Garden Party w Akademii Smaku Sokołów

Dwa tygodnie temu byłam w raju 🙂

Dworek Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej to siedziba sokołowskiej Akademii. Miałam przyjemność spędzić tam dzień… Piękny dzień na świeżym powietrzu, z przemiłymi ludźmi, w świetnej scenerii i atmosferze.

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_014_DSC_9892

Warsztaty dla blogerów kulinarnych zorganizowała firma Sokołów. Partnerem medialnym był magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk.

Zanim przystąpiliśmy do gotowania, pieczenia i łączenia smaków obejrzeliśmy w dworku kilka prezentacji dotyczącej głównie jakości mięsa. Bardzo spodobało mi się to, jak firma Sokołów współpracuje z polskimi hodowcami w ramach innowacyjnego programu „Razem w Przyszłość”. Profesjonalizm, wsparcie i bezpieczeństwo – tak podsumowałabym w trzech słowach podejście firmy Sokołów do polskich rolników.

Na koniec Pani Barbara Tomczuk, zastępca kierownika w Dziale Skupu Sokołów S.A. opowiedziała o znaczeniu jakości, bezpieczeństwa i pochodzenia mięsa… oraz wspomniała o nowej linii produktów..

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_018_DSC_9885

Szczególnie zainteresowała mnie nowa linia NaturrinoWędliny oznakowane zielonym listkiem Naturrino zawierają tylko naturalne przyprawy. Nie zawierają konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu… produkty idealne dla mnie i mojej rodziny!

Po prezentacji mieliśmy okazję spróbować jak smakują wędliny i inne produkty Naturrino. Oczywiście były pyszne 😉

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_020_IMG_8413

Całkiem niespiesznie udaliśmy się do parku otaczającego Dworek. Tak czekały na nas stoły z produktami oraz zacierający już ręce Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. Dodatowo imponujące grille marki Weber oraz stolik z winami od Firmy Czerwona Oliwka.

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_019_DSC_9904

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_030_DSC_0034

Produkty i przepisy czekały już na nas, więc Dominik przydzielił każdemu zadanie do wykonania. Mi trafiła się super wiosenno letnia sałatka z arbuzem, fetą i kiełkami.

W typowo grillowej atmosferze nie mogło jednak zabraknąć mięsa oraz dodatków w postaci warzyw, sals i sosów.

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_032_AFE_8133

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_027_IMG_8498

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_031_AFE_8132

Na wspólnym stole pojawiły się więc również:
– Sałatka Tajska z Flanstekiem
– Sałatka z fety i arbuza
– Ziemniaki z grilla z boczkiem i serem
– Sos z grillowanej żółtej papryki i czosnku
oraz dużo, dużo pysznego i soczystego mięsa 🙂

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_045_AFE_8215

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_047_DSC_0136

Wina pić nie mogłam, ponieważ czekała mnie jeszcze jazda samochodem, jednak z przyjemnością posłuchałam zasady łączenia wina i potraw, jakich udzielił nam przedstawiciel firmy Czerwona Oliwka.

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_072_AFE_8441

Z dużym zainteresowaniem przyglądałam się również pracy z grillami Weber. Przedstawiciel sklepu Top Grille podpowiadał jak dostosować odpowiedniego grilla do potrzeb oraz funduszy.

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_050_AFE_8249

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_071_AFE_8430

impact_photo_sokolow_sa_akademia_smaku_reportaz_075_AFE_8517

Kroiliśmy, mieszaliśmy, piekliśmy, gadaliśmy.. a na koniec zasiedliśmy do wspólnego stołu.

To był na prawdę udany dzień 🙂

Na koniec mam dla Was perełkę.. wspaniały film.. takie podsumowanie całego dnia. Zwróćcie uwagę na montaż – niesamowity!


Co Wy na to? 🙂

 

 

19 myśli na temat “Garden Party w Akademii Smaku Sokołów”

    1. Ja też Anetko.. to jak zaczarowany ogród. Sokołów wykupił ten dworek i dba o niego cudownie!

  1. Aniu super warsztaty, bardzo żałuję, że nie mogłam pojechać przez tą moją bolącą rękę. Ale może następnym razem się spotkamy 🙂

  2. Wydaje mi się, że taki wyjazd to prawdziwa gratka dla kucharzy. Nie dość, że w przepięknej scenerii (takie dworki kojarzą mi się z „Panem Tadeuszem” :P) to jeszcze pod okiem profesjonalnych szefów! Z pewnością można podzielić się wiedza i przepisami z innymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *