Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykujemy na Święta. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta w lodówce: 10 godzin
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 100 pierniczków

Kaloryczność kcal: 50 w 1 pierniczku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 3 szklanki mąki pszennej np. tortowa lub uniwersalna - do 500 g
  • 3/4 kostki prawdziwego masła - 150 g
  • pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - około 150 g
  • 200 g płynnego, ulubionego miodu
  • około pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % - 150 g
  • 4 żółtka jajek średniej wielkości jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao
  • przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru;
  • po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry

Pierniczki przepis
Pierniczki, 1

Krok 1: Podgrzej miód z masłem i przyprawami

W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów dobrej jakości płynnego miodu. Ja użyłam miodu lipowego. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki zagotują się, to nic nie szkodzi.

Porada: Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką. Polecam Ci użyć około 20-30 gramów dobrej przyprawy do pierników, np. przyprawa do piernika. Koniecznie zwróć uwagę na skład przyprawy. Unikaj mieszanek, w których pojawia się mąka pszenna oraz cukier. Jeśli jednak Twoja gotowa mieszanka przypraw zawiera cukier lub mąkę, to oprócz całej saszetki takiej przyprawy (do 40 gramów) dodaj też po łyżeczce kakao i cynamonu. 

Podgrzej miód z masłem i przyprawami

Krok 2: Odstaw gotowy płyn do przestudzenia

Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia. 

Odstaw gotowy płyn do przestudzenia

Krok 3: Połącz śmietanę z sodą

Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Pół szklanki śmietany, to około 150 gramów. Śmietanę możesz zamienić na gęsty i kremowy jogurt naturalny.

Połącz śmietanę z sodą

Krok 4: W misce umieść mąkę, żółtka i bazującą śmietanę

W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Użyłam mąki pszennej tortowej. 500 gramów to około 3 szklanki mąki. Zakłada się, że szklanka mąki pszennej waży 150-160 gramów. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy lub mini bezików. Beza Pavlova też będzie świetna. 

W misce umieść mąkę, żółtka i bazującą śmietanę

Krok 5: Dodaj cukier i przestudzony płyn

Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca. Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. 

Dodaj cukier i przestudzony płyn

Krok 6: Po schłodzeniu ciasta, wycinaj pierniczki

Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Będzie miało strukturę plasteliny. Dłonie oprósz mąką a z ciasta uformuj kulę. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ja ciasto dzielę sobie na kilka mniejszych kul, wygodnych do wałkowania na placek. 

Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm. Możesz śmiało wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj pierniczki. Możesz do tego użyć nawet szklanki lub czystych foremek, które znajdują się w zestawach ciastoliny dla dzieci :)

Po schłodzeniu ciasta, wycinaj pierniczki

Po schłodzeniu ciasta, wycinaj pierniczki

Krok 7: Piecz pierniczki

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachować spore odległości, ponieważ pierniczki rosną w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. 

Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pierniczki piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. Pierniczki świąteczne stygną bardzo szybko. 

Piecz pierniczki

Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki

Niezależnie od tego, czy Twoje pierniczki wycinane były na grubość 6 mm, czy też na grubość 1 cm czas pieczenia jest taki sam. Cieńsze pierniczki będą lekko chrupiące na brzegach i bardziej wypieczone. Te grube pierniczki będą idealnie mięciutkie.. wręcz rozpływające się w ustach. 

Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki świąteczne są od razu gotowe do jedzenia. Te pierniczki są pyszne nawet bez żadnych ozdób. Przyprawy korzenne dobrane zostały tak, by pierniczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 

Jeśli chodzi o dekorację, to polecam posmarować pierniczki roztopioną, gorzką czekoladą. Wystarczy pół tabliczki gorzkiej czekolady roztopić z dwiema łyżkami masła. By uzyskać paski na pierniczkach wystarczy, że użyjesz do dekorowania pędzelka kuchennego.

Przestudź i dekoruj pierniczki

Pierniczki, 11

Pierniczki, 12

Pierniczki świąteczne, to te najbardziej uniwersalne pierniczki, które można od razu po przestudzeniu udekorować domowym lukrem, kolorowymi posypkami, czy też roztopioną czekoladą. Pierniczki idealnie sprawdzą się również do powieszenia na choince. Można je upiec na około dwa tygodnie przed Świętami lub też na dwa dni przed Świętami. Po przestudzeniu są idealnie miękkie. Zamknięte szczelnie np. w puszce, bez problemu doczekają do Świąt. 

Pierniczki świąteczne polecam zacząć szykować dzień wcześniej.. najlepiej wieczorem. W kilka minut przygotujesz wówczas ciasto, które od razu po zrobieniu będzie zbyt wilgotne, by wycinać w nim kształty. Po umieszczeniu ciasta w lodówce zrobi się idealnie plastyczne. Ciasto potrzebuje minimum 10 godzin chłodzenia w lodówce. Warto dodać, że zanim zdecydujesz się na pieczenie, możesz je tak chłodzić nawet kilka dni.

Pierniczki można też udekorować lukrem. Polecam lukier cytrynowy oraz lukier królewski.
Kalorie policzone zostały bez uwzględnienia dekoracji w postaci czekolady, czy też lukru.

Jeśli pierniczki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.

Skoro pierniczki gotowe to może teraz czas na przepyszny piernik? Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z kartki wyrwanej jeszcze przez moją Mamę z kalendarza z 1990 roku :)

Średnia 4.8 / 5 (12292 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierniczki świąteczne

Świąteczne pierniczki to najlepsze ciasteczka korzenne jakie tylko można upiec na Święta. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu, w którym są dzieci. Szykowanie, wycinanie i pieczenie pierniczków świątecznych, to zajęcie które kochają wszystkie dzieciaki. Wspólne szykowanie pierniczków świątecznych jest nie tylko przyjemne, ale i zbliża do siebie wszystkich domowników. To sama przyjemność.. To również super miła tradycja i rytuał, który przypomina wszystkim o tym, że Święta tuż tuż. Moje pierniki świąteczne polecam piec na dwa tygodnie przed Świętami. Możesz je też upiec nawet na dzień przed Światami i również będą idealne. Domowe pierniczki z roku na rok pieczone są coraz wcześniej. Zauważyłam, że mój przepis na pierniczki wyszukiwany jest intensywnie już z początkiem października. W listopadzie i na początku grudnia pieczecie te proste pierniczki bardzo często. Wcale się nie dziwię, ponieważ pierniczki są niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Można je też dekorować na wiele sposobów. 

Pierniczki

Idealnie dobrane przyprawy korzenne oraz pozostałe składniki sprawiają, że przepis na te pierniki świąteczne jest jednym z lepszych przepisów na pierniczki na moim Blogu Kulinarnym. Pierniczki świąteczne są świetne do powieszenia na choince. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Przepisy kulinarne z mojego bloga powinny Ci się spodobać. Te świąteczne, na słodko to zdecydowanie keks oraz makowiec. Wracając do przepisu na pierniczki, to można je śmiało nadziać twardą marmoladą lub też powidłami śliwkowymi. Domowe pierniczki świąteczne można też po upieczeniu dowolnie dekorować. Sama bardzo lubię szykować polewę czekoladową lub też różne kolorowe lukry oraz słodkie, cukrowe ozdoby. Im chłodniejszy czas, tym więcej pieczmy pierniczków. Gdy za oknem zimno lub nawet śnieg, to zabieramy się za pieczenie. Domowe pierniczki świąteczne, czyli pierniczki na Boże Narodzenie to wypiek niezwykły. Podczas szykowania pierniczków angażuje się cała rodzina. Pierniczki sprawiają, że w każdym domu jest super wesoło i pachnie przyprawami korzennymi. Te szybkie pierniczki sprawiają, że nawet gdy o szesnastej za oknem robi się ciemno, to w każdym domu jest cieplutko i miło. 

Pierniczki przepisy

Różna są pierniczki świąteczne. Jedna mają więcej przypraw korzennych a inne trochę mniej, za to są znacznie słodsze. Według mnie każdy przepis to dość szybkie pierniczki, ponieważ ciasto na pierniczki świąteczne szykuje się bardzo szybko. Aby zrobić miękkie pierniczki proszę skorzystać z mojego przepisu. A jeśli ciasto troszkę dłużej poleżakuje w lodówce, to pierniczki będą jeszcze lepsze. Mój przepis na pierniczki jest stary i sprawdzony. Robiąc pierniczki dodaję zazwyczaj domową przyprawę do pierników oraz miód naturalny, by ciasto mogło spokojnie dojrzewać trochę dłużej. Tak wiec na pierniczki przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Dostaję od moich Czytelników bardzo dużo wesołych zdjęć z wycinania pierniczków. Pierniczki z mojego przepisu szykują z rodzicami nawet kilkuletnie maluszki. Zapraszam i życzę udanych wypieków oraz dobrej zabawy.