Sortuj: data publikacji popularność
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno. Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc. 

Czytaj dalej: Sos chrzanowy
Bezy wielkanocne

Bezy wielkanocne

Bezy to wspaniały deser, który pieczemy na wiele okazji. Bezy wielkanocne z dodatkiem jajeczek w cukrowej skorupce oraz zielonego barwnika wyglądają wyjątkowo wiosennie. A do tego są niezwykle piękne i pyszne!

Domowe bezy robi się naprawdę bardzo prosto. To też najtańsze do robienia ciastka. Jeśli planujesz zrobić tort bezowy, to polecam Ci mój przepis na blaty bezowe. Wyobraź sobie jak na szczycie tortu układasz dodatkowo bezy wielkanocne..

Czytaj dalej: Bezy wielkanocne
Lukier

Lukier

Domowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony!

Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami. 

Czytaj dalej: Lukier
Babka cytrynowa wielkanocna

Babka cytrynowa wielkanocna

Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna. Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta. Wystarczy wówczas polewę cytrynową i wielkanocne cukrowe ozdoby zastąpić innymi słodkościami i owocami. 

Czytaj dalej: Babka cytrynowa wielkanocna
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska faszerowana gotowanym na twardo jajkiem jest bardzo prostym do zrobienia daniem. Zazwyczaj pieczeń rzymską z jajkiem podaje się na Wielkanoc. Takie mięso wygląda i smakuje świetnie. 

Moja pieczeń z mięsa wieprzowego pachnie ziołami. Taki piękny klops to również świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam podawać go z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pieczeń bardzo dobrze smakuje również na kanapki. 

Czytaj dalej: Pieczeń rzymska
Reklama
Ciasto z mlekiem w proszku

Ciasto z mlekiem w proszku

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Drożdżowe ciasto z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. 

Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec!

Czytaj dalej: Ciasto z mlekiem w proszku
Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest moją ulubioną pastą, którą  bardzo często szykuję wiosną. Lubię dodawać do niej świeże zioła, które hoduję w ogrodzie lub na parapecie. Zapraszam po super przepis na pastę jajeczną z serem.

- świetna pasta gotowa w 10 minut
- idealna na kanapki i do faszerowania jaj
- z żółtym serem, ogórkiem kiszonym i szczypiorem

Czytaj dalej: Pasta jajeczna
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. 

W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym. Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 

Czytaj dalej: Ciasto francuskie
Bezy

Bezy

Lubię robić domowe bezy. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Po przestudzeniu zamykam je w woreczku strunowym i mam piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne.

Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru. 

Czytaj dalej: Bezy
Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Potrawy wielkanocne w Polsce są pyszne. Uwielbiam babki i mazurki. Zawsze jednak robię też jajka faszerowane łososiem. To bardzo smaczne i super proste do zrobienia jajka faszerowane wielkanocne. 

- tylko kilka składników
- ciekawa propozycja podania
- super proste i smaczne jajka faszerowane

Czytaj dalej: Jajka faszerowane łososiem
Reklama