Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Po co przesiewać mąkę?

Po co przesiewać mąkę?

Po co właściwie i kiedy przesiewać mąkę? Mąkę przesiewamy zazwyczaj przed upieczeniem słodkości, typu ciasta czy babeczki. Nie ma jednak potrzeby przesiewania mąki, gdy robimy no. pierogi, czy panierkę.

Przesiewanie mąki

Zalety przesiewania mąki:
• mąka nabiera powietrza i puszystości.. lekkości
• suche składniki lepiej się łączą
• ciasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze

 

Po co przesiewać mąkę?, 1

Czym przesiewać mąkę?
Do przesiewania mąki służą specjalne sitka ręczne lub mechaniczne. Mąkę można przesiewać również zwykłym sitem z gęstymi oczkami. W skrajnym wypadku mąkę można przesiać nawet przez pończochę. Pończocha bardzo często służy też do robienia białego sera czy suszenia wędliny.
Po co przesiewać mąkę?, 2

Jak przesiewać mąkę?
Nasyp mąkę do sita i lekko potrząsaj poziomo w lewo i prawo. Możesz też lekko potrząsać sitkiem do góry, lub uderzać w nie drugą dłonią, by mąka przesypywała się do podłożonej pod spodem miski. Jeśli mieszasz mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, czy sodą, to po przesianiu wszystkie te składniki lepiej się połączą. Przesypywana mąka wygląda jak cukier puder lub śnieg. Najważniejsze, by mąki nie przesiewać przez za małe oczka na siłę. Zajmie to za dużo czasu a na dnie sitka zostaną np. fragmenty przypraw, które były potrzebne w przepisie (cynamon, gałka muszkatołowa). Takie przyprawy nie wmieszają się wtedy ładnie w mąkę. 
Na zdjęciu w jednej misce jest mąka wybrana łyżką, na drugiej ta przesiana sitem. Nie trzeba tłumaczyć, która jest która.

Po co przesiewać mąkę?, 3

Z czym przesiewać mąkę?
- Jeśli w składnikach na ciasto główną rolę odgrywa np. mąką pszenna z dodatkiem innej mąki, to warto je razem przesiać. Zazwyczaj łączy się mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, czy też jaglaną, ryżową..
- Mąkę przesiewamy też z proszkiem do pieczenia lub/oraz z sodą oczyszczoną.
- Bardzo często mąkę przesiewa się także z przyprawami: kakao, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Sprawdza się to głównie przy pieczeniu ciast korzennych jak, piernik.

Do dziś zdarza się, że niektórzy uważają, że mąkę przesiewa się po to, by przebrać ją z  robaków, które się w niej zaległy. Oczywiście jest to nieprawda. Każdą "podejrzaną" mąkę należy wyrzucić. Jeśli zaś znajdziesz w mące nieproszonych gości, musisz sprawdzić też wszystkie inne opakowania z produktami spożywczymi, które trzymasz w schowku/szafce. 

Powodzenia!

Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Po co przesiewać mąkę?

Przesiana mąka jest puszysta, bardziej miałka i napowietrzona. Mąka długo trzymana w papierowym opakowaniu lub szklanym naczyniu potrzebuje przed pieczeniem napływu świeżego powietrza.. Mąkę można wymieszać z innymi suchymi składnikami, które mają podobną fakturę. Będą to spulchniacze jak: soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Z mąką można też przesiać przyprawy: kakao, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, czy nawet pieprz. 

Do jakich ciast przesiewać mąkę?

Mąkę warto przesiać głównie szykując słodkie wypieki. Piekąc biszkopty, czy babki zależy nam na puszystym i wyrośniętym cieście. Gorąco polecam mój przepis na najlepszy biszkopt na tort. Koniecznie zobacz też przepis babka czekoladowa wielkanocna. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz bardzo dużo przepisów na proste ciasta