Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Aby usmażyć pyszną pierś z kaczki, tak naprawdę nie potrzebujesz  nic poza nią samą. Cała reszta to tylko dodatki, by jadło się przyjemniej, bardziej kolorowo :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:
  • duża pierś z kaczki - około 500 g
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Dodatkowo:
Sałata karbowana lub mieszanka sałat, mięta, świeże truskawki.
Pierś możesz podać również z ryżem - bardzo bobrze razem smakują. Ryż najlepiej wstawić przed szykowaniem mięsa.

Pierś powinna mieć temperaturę pomieszczenia. Opłucz ją, osusz ręcznikiem papierowym. Obie połówki ułóż na zimnej patelni skórą do dołu.

Palnik ustaw na odrobinę wyższą niż średnia moc i podsmażaj obie części piersi przez 10 minut. Spora ilość tłuszczu już po chwili zacznie się wytapiać. Przełóż piersi na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 5 minut.

Obie połówki wyłóż na talerz, posyp pieprzem i przykryj lekko np. folią aluminiową. Moc palnika zmniejsz i na tłuszczu z kaczki podsmażaj chwilę pokrojoną w dowolne kawałki paprykę - wystarczą łącznie 2 minuty.


Kompozycja:

Na talerzach układaj sałatę. Na sałatę po kawałku piersi (przelej również sok, który został na talerzu po chwilowym leżakowaniu). Na piersi ułóż paprykę, obok zaś truskawki i świeże listki mięty plus ryż.

Pierś z kaczki smażona - najprostsza, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (23 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11176

Komentarze

2018-08-04 12:07
Uwielbiam mięso z kaczki zawsze smażę ją na patelni później daję do piekarnika ale ze względu że spalił mi się własnie piekarnik sprawdzę twój przepis wygląda apetycznie pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 09:15
Powodzenia i smacznego.
2018-08-04 22:52
Hej sprawdziłem twój sposób dziś tak jak pisałem wcześniej naprawdę jedną z lepszych kaczek jakich jadłem była przepyszna XD🙂 :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼🙂🙂 SUPER!!!
2016-03-02 12:11
Najprostsze dania są najlepsze :)
2016-03-02 12:11
Proste i smaczne :)
Reklama
2016-03-02 12:13
Mam piersi z kaczki zamrożone i na pewno ten przepis wypróbuję!! Do tej pory robiłam kaczkę zaledwie 2 razy, zawsze z rozmarynem i jeszcze innymi drobiazgami. Uwielbiam to mięso!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-02 12:20
Też często zamrażam "na potem" :-)
2016-03-02 12:37
O dziwo, kaczki jeszcze nie miałam okazji próbować. :)
2016-03-03 14:12
Wygląda bardzo apetycznie ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-03 19:31
Dziękuję Ewo.