Szynka pieczona na plastrach słoniny

Szynka pieczona na plastrach słoniny

Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)


Składniki:
• 670 g szynki wieprzowej bez kości
• 100 g słoniny
• 3 ząbki czosnku

przyprawy: łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, soli i cząbru

Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni.

Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny.

Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia.

Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

szynka-pieczona-na-plastrach-sloniny-1

Smacznego :-)

Średnia 3.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Goska
2015-12-10 13:08
Aniu, ale narobiłaś mi smaka :) w niedzielę pieczemy szynkę:)
Ania
2015-12-10 18:19
Super.. smacznego!
Magdalena, ZebraVPaski
2015-12-10 13:42
Wygląda bardzo smacznie i soczyście!!! Ja mam takie szczęście, że mój tata zajmuje się wyrobem wędlin i dzięki niemu wiem co jem :) Często rodzice eksperymentują z nowymi przepisami.
Ania
2015-12-10 18:19
To świetnie.. szczęściara!
Gosia
2015-12-10 14:19
Wygląda przepysznie i na pewno też tak smakuje :)
Ania
2015-12-10 18:19
Dziękuję :-)
Katsunetka
2015-12-10 19:58
Przy tej słoninie ta szynka faktycznie niepotrzebna. :) ślinka mi poleciała i pewnie trafi to do jadłospisu na jakiś obiad do końca roku.
Ania
2015-12-11 09:23
Wypróbuj.. prosto się robi i jest smaczne ;-)
Agnieszka - Polska Zupa
2015-12-11 17:07
Pięknie upieczona!