Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Boska, super prosta do zrobienia sałatka z cukinii. To jedna z ciekawszych propozycji na wyjątkowe a przy tym niewymagające danie z cukinią. To sałatka z cukinią surową, zatem propozycja niezwykła, warta uwagi!

- cukinia marynowana w soku z cytryny i oliwie
- gwarancja niezwykłego smaku i "świeżości" dania 
- rewelacyjny przepis na wyjątkową sałatkę na przyjęcia

Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania cukinii: 30 minut
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Liczba porcji: 450 gramów sałatki

Kaloryczność kcal: 190 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 większa cukinia lub 2 małe - 300 g
  • 100 g sera feta
  • 1 średnia cytryna
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • garść świeżych ziół: rukola, bazylia lub oregano
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, większa szczypta pieprzu

Sałatka z cukinii

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów sałatki z cukinii. Będą to 2 duże lub 4 mniejsze porcje. 

Kochani.. to jest wyjątkowa sałatka. Obok carpaccio z buraka to ostatnio mój hit wśród szybkich i pysznych i lekkich dań na przyjęcia. Zwyczajnie ją uwielbiam. W tej sałatce jest wszystko co kocham.. sok z cytryny, oliwa, ser feta i ta delikatna cukinia! Zachęcam do zrobienia.

Sałatka z cukinii, 1

Sałatka z cukinią

Jedną większą lub dwie mniejsze cukinie umyj dokładnie. Cukinie muszą być młode i mieć miękką skórkę, oraz jeszcze drobne gniazdo nasienne. Odetnij tylko oba końce. Cukinie potnij na bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki. Użyj do tego gilotyny do warzyw, która kroi warzywa na bardzo cienkie plasterki. Możesz też użyć temperówki do warzyw ze specjalną nakładką do pasków lub też do "spaghetti". Zwykłym nożem też da radę pokroić cienko cukinię. Może to wówczas trochę dłużej potrwać. 

Im cieńsze plasterki cukinii, tym lepiej. Marynata szybciej przenika i zmiękcza cukinię a kawałki warzywa smakują jeszcze lepiej.

Sałatka z cukinii, 2

Do miski z cienkimi plasterkami (mogą być długie jak makaron tagliatelle, lub krótkie) dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej soczystej cytryny, 4 łyżki delikatnej oliwy, 1/4 płaskiej łyżeczki soli oraz jeden średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 10-30 minut, do marynowania (do lodówki lub na blat w kuchni).

Im cieniej pokrojona cukinia i im młodsze cukinie, tym szybciej miękną i są gotowe do jedzenia. Moja cukinia już po 10 minutach była idealna. Nie odkładałam jej nawet do lodówki. Jeśli Twoja nie mięknie tak szybko, lub jest grubiej pokrojona, to odstaw ją do lodówki na 30 minut. 
Sałatka z cukinii, 3

Możesz też zrobić to inaczej i dodać wszystkie składniki marynaty prócz oliwy. Wymieszaj wówczas cukinię i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie odciśnij sok wraz z wodą, którą puściła cukinia i wylej płyn. Dopiero potem dodaj oliwę. Ja jednak bardzo lubię smak soku z cytryny i nie wylewam nadmiaru płynu, który się zgromadził. 

Gotową cukinię nakładam na talerze przy pomocy szczypiec. Nadmiar marynaty zostaje zatem w misce. Ser feta kruszę w dłoniach na mniejsze kawałki i umieszczam na talerzu z cukinią. Całość oprószam świeżo mielonym pieprzem i dekoruję ziołami. Bardzo pysznie sprawdza się zawsze bazylia oraz rukola. 

Na koniec sałatkę posypuję też orzeszkami piniowymi. Nie prażę ich wcześniej na patelni. Nie ma takiej potrzeby. 
Sałatka z cukinii, 4

W momencie, gdy porcja sałatki z cukinii jest już gotowa, decyduję czy polać ją dodatkowo marynatą, która została w misce. Zazwyczaj tak właśnie robię a czasem dodaję jeszcze mały chlust oliwy. 
Sałatka z cukinii, 5

Bardzo ważne jest to, by do zamarynowanej cukinii dodawać resztę składników dopiero przed samym podaniem sałatki do zjedzenia. 
A tutaj moje pyszne spaghetti z warzyw, które szykuję bardzo podobnie. Jest pycha!
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1078 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z cukinii

To jest dopiero prawdziwa sałatka z cukinią. Wyszłam z założenia, że jeśli to ma być taka świeża i bardzo letnia sałatka z cukinii, to cukinia nie może być ani ugotowana, ani usmażona czy upieczona. Oczywiście cukinia powinna być młoda i nie mieć jeszcze w środku dużych nasion. Takiej cukinii nie obieramy a tylko myjemy. Ważne jest zatem to, by skórka cukinii była jeszcze delikatna. Sprawdzisz to bardzo szybko nawet przy pomocy swojego paznokcia. Wystarczy przejechać lekko po cukinii paznokciem. Skórka powinna się od razu ścierać. Uwielbiam szykować sałatkę z cukinii. Jak tylko spróbowałam jak smakuje, od razy się w niej zakochałam. Jest u mnie ostatnio bardzo wysoko na liście ulubionych sałatek na lato. Latem jeszcze tak samo mocno uwielbiam placki z cukinii, które gorąco polecam. 

Sałatka z cukini

Jakiś czas temu znalazłam przypadkiem na jednej ze stron zagranicznych bardzo fajną sałatkę właśnie z cukinią. Bardzo spodobał mi się skład oraz wykonanie, więc zaczerpnęłam inspiracji i tak oto powstała moja niewiele zmieniona sałatka z cukinii przepis przeboski! Sałatka z cukinii to oprócz pysznej cukinii zamarynowanej w soku z cytryny z oliwą, jeszcze fantastyczny dodatek w postaci sera feta, który sprawdza się w mojej kuchni jak żaden inny. Takim miłym i lekko słodkim a przy tym mięciutkim akcentem są też orzeszki piniowe. Nie są one obowiązkowe, bowiem sałatka z cukinii obejdzie się i bez orzeszków, ale kochani.. jeśli tylko macie je w swoim domowym składziku produktów spożywczych i lubicie te małe, urocze orzeszki, to warto dodać je do sałatki. Ja sałatki kocham i robię ich bardzo dużo w swojej kuchni. Boska i szybka sałatka z kurczakiem, to propozycja na podwieczorek. Sałatka Gyros to jedna z lepszych propozycji na wszelkie imprezy. Pyszna jest też sałatka z paluszkami krabowymi. Kochasz gotować lub dopiero się uczysz i potrzebujesz cennych wskazówek oraz bardzo dobrze opisanych przepisów? Zapraszam do mnie. Moje przepisy są bardzo skrupulatnie opisane wraz ze zdjęciami wykonania poszczególnych dań krok po kroku.