Szynka pieczona na plastrach słoniny

Szynka pieczona na plastrach słoniny

Taka szynka to poezja.. choć przyznaję, że pierwsza została wyjedzona cudnie przypieczona słonina :-)

Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 670 g szynki wieprzowej bez kości
  • 100 g słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, soli i cząbru

Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

W dużej misce wymieszaj zioła i przepuść czosnek przez praskę. Mięso umyj, osusz i wetrzyj w nie papkę z ziół.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni.

Słoninę pokrój na plastry i podziel na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłóż połową plastrów. Połóż mięso i na nim drugą połowę słoniny.

Mięso piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Drugie 30 minut bez przykrycia.

Jeśli Twoja szynka waży 500 g piecz ją 45 minut.

 

Szynka pieczona na plastrach słoniny, 1

 

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (59 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷