Szynka pieczona na plastrach słoniny
Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 670 g szynki wieprzowej bez kości
- 100 g słoniny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: płaska łyżka majeranku; po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli i cząbru
Szynka pieczona na obiad
Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół. Piekarnik nagrzej na 180 stopni. Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny. Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia. Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5
(1155 głosów)
Oceń!