Szynka pieczona na plastrach słoniny

Szynka pieczona na plastrach słoniny

Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)

Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 670 g szynki wieprzowej bez kości
  • 100 g słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku; po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli i cząbru

Szynka pieczona na obiad

Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół. Piekarnik nagrzej na 180 stopni. Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny. Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia. Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

Szynka pieczona na plastrach słoniny, 1

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (216 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷