Czy to mięso oraz karkówkę pieczoną na soli można przygotować wcześniej?tzn. np marynować je tak z 24h albo i dłużej? Chcę je upiec na 1-2 dzień Świąt ale mięso myślę,że kupię w sobotę więc zastanawiam się czy może min dzień przeleżeć w przyprawach?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-21 11:42
Tak, śmiało mięso może w przyprawach poleżeć przed pieczeniem.
2019-07-02 16:39
Pięknie wyglada , ślinka cieknie 😜😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Dzięki Kasiu ❤️
2019-07-02 20:57
No i ślinka ciekła , musiałam upiec . Moja jeszcze gorąca 😜ale bez słoninki bo nie miałam .
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Kasiu ❤️
Reklama