Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Pierś z kaczki smażona - najprostsza

Aby usmażyć pyszną pierś z kaczki, tak naprawdę nie potrzebujesz  nic poza nią samą. Cała reszta to tylko dodatki, by jadło się przyjemniej, bardziej kolorowo :-)

Tak, zdecydowanie jestem miłośniczką tego mięsa.
A Ty?

Czas przygotowywania: 25 minut
Ilość porcji: 2-4 (wszystko zależy od apetytu)

Reklama

Składniki:
• duża pierś z kaczki - około 500 g
• 1 czerwona papryka
• szczypta pieprzu cytrynowego

Dodatkowo:
Sałata karbowana lub mieszanka sałat, mięta, świeże truskawki.
Pierś możesz podać również z ryżem - bardzo bobrze razem smakują. Ryż najlepiej wstawić przed szykowaniem mięsa.

Pierś powinna mieć temperaturę pomieszczenia. Opłucz ją, osusz ręcznikiem papierowym. Obie połówki ułóż na zimnej patelni skórą do dołu.

Palnik ustaw na odrobinę wyższą niż średnia moc i podsmażaj obie części piersi przez 10 minut. Spora ilość tłuszczu już po chwili zacznie się wytapiać. Przełóż piersi na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 5 minut.

Obie połówki wyłóż na talerz, posyp pieprzem i przykryj lekko np. folią aluminiową. Moc palnika zmniejsz i na tłuszczu z kaczki podsmażaj chwilę pokrojoną w dowolne kawałki paprykę - wystarczą łącznie 2 minuty.


Kompozycja:

Na talerzach układaj sałatę. Na sałatę po kawałku piersi (przelej również sok, który został na talerzu po chwilowym leżakowaniu). Na piersi ułóż paprykę, obok zaś truskawki i świeże listki mięty plus ryż.

Pierś z kaczki smażona - najprostsza, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-03-02 12:11
Najprostsze dania są najlepsze :)
2016-03-02 12:11
Proste i smaczne :)
2016-03-02 12:13
Mam piersi z kaczki zamrożone i na pewno ten przepis wypróbuję!! Do tej pory robiłam kaczkę zaledwie 2 razy, zawsze z rozmarynem i jeszcze innymi drobiazgami. Uwielbiam to mięso!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-02 12:20
Też często zamrażam "na potem" :-)
2016-03-02 12:37
O dziwo, kaczki jeszcze nie miałam okazji próbować. :)
Reklama
2016-03-03 14:12
Wygląda bardzo apetycznie ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-03 19:31
Dziękuję Ewo.
2018-08-04 12:07
Uwielbiam mięso z kaczki zawsze smażę ją na patelni później daję do piekarnika ale ze względu że spalił mi się własnie piekarnik sprawdzę twój przepis wygląda apetycznie pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 09:15
Powodzenia i smacznego.
2018-08-04 22:52
Hej sprawdziłem twój sposób dziś tak jak pisałem wcześniej naprawdę jedną z lepszych kaczek jakich jadłem była przepyszna XD🙂 :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼🙂🙂 SUPER!!!