Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bogracz

Bogracz

Bogracz węgierski, to jeden z najlepszych gulaszy wołowych, jakie tylko można zrobić. Zapraszam po mój ulubiony przepis na Bogracz z dużymi kawałkami ziemniaków. 

- bez użycia bulionu
- wspaniałe danie jednogarnkowe
- zamiast ziemniaków można dać kluseczki domowe

Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Liczba porcji: 2100 g gulaszu

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g dania

Składniki

  • 800 g mięsa wołowego - np. pręga oraz łopatka
  • 200 g boczku gotowanego wędzonego
  • 100 g dobrej jakosci słoniny
  • 6 łyżek dobrej jakości smalcu - około 100 g
  • 2 średniej wielkości cebule - około 330 g
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki - około 400 g
  • 5 ząbków czosnku - około 25 g
  • 500 g ziemniaków - można pominąć lub dać kluseczki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego - do 50 g
  • 400 ml wody - trochę więcej niż 1,5 szklanki
  • zioła i przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego; 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki wędzonej i ostrej papryki; 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Bogracz

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz Bogracz o wadze około 2100 gramów. Zanim zaczniesz szykować ten gulasz, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

UWAGA: Bogracz, to rodzaj kociołka stalowego lub emaliowanego, który rozszerza się ku górze. Kociołek podwieszany jest na trójnogu i wieszany na metalowym łańcuchu. Bogracz wisi nad ogniskiem, a w środku gotuje się węgierski gulasz. Zaczęto zatem nazywać tak samo i danie. Ponieważ zdecydowana większość Czytelników nie ma możliwości szykowania tego gulaszu w kociołku na świeżym powietrzu, podaję przepis na Bogracz robiony w warunkach domowych. 

Bogracz, 1

Bogracz przepis

W sporym garnku z grubym dnem umieść około 200 gramów pokrojonego w drobną kostkę gotowanego, wędzonego boczku oraz około 100 gramów słoniny, którą również należy wcześniej pokroić. Zacznij nagrzewać garnek. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika, by słonina oraz boczek zaczęły się powoli wytapiać i podsmażać. Po około pięciu minutach dodaj też część (około 3 łyżki smalcu) i dalej smaż boczek i słoninę przez 10 minut, na średniej lub nieco niższej mocy palnika. Boczek ma się tylko lekko zarumienić.

Porada: Jeśli nie masz słoniny, to możesz dać tylko boczek oraz o około 100 gramów więcej smalcu. Smalec można w ostateczności zamienić na olej do smażenia. Boczek gotowany wędzony można ewentualnie zamienić na boczek surowy wędzony. 

Bogracz, 2

Dwie cebule obierz i pokrój na nieco większe kawałki. Dodaj je do garnka z boczkiem i resztą tłuszczu. Do tego gulaszu wybieram zazwyczaj cebule zwykłe, czosnkowe lub ewentualnie cukrowe. Jeśli masz tylko czerwoną cebulę, to ją też śmiało można dodać. Całość wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i smaż dalej bez przykrycia przez kolejne 10 minut. 
Bogracz, 3

W międzyczasie przygotuj mięso wołowe pod Bogracz. Tym razem użyłam około 400 gramów pręgi wołowej oraz 400 gramów łopatki wołowej. Bardzo dobrze sprawdzi się też karczek wołowy. Mięso pokrój na kawałki na jeden kęs (fragmenty do 2,5 cm). 

Porada: Wołowinę można zamienić na cielęcinę, wymieszać mięso wołowe z cielęcym lub też sięgnąć po baraninę albo jagnięcinę. Z każdym z wymienionych mięs postępujesz tak samo, jak to opisałam w przepisie. Jeśli masz więcej niż 800 gramów mięsa, to śmiało możesz zwiększyć jego ilość bez potrzeby wprowadzania zmian w ilości pozostałych składników. 
Bogracz, 4

Dużą patelnię z grubym dnem nagrzewaj powoli na średniej mocy palnika. Wyłóż na nią trzy łyżki smalcu, a po chwili również i część pokrojonego mięsa. Nie kładź na patelnię wszystkiego na raz. Zawartość patelni smaż następnie na dość wysokiej mocy palnika przed kilka minut. Pozwól, by wołowina ładnie się w tym czasie zarumieniła. W trakcie podsmażania zamieszaj kilka razy mięso przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy dana porcja mięsa jest już podsmażona, to przekładaj ją do garnka, w którym Bogracz będzie duszony w kolejnym etapie. Na patelnię wyłóż pozostałe mięso. Podsmażaj je tak samo, jak pierwszą partię, a potem przełóż do garnka. 

Wyłącz palnik pod patelnią. Na patelnię po mięsie wylej pół szklanki wody. Zostaw przez chwilę wodę na patelni, a nawet zamieszaj całość drewnianą łyżką, aby jak najwięcej sosu połączyło się z wodą. Po chwili całość przelej do garnka z szykowanym gulaszem. Na patelnię znowu wylej trochę wody (pół szklanki) i raz jeszcze przelej wodę do garnka z Bograczem. 
Bogracz, 5

Kolejno dołóż również obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku (5 sztuk) oraz dwa listki laurowe (u mnie świeże) i trzy ziarna ziela angielskiego. Wymieszaj składniki, przykryj przykrywką i zagotuj Bogracz. Następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by gulasz tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez godzinę. 
Bogracz, 6

Po tym czasie do garnka wlej trochę ponad pół szklanki wody. Dodaj też pozostałe przyprawy: 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki wędzonej i ostrej papryki; 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu. Garnek ponownie przykryj przykrywką. Zagotuj Bogracz, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by gulasz tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez kolejną godzinę. 
Bogracz, 7

Po tym czasie do garnka dodaj też pokrojone na kawałki papryki. Wcześniej papryki umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Dodałam dwie czerwone papryki, ale można też sięgnąć po paprykę pomarańczową, żółtą, czy zieloną. Garnek ponownie przykryj przykrywką. Zagotuj Bogracz, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by gulasz tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez 30 minut. 
Bogracz, 8

W międzyczasie obierz około 500 gramów ziemniaków. Pokrój je na większe (lub mniejsze jeśli wolisz) kawałki i dodaj do gulaszu. Zamieszaj całość i ponownie przykryj garnek przykrywką. Zagotuj Bogracz, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by gulasz gotował się troch intensywniej. Gotuj go tak do miękkości ziemniaków, czyli około 20-25 minut. 
Bogracz, 9

Dopiero, gdy ziemniaki zmiękną, do garnka dołóż dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub więcej jeśli wolisz). Gulaszu nie przykrywaj już przykrywką, tylko gotuj jeszcze kilka minut, a następnie sprawdź jego smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. 

Porada: Ziemniaki można zastąpić domowymi kluseczkami, które należy ugotować osobno i dodać go gulaszu razem z koncentratem (po dodaniu papryki, gotujesz wówczas gulasz przez około 50 minut - zamiast 30 minut). Polecam przepis na kluski kładzione. Bogracz będzie też pyszny z kopytkami lub kluskami śląskimi. Szare kluski też będą super. 
Bogracz, 10

Bogracz, 11

Bogracz podawaj jeszcze gorący. Jest pyszny bez dodatków lub z kromką świeżego pieczywa. Warto udekorować go natką pietruszki lub liskami świeżego oregano. To danie idealnie nadaje się do ponownego podgrzewania.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (1099 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bogracz

Bogracz to danie kuchni węgierskiej. Tak naprawdę sam Bogracz, to rodzaj kociołka stalowego lub emaliowanego, który rozszerza się ku górze. Kociołek podwieszany jest na trójnogu i wieszany na metalowym łańcuchu. Bogracz wisi nad ogniskiem, a w środku gotuje się węgierski gulasz. Zaczęto zatem nazywać tak samo danie. Sam przepis na Bogracz może być bardzo różny. Ważne jest jednak to, by był to gulasz gęsty, bogaty w mięso oraz paprykę. Czy będzie to Bogracz z kluseczkami, czy też z ziemniakami lub bez tego typu dodatków, powinno się go szykować właśnie nad ogniskiem. Niewiele jednak ludzi może sobie pozwolić na to, by przepis na bogracza robić w kociołku, na świeżym powietrzu. Dlatego też Bogracz węgierski szykujemy zazwyczaj w dużym garnku, na zwykłej kuchni. Zapewne aromat nie będzie tak wspaniały, jak wtedy gdy Bogracz robimy w kociołku, jednak mino wszystko warto Bogracz gulasz zrobić w domu. Moja rodzina uwielbia taki Bogracz i ile bym go nie zrobiła, zawsze znika super szybko. 

Bogracz przepisy

Na gulasz Bogracz przepis nie jest jeden, jedyny. Mogą być bardzo różne przepisy na Bogracz. Dla mnie dobry Bogracz składa się z mięsa wołowego lub cielęcego. Uwielbiam szykować Bogracz wołowy z dużymi kawałkami ziemniaków. Bogracz to na jesieni i zimą jeden z moich ulubionych gulaszy. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobic Bogracz, według mojego przepisu, to serdecznie zapraszam. Mój Bogracz nie ma w składnikach, ani pieczarek, ani grzybów leśnych. Przyznam jednak, że czasem dodaję do niego świeżo zebrane podgrzybki. Robię to wtedy, gdy Bogracz szykuję jesienią, w sezonie grzybowym. U mnie Bogracz składa się z cebuli, ale można ją ewentualnie zastąpić porem. Zawsze daję też czerwoną paprykę, co nie znaczy, że nie można wkroić i paprykę żółtą, czy zieloną lub pomarańczową. Dobry przepis na Bogracz musi składać się z mięsa gulaszowego oraz sporej ilości czosnku. Bardzo lubię Bogracz z ziemniakami, ale można je pominąć i podać Bogracz z kluseczkami lub też z kopytkami, czy kluskami śląskimi. Przepis na kluseczki, które dodaje się do gulaszu Bogracz, znajdziesz na moim Blogu. 

Bogracz przepis

Przepis na pysznego Bogracza wyjdzie Ci wtedy, gdy dobrze przygotujesz się do tego dania. Zalecam skompletować sobie wcześniej wszystkie składniki, by potem nie szukać kompromisów i niekoniecznie trafionych zamienników. Stawiaj też zawsze na jakość produktów. Nawet jeśli użyjesz tych samych składników, co ja, ale mięso kupić w markecie z tacki, czy też sięgniesz po słabej jakości boczek lub inne produkty, to nie wyjdzie Ci tak dobry Bogracz, jak powinien. Na moim Blogu Kulinarnym Ania Gotuje znajdziesz tez wiele innych, super przepisów na gulasze. Koniecznie zobacz przepis na klasyczny gulasz wołowy oraz przepis na Strogonow. Z mięsem wołowym bardzo lubię szykować też domowe burgery z mnóstwem dodatków. Jak mam czasem, to piekę do nich również pyszne bułki do burgerów. Przy okazji polecam też coś wspaniałego nie tylko na obiad, czyli Burrito z ryżem oraz orientalne danie Pad Thai. Powodzenia w kuchni i smacznego gotowania.