Szynka pieczona na plastrach słoniny
Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 670 g szynki wieprzowej bez kości
- 100 g słoniny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, soli i cząbru
Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni.
Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny.
Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia.
Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

Smacznego :-)
Średnia 4.8 / 5
(186 głosów)
Oceń!