Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Pachnące prażonymi owocami i masłem.. Super naleśniki z jabłkami. Przepis prosty i wart zapamiętania. Zawijane jak krokiety i obtoczone w cukrze z cynamonem. Polecam je zarówno na śniadanie, jak i na obiad. 

Miłośnikom naleśników i placków polecam oczywiście mój przepis podstawowy na naleśniki oraz najlepsze pod słońcem racuchy z jabłkami bez drożdży. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 naleśników

Kaloryczność kcal: 215 w 1 naleśniku
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 210 g
  • 3 średnie jajka
  • szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół kostki roztopionego masła - 100 g
  • łyżka cukru

Składniki na prażone jabłka

  • 3 średnie jabłka - 700 g
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki nasion wanilii

Składniki na posypkę

  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru drobnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam szerokiej patelni do naleśników o średnicy 24 cm. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko z wodą do temperatury nie wyższej niż 35 stopni.

Naleśniki z jabłkami to danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Ciasto naleśnikowe pachnie masłem a farsz z prażonych jabłek jest delikatny i lekko kwaśny. Do tego chrupiąca posypka z cukru z cynamonem.. coś pysznego!

Naleśniki z jabłkami, 1

Naleśniki z jabłkami

W pierwszej kolejności trzeba przygotować sobie ciasto naleśnikowe. Jeśli masz już roztopione i przestudzone masło, to samo wymieszanie składników zajmie tylko chwilę. Masło można też zamienić na olej roślinny lub roztopiony olej kokosowy. W obu przypadkach będzie to również 100 gramów produktu. 

Do dużej miski wsyp 210 gramów mąki pszennej np. tortowej. Wbij trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlej też szklankę ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka. Jeszcze łyżka drobnego cukru i całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera. Na koniec wlej masło. Roztopione masło wlewaj do ciasta cienką strużką. Ciasto mieszaj dalej jeszcze chwilę. Ciasto możesz odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tylko mleko i woda nie były zimne. 

Naleśniki z jabłkami, 2

Dobrze nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z jabłkami smażę bowiem trochę grubsze niż zawsze. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. 

W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Mi wyszło równo 10 naleśników.

Naleśniki z jabłkami, 3

Naleśniki miękną pod wpływem ciepła i wilgoci zawinięte w folię, wiec pora przygotować prażone jabłuszka, które wykorzystasz jako nadzienie. Lubię, gdy jabłka mają różny kolor, smak i fakturę, więc wybrałam trzy jabłka i każde innej odmiany. Tym razem były to: Ligol, Lobo oraz Cortland.
Naleśniki z jabłkami, 4

Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki i pokój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki pokój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymasz około 500 gramów gotowych do prażenia kawałków jabłek. Jabłuszka umieść na patelni razem z łyżką masła i smaż na średniej mocy przez 10 minut. Co parę minut mieszaj jabłuszka przy pomocy drewnianej łyżki. Patelni nie przykrywaj przykrywką.

Pod koniec prażenia dodaj też trochę nasion wanilii. Możesz też użyć ekstraktu, czy paty waniliowej. Jeśli jabłka są wyjątkowo kwaśne, to możesz też dodać łyżeczkę miodu. 
Naleśniki z jabłkami, 5

Prażone jabłuszka warto podzielić sobie na tyle porcji, ile jest naleśników. Na środek każdego naleśnika wyłóż smażone owoce i rozłóż je od połowy w górę i na boki. Lekko załóż ciasto do środka naleśnika z obu boków a następnie zacznij zwijać naleśnika od góry ku dołowi. Naleśniki zwijasz tak samo jak krokiety. 
Naleśniki z jabłkami, 6

W ten sposób przygotuj sobie wszystkie naleśniki z jabłkami. Na tym etapie naleśniki można już zajadać. Można je przed podaniem zapiec lub podsmażyć raz jeszcze na patelni. 
Naleśniki z jabłkami, 7

Polecam jednak iść dalej za przepisem i naleśniki z jabłkami obtoczyć jeszcze w posypce z cukru i cynamonu. Takie naleśniki obtaczamy jeszcze gorące i takie podajemy do zjedzenia.
Naleśniki z jabłkami, 8

Naleśniki z jabłkami w posypce z cukru i cynamonu można jeść same lub polać je dodatkowo jogurtem naturalnym lub owocami z puszki.
Naleśniki z jabłkami, 9

Naleśniki z jabłkami, 10

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (486 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki z jabłkami

Kochane i uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Naleśniki! Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie delikatnego ciasta, mięciutkiego, maślanego i lekko słodkiego. Takie ciasto najlepiej pasuje do zrobienia naleśników w prażonymi jabłkami. Moje naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem zawijam tak jak krokiety, by farsz z jabłuszek nie wypadał podczas jedzenia. Takie naleśniczki ładnie się prezentują i można je złapać w rękę i zajadać bez talerzyka. Domowe naleśniki z jabłkami smakują najlepiej jesienią i zimą. To super pomysł na obiad oraz świetny pomysł na śniadanie. 

Naleśniki z prażonymi jabłkami

Te pachnące jesienią i cynamonem naleśniki z jabłkami mo zna podać na każdy posiłek w ciągu dnia. Naleśniki z jabłkami można też spakować na lunch do pracy lub dzieciom do szkoły. Warto przygotować je wieczorem i tylko podgrzać rano na śniadanie. Koniecznie zobacz też moje inne przepisy na dania z jabłkami. Cudowna i prosta szarlotka oraz klasyka wśród ciast, czyli tradycyjny jabłecznik. Zobacz też przepis na racuchy z dyni