Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Aby usmażyć pyszną pierś z kaczki, tak naprawdę nie potrzebujesz  nic poza nią samą. Cała reszta to tylko dodatki, by jadło się przyjemniej, bardziej kolorowo :-)

Tak, zdecydowanie jestem miłośniczką tego mięsa.
A Ty?

Czas przygotowywania: 25 minut
Ilość porcji: 2-4 (wszystko zależy od apetytu)

Składniki:
• duża pierś z kaczki - około 500 g
• 1 czerwona papryka
• szczypta pieprzu cytrynowego

Dodatkowo:
Sałata karbowana lub mieszanka sałat, mięta, świeże truskawki.
Pierś możesz podać również z ryżem - bardzo bobrze razem smakują. Ryż najlepiej wstawić przed szykowaniem mięsa.

Pierś powinna mieć temperaturę pomieszczenia. Opłucz ją, osusz ręcznikiem papierowym. Obie połówki ułóż na zimnej patelni skórą do dołu.

Palnik ustaw na odrobinę wyższą niż średnia moc i podsmażaj obie części piersi przez 10 minut. Spora ilość tłuszczu już po chwili zacznie się wytapiać. Przełóż piersi na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 5 minut.

Obie połówki wyłóż na talerz, posyp pieprzem i przykryj lekko np. folią aluminiową. Moc palnika zmniejsz i na tłuszczu z kaczki podsmażaj chwilę pokrojoną w dowolne kawałki paprykę - wystarczą łącznie 2 minuty.


Kompozycja:

Na talerzach układaj sałatę. Na sałatę po kawałku piersi (przelej również sok, który został na talerzu po chwilowym leżakowaniu). Na piersi ułóż paprykę, obok zaś truskawki i świeże listki mięty plus ryż.

piers-z-kaczki-smazona-najprostsza-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

jogosfera
2016-03-02 12:11
Najprostsze dania są najlepsze :)
Iza
2016-03-02 12:11
Proste i smaczne :)
Ewa - BaBy w kuchni
2016-03-02 12:13
Mam piersi z kaczki zamrożone i na pewno ten przepis wypróbuję!! Do tej pory robiłam kaczkę zaledwie 2 razy, zawsze z rozmarynem i jeszcze innymi drobiazgami. Uwielbiam to mięso!
Ania
2016-03-02 12:20
Też często zamrażam "na potem" :-)
Kasia
2016-03-02 12:37
O dziwo, kaczki jeszcze nie miałam okazji próbować. :)
Ewa
2016-03-03 14:12
Wygląda bardzo apetycznie ?
Ania
2016-03-03 19:31
Dziękuję Ewo.