Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy ze śliwkami

Racuchy ze śliwkami

Racuchy ze śliwkami usmażysz na drożdżach, ale bez potrzeby szykowania rozczynu. Zapraszam Cię po najprostszy super przepis na te sezonowe i bardzo pyszne śniadanie. 

- z drożdży świeżych lub instant 
- można też użyć mleka roślinnego
- śliwki da rade zamienić na inne owoce

Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta: 30 minut
Liczba porcji: 12 dużych racuchów

Kaloryczność kcal: 135 w 1 racuchu
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej - trochę ponad 1,5 szklanki
  • 230 ml mleka - niecała szklanka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 małe jajko - około 50-55 g po rozbiciu
  • 2 łyżki cukru drobnego - do 30 g
  • 30 g masła do smażenia - najlepiej klarowanego
  • 18 małych śliwek węgierek - około 300 g
  • do podania: cukier puder

Racuchy ze śliwkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne. Śliwki ważone były przed wyjęciem z nich pestek. 

Przed szykowaniem racuchów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz mleko zwykłe zamienić na roślinne lub też będziesz smażyć racuszki na oleju. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 grubszych racuszków o średnicy około 10-12 cm.

Racuchy ze śliwkami, 1

Racuchy ze śliwkami, 2

Racuchy ze śliwkami przepis

W jednej, większej misce umieść wszystkie składniki na ciasto: 260 gramów mąki pszennej uniwersalnej, czyli nieco ponad 1,5 szklanki mąki; 230 ml mleka, czyli niepełna szklanka; 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant (mała saszetka); 2 łyżki cukru drobnego lub zwykłego, czyli do 30 gramów; 1 małe jajko, czyli około 50-55 g po rozbiciu. Wszystkie składniki mieszaj i rozcieraj spodem łyżki tak długo, aż połączą się w jednolite, dość rzadkie jak na racuchy ciasto, które zwiąże się jeszcze i zgęstnieje podczas wyrastania.

Porady: Zamiast mleka krowiego można użyć dowolnego, ulubionego mleka roślinnego (najlepiej niesłodzonego). Jeśli sięgasz po drożdże instant, to warto je najpierw wsypać do szklanki z lekko ciepłym mlekiem. Po wymieszaniu i odczekaniu kilku minut, drożdże powinny rozpuścić się w mleku, co znacznie przyspieszy łączenie się składników w jednolite ciasto oraz samo wyrastanie. 

Racuchy ze śliwkami, 3

Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub przezroczystą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania. Latem wystarczy odłożyć miskę na blat kuchenny. Zimą zaś warto trzymać miskę z ciastem w pobliżu kaloryfera. Po około 30 minutach ciasto powinno mocno wyrosnąć i napuszyć się, co widać na zdjęciu poniżej. Jeśli Twoje ciasto jeszcze nie urosło wystarczająco, to zostaw je na całą godzinę. 

Uwagi: Ciasto nie wyrośnie tylko wtedy, gdy drożdże zostały sparzone za ciepłym mlekiem lub były zepsute. Jeśli zaś użyte były zimne składniki i drożdże są aktywne, to ciasto i tak wyrośnie. Jest to już tylko kwestia czasu. Jeśli ciasto będzie wyrastało za długo (np. kilka godzin), to zapewne przerośnie i zapach oraz smak drożdży będzie znacznie bardziej wyczuwalny. Z takiego ciasta nadal można smażyć placki, ale trzeba się liczyć z tym, że pewnie nieco opadną i będą mocno drożdżowe. 

Racuchy ze śliwkami, 4

Zacznij nagrzewać sporą patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż łyżkę masła  klarowanego, oleju kokosowego lub wylej łyżkę oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu racuszki nie chłoną tak tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na racuszki. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po cztery racuchy na raz. Na wierzchu każdego racucha umieść po trzy połówki małych śliwek (po wyjęciu pestki, skórką do ciasta). 

Gdy racuszki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę (u mnie już po minucie). Tu przydatna będzie łopatka. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Racuchy drożdżowe ze śliwkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli więc rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Usmażyłam tak 12 sporych racuchów. 

Porada: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to racuchy będą bardziej chrupiące i puszyste. Zawsze po dodaniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, zanim wyłożysz porcje ciasta. Dzięki temu, że tłuszcz jest nagrzany, ciasto go nie wchłania.

Racuchy ze śliwkami, 5

Racuchy drożdżowe ze śliwkami, można zajadać prosto z patelni, bez żadnych dodatków. Można je oprószyć cukrem pudrem lub też polać miodem, czy dowolnym syropem. Świetnie smakują z ulubionym, domowym dżemem lub z konfiturami. W sezonie warto podawać do nich pokrojone owoce lub też same plasterki bananów moczone w świeżo wyciśniętym soku z cytryny.

Porada: Śliwki można zastąpić plasterkami bananów, malinami lub jagodami. Sprawczą się też kawałki moreli, brzoskwini i ananasa z puszki. 
Racuchy ze śliwkami, 6

Racuchy ze śliwkami, 7

Racuchy ze śliwkami przechowuj w lodówce (przez około 2-3 dni), najlepiej w szklanym naczyniu z przykrywką. Podgrzewaj je krótko na suchej patelni pod przykrywką. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (223 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy ze śliwkami

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad samodzielnym przygotowywaniem racuchów drożdżowych ze śliwkami? Warto to zrobić z wielu powodów. Przede wszystkim, domowe racuchy ze śliwkami będą znacznie lepszą słodką przekąską niż to, co jest dostępne w sklepach. Te domowe są nie tylko apetyczne i przepyszne, ale także zdrowe – zawierają mnóstwo witamin, białka, węglowodanów i błonnika, dzięki czemu stanowią doskonałe źródło energii na cały dzień. Śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami i pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia. Są również doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie. Z kolei racuchy ze śliwką są zasobne w białko, które jest kluczowym składnikiem budulcem mięśni. Racuchy drożdżowe ze śliwkami można jeść na każdy posiłek! Są doskonałe na śniadanie, gdy chcesz zacząć swój dzień od czegoś słodkiego, ale równie dobrze pasują do lunchu czy kolacji. Możesz je także zabrać do pracy lub do szkoły jako przekąskę w ciągu dnia – są lekkie, łatwe do zapakowania i przenoszenia. Racuchy ze śliwką to doskonała alternatywa dla tradycyjnych deserów, przekąsek czy nawet głównego dania. Są uniwersalne, smaczne i zdrowe. A przy tym łatwe do przygotowania, co jest nieocenione, gdy mamy ograniczony czas. Zachęcam do odkrywania smaku świeżych, domowych racuszków ze śliwkami. Odkryjcie, jak wspaniałe są zarówno ciepłe, np. oprószone cukrem pudrem, jak i przestudzone, do kawy lub herbaty. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Kto chociaż raz usmaży swoje własne, domowe racuchy drożdżowe ze śliwkami, ten zrozumie dlaczego warto to robić. Przepis na racuchy ze śliwkami jest też super prosty, ponieważ nie wymaga szykowania rozczynu. Wystarczy dokładnie wymieszać razem wszystkie składniki odstawić ciasto do wyrastania. Racuchy drożdżowe ze śliwkami smażę na maśle klarowanym, ale i zwykły olej lub bardziej aromatyczny, olej koksowy, też się sprawdzi. Domowe racuchy ze śliwkami na drożdżach wyglądają kusząco. Zobacz jak ja je robię i jak polecam je podawać. W sezonie polecam przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście oraz inne słodkie śniadania, czyli placki z mąki kokosowej, lub placki z bananami labo też placki z kaszy manny, czy też naleśniki z serków waniliowych. Pycha! Rewelacyjnym przepisem jest też Dutch Baby, czyli naleśnik z piekarnika.