Po co przesiewać mąkę?

Po co przesiewać mąkę?

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Po co właściwie i kiedy przesiewać mąkę?

Mąkę przesiewamy zazwyczaj przed upieczeniem słodkości, typu cista czy babeczki. Nie ma potrzeby przesiewania mąki, gdy robimy pierogi, czy też tej, która ma służyć za panierkę lub składnik sosu.

Zalety przesiewania mąki:
• mąka "nabiera powietrza"
• suche składniki lepiej się łączą
• ciasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze

po-co-przesiewac-make-1

 

Czym przesiewać mąkę?
Do przesiewania mąki służą specjalne sitka ręczne lub mechaniczne. Mąkę można przesiewać również zwykłym sitem z gęstymi oczkami. W skrajnym wypadku mąkę można przesiać nawet przez pończochę :-)

po-co-przesiewac-make-2

 

Jak przesiewać mąkę?
Nasyp mąkę do sita i lekko potrząsaj poziomo w lewo i prawo. Pod sito podłóż wcześniej miskę. Pozwól, by mąka sama przesypywała się do miski. Powinna wyglądać jak spadający śnieg :-)
Najważniejsze, by mąki nie przecierać przez za małe oczka na siłę.

po-co-przesiewac-make-3

Na zdjęciu w jednej misce jest mąka wybrana łyżką, na drugiej ta przesiana sitem. Nie trzeba tłumaczyć, która jest która :-)

Mit
Do dziś zdarza się, że niektórzy uważają, że mąkę przesiewa się po to, by wyłapać robaki, które się w niej zaległy. Oczywiście jest to nieprawda. Każdą "podejrzaną" mąkę należy wyrzucić.