Sortuj: data publikacji popularność
Bułeczki pełnoziarniste

Bułeczki pełnoziarniste

Domowe bułeczki pełnoziarniste piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. 

Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw.

Czytaj dalej: Bułeczki pełnoziarniste
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Pyszny i piękny mazurek kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie pyszny.

- niezapomniany smak 
- idealne ciasto pod mazurka
- atrakcyjne i super pyszne dekoracje

Czytaj dalej: Mazurek kajmakowy
Ciasto poduszkowiec

Ciasto poduszkowiec

Przepyszne ciasto sernik i brownie, które można też spotkać pod nazwą ciasto poduszkowiec. Ciasto kakaowe wychodzi mokre i bardzo aromantyczne, zaś spora ilość sera dodatkowo nadaje ciastu wilgoci i smaku. 

Ciasto poduszkowiec przygotujesz w 20 minut. To niezwykle proste do zrobienia ciacho, które po upieczeniu wygląda po prostu bosko. To ciasto piekę zawsze od razu na dużą blachę! 

Czytaj dalej: Ciasto poduszkowiec
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. 

Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy, czy delikatniejszy. 

Czytaj dalej: Żurek wielkanocny
Karpatka

Karpatka

Idealna karpatka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki. 

Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie. 

Czytaj dalej: Karpatka
Reklama
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwas na żurek stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami.

Czytaj dalej: Zakwas na żurek
Sernik

Sernik

Najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 10 minut. Pieczony sernik bez spodu jest maślany i delikatny. Wypróbuj!

- bez dodatku mąki pszennej
- sernik, który zawsze się udaje
- sernik bez spodu i tylko 6 składników
- najprostszy przepis na sernik pieczony

Czytaj dalej: Sernik
Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

Jakie powinno być proste ciasto marchewkowe? Z pewnością najpyszniejsze ciasto marchewkowe, to takie które jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. A przede wszystkim smakuje dzieciom. Zatem zapraszam!

- prosty, sprawdzony przepis
- ciasto uwielbiane przez dzieci
- można je piec na każdą okazję

Czytaj dalej: Proste ciasto marchewkowe
Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa to pyszny i szybkie do zrobienia danie ze szpinakiem, wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego.

Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to najlepsza przystawka z łososia wędzonego na zimno. To idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem chrzanu warto podać ją również na Wielkanocny stół. 

Robiliście kiedyś taką roladę?
Z jakimi dodatkami najchętniej ją jadacie?

Czytaj dalej: Rolada szpinakowa
Lukier królewski

Lukier królewski

Niesamowity przepis na uniwersalny lukier do pierników. Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. Najlepszy lukier królewski.

W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków. Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

Czytaj dalej: Lukier królewski
Reklama