Zupa rybna
Zupa rybna to pyszna, bardzo prosta do zrobienia i zdrowa propozycja na zupę, którą można gotować przez cały rok. Przepis przyda się szczególnie w okresie świątecznym.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: około 2300 ml zupy
Kaloryczność kcal: 56 w 100 ml zupy
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 600 g filetów rybnych bez skóry np. dorsz lub sandacz
- 800 ml wody - trochę ponad 3 szklanki
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
- 100 g czerwonej cebuli - 1 mała
- 100 g selera naciowego - 2 łodygi
- 10 cm środkowej części pora - około 80 g
- 150 g marchewki - 1 duża sztuka
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- natka pietruszki lub kolendra
- przyprawy i zioła: 2 listki laurowe; pół łyżeczki soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie kminu i chili w płatkach
Zupa rybna
Do zupy rybnej polecam wybrać świeże lub mrożone filety (najlepiej jasnej) ryby. Ja zazwyczaj kupuję filety świeże z dorsza lub sandacza bez skóry. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub mintaj.
Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym (ewentualnie usunąć ostatnie ości) i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprósz z obu stron przyprawami. Wykorzystaj łącznie: pół łyżeczki soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie kminu i chili w płatkach (u mnie Gochugaru). Kawałki ryby odłóż do miski. Możesz ją obłożyć przyprawami nawet dzień wcześniej. Kawałki ryby trzymaj wówczas w lodówce pod przykryciem.
Porada: Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i poczekaj, aż się naturalnie rozmrozi. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do użycia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.
Do sporego garnka z grubym dnem wlej dwie łyżki ulubionej oliwy oraz dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Łodygi selera naciowego również pokrój na plasterki. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój np. w piórka. z pora również zdejmij pierwszą warstwę i pokrój go w cieniutkie krążki lub poszatkuj.
Ustaw wyższą niż średnia moc palnika i smaż warzywa bez przykrywki przesz około 10 minut. Co parę minut zamieszaj w garnku.
Porada: Cebule czerwoną można zamienić na małe cebulki szalotki. Selera naciowego można pominąć lub zamienić na korzeń pietruszki.
Po tym czasie cztery ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę i dodaj do garnka. Zamieszaj całość i smaż dwie minuty. Po chwili dodaj puszkę siekanych/krojonych pomidorów oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dwa listki laurowe. Zawartość garnka wymieszaj i smaż kolejne 10 minut, bez przykrywki.
Porada: Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi, mięsistymi pomidorami o wadze łącznej 500 gramów. Przed posiekaniem i dodaniem ich do garnka należy obrać je ze skórki (lub sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) i wyciąć twardą szypułkę.
Do garnka wlej około 800 ml wody. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę przez następne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą idealnie miękkie.
Porada: Nie jest to konieczne, ale jeśli masz bulion warzywny, to możesz go użyć zamiast zwykłej wody.
Po tym czasie w garnku umieść przygotowane wcześniej kawałki ryby z przyprawami. Zagotuj zupę rybną, a następnie zredukuj moc palnika, do takiej, by tylko lekko mrugała i gotuj ją około 10 minut (pod przykrywką). Tyle wystarczy, by ryba się ugotowała. Na koniec wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Delikatnie wymieszaj zupę i sprawdź jej smak. Ja już nie doprawiam zupy, ale możesz to zrobić i dodać np. więcej soli, chili lub pieprzu.
Porada: Aby zupa wyszła słodsza i paprykowa, można dosypać nieco słodkiej papryki.
Przed samym podaniem posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę i dodaj ją na talerze z zupą rybną.
Zupa rybna najsmaczniejsza jest od razu po ugotowaniu. Podaję ją zazwyczaj z kromką świeżego pieczywa. Ponieważ jest to gęsta zupa, to nie podaję jej z makaronem. Jeśli jednak lubisz zupy z makaronem, to ta wersja zupy rybnej będzie idealnie pasować do osobno ugotowanych kluseczek.
Smacznego.