Pierś z kaczki
Aby usmażyć pyszną pierś z kaczki, tak naprawdę nie potrzebujesz nic poza nią samą. Cała reszta to tylko dodatki, by jadło się przyjemniej, bardziej kolorowo :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: bezglutenowa
- duża pierś z kaczki - około 500 g
- 1 czerwona papryka
- szczypta pieprzu cytrynowego
Dodatkowo:
Sałata karbowana lub mieszanka sałat, mięta, świeże truskawki.
Pierś możesz podać również z ryżem - bardzo bobrze razem smakują. Ryż najlepiej wstawić przed szykowaniem mięsa.
Pierś z kaczki smażona
Pierś powinna mieć temperaturę pomieszczenia. Opłucz ją, osusz ręcznikiem papierowym. Obie połówki ułóż na zimnej patelni skórą do dołu.
Palnik ustaw na odrobinę wyższą niż średnia moc i podsmażaj obie części piersi przez 10 minut. Spora ilość tłuszczu już po chwili zacznie się wytapiać. Przełóż piersi na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 5 minut.
Obie połówki wyłóż na talerz, posyp pieprzem i przykryj lekko np. folią aluminiową. Moc palnika zmniejsz i na tłuszczu z kaczki podsmażaj chwilę pokrojoną w dowolne kawałki paprykę - wystarczą łącznie 2 minuty.
Kompozycja:
Na talerzach układaj sałatę. Na sałatę po kawałku piersi (przelej również sok, który został na talerzu po chwilowym leżakowaniu). Na piersi ułóż paprykę, obok zaś truskawki i świeże listki mięty plus ryż.

Pierś z kaczki będzie smakowała jeszcze lepiej w połączeniu z sałatką, np. sałatka z awokado.
Smacznego :-)