Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Super prosta i super pyszna zupa jarzynowa, to moja całoroczna propozycja na smaczną zupę dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony i zapewniam, że każdy poradzi sobie z ugotowaniem tej zupy. 

- można z niej zrobić krem
- zupa ugotowana w 25 minut
- bardzo dokładny opis i wiele porad

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania łącznie: 25 minut
Liczba porcji: około 2600 ml zupy

Kaloryczność kcal: 50 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pół średniego kalafiora - około 600 g lub 450 g mrożonego
  • 4 średnie ziemniaki - około 400 g
  • 2 mniejsze marchewki - około 200 g
  • 1 średnia cebula - około 200 g
  • 200 g fasoli szparagowej - mrożonej lub świeżej
  • 100 g groszku zielonego - mrożony lub świeży
  • 1,5 litra wody lub delikatnego bulionu drobiowego
  • niecałe pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % - 150 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść siekanego koperku
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie gałki muszkatołowej, kurkumy i mielonego kminku lub kuminu

Zupa jarzynowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Śmietanę kwaśną 18 % wyjmij wcześniej z lodówki. 
Do ugotowania zupy jarzynowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 3,5 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2600 ml pysznej zupy jarzynowej. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

To moja ulubiona zupa jarzynowa, ale możesz też pominąć groszek lub też zastąpić go innym warzywem. Ewentualne dodatkowe warzywa do wyboru: brukselka, korzeń selera, korzeń pietruszki, brokuły, szparagi, pieczarki, kukurydza konserwowa, fasola konserwowa, cieciorka z puszki, soczewica z puszki. Co i kiedy dodać opisuję na bieżąco w przepisie poniżej. 

Zupa jarzynowa, 1

Zupa jarzynowa przepis

Zacznę od podsmażenia na maśle poszatkowanej cebuli, ponieważ warto szykować ją na samym początku. Średniej wielkości cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj (u mnie była to zwykła żółta cebula, ale można też sięgnąć po cebulę czosnkową). Nagrzej patelnię z grubszym dnem. Wyłóż na nią dwie łyżki masła klarowanego oraz całą posiekaną cebulkę. Możesz też dodać małą garść siekanego, grubego szczypiorku. Cebulę podsmażaj tak na niedużej mocy palnika nawet przez 15 minut. Ma się ładnie zeszklić i tylko delikatnie zarumienić. Całą zawartość patelni dodasz do zupy, pod koniec jej gotowania. 

Porada 1: Jeśli do zrobienia zupy jarzynowej użyjesz bulionu/rosołu zamiast wody, to możesz zmniejszyć ilość masła klarowanego do jednej łyżki. Zamiast cebuli można też podsmażyć poszatkowany kawałek pora. 
Porada 2: Po pięciu minutach podsmażania cebulki można też dołożyć kilka pokrojonych drobniej pieczarek i podsmażyć je razem z cebulką lub zarumienić na osobnej patelni. Takie podsmażone pieczarki również dodajemy pod koniec gotowania zupy. 

Zupa jarzynowa, 2

Umyte marchewki obierz i pokrój w cieńsze półplasterki. Umyte ziemniaki również obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa umieść w garnku. Wlej 1500 ml (6 szklanek o pojemności 250 ml każda) wody. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez 10 minut.

Porada 1: Zamiast wody można też wlać delikatny bulion drobiowy. Twój bulion/rosół może być jednak mniej lub bardziej doprawiony, dlatego też uważaj potem z przyprawami. Nie polecam od razu dodawać całej soli i pieprzu, którą podałam w składnikach. Lepiej dodać połowę przypraw a potem ewentualnie dosypać resztę, jeśli uznasz, że możesz jeszcze podkręcić smak zupy. 
Porada 2: Na tym etapie można też dodać kawałek obranej i pokrojonej w kostkę bulwy selera lub korzeń pietruszki. 
Zupa jarzynowa, 3

Po 10 minutach gotowania można już dodać około 200 gramów fasolki szparagowej żółtej lub zielonej (można je też wymieszać pół na pół). Jeśli masz świeżą fasolkę, to wystarczy ją tylko umyć a następnie odciąć oba końce i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Fasolkę mrożoną wystarczy wsypać do garnka (bez rozmrażania). Z połówki świeżego kalafiora odkrój same różyczki. Połówka ważyła 600 gramów a same różyczki, które dodałam do zupy ważyły łącznie 450 gramów. Jeśli masz kalafior mrożony, to dodajesz do zupy 450 gramów zamrożonych różyczek kalafiora. 

Na tym etapie dodajemy też przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie gałki muszkatołowej, kurkumy i mielonego kminku lub kuminu (kmin rzymski). Pamiętaj o tym, że jeśli zamiast wody wlany został bulion/rosół, to zalecam dać mniej przypraw a potem ewentualnie dosolić zupę w razie potrzeby. Zupę ponownie przykryj przykrywką i gotuj przez pięć minut. 

Porada: Razem z fasolką i kalafiorem można też dodać do wyboru: różyczki brokułów (razem z kalafiorem lub zamiast różyczek kalafiora); garść małych brukselek (większe przekrój na pół); szparagi (jeśli jest na nie sezon i lubisz ich smak w zupie). 
Zupa jarzynowa, 4

Zupa jarzynowa, 5

Po pięciu minutach gotowania do zupy dodaj też 100 gramów groszku zielonego (mrożony lub świeży). Możesz też śmiało dać nawet dwa razy więcej groszku. Do zupy jarzynowej dodaj również całą zawartość patelni z podsmażoną cebulką. Zamieszaj zupę i raz jeszcze przykryj ją przykrywką. Zupę gotuj na małej mocy przez 10 minut. 

Porada: Razem z groszkiem i rumianą cebulką można też dodać garść kukurydzy konserwowej, soczewicy lub fasoli z puszki. 

Zupa jarzynowa, 6

Zupa praktycznie jest już gotowa. Wystarczy jeszcze dorzucić garść siekanego koperku i zabielić ją śmietaną. Zupę gotuj jeszcze na bardzo niskiej mocy palnika. Niecałe pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % umieść w trochę większym, szklanym naczyniu. Do śmietany dodaj trochę wywaru z garnka i od razu mieszaj śmietanę z gorącym wywarem. Dodaj jeszcze dwie porcje bulionu, by dobrze zahartować śmietanę przed dodaniem jej do zupy. Wlewając śmietanę rozrobioną z bulionem do garnka, od razu mieszaj jego zawartość. Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę jarzynową. 

Sprawdź jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać do niej więcej soli lub pieprzu. 
Zupa jarzynowa, 7

Zabielenie zupy jarzynowej nie jest jednak konieczne i można pominąć ten etap. Jakie warzywa najbardziej lubisz w jarzynowej a jakich raczej unikasz?
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (2101 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa jarzynowa

Jarzynowa zupa to jedna z bardziej popularnych zup, jakie gotuje się w naszym kraju. Każdy zna przynajmniej kilka pysznych zup i jestem pewna, że zupa jarzynowa z ziemniakami jest na liście każdego Polska i każdej Polki. Jeśli jej sami nie gotujecie, to z całą pewnością mieliści okazję chociaż raz jej spróbować. Zupa jarzynowa jest zupą, którą z pewnością większość z nas kojarzy jeszcze z dzieciństwa. Dla niektórych jest to wspaniała zupa i kojarzy się niezwykle dobrze. Niestety wiele osób uważa, że zupa jarzynowa to zmora z dzieciństwa i nie będą jej już jedli. Ja jednak zawsze polecam spróbować samodzielnie ugotować zupę, czy też zrobić inne danie, którego nie lubiliśmy w dzieciństwie. Być może to danie nie było robione prawidłowo i smacznie lub używano słabej jakości produktów. Na stołówkach w szkołach bywało różnie z jakością warzyw i mięsa. Dla wielu osób szpinak z dzieciństwa to szara pienista breja o smaku trawy :) Tymczasem teraz go uwielbiają, ponieważ kupują świeże listki lub szpinak, którego mrożone są np. całe liście szpinaku. Kiedyś niezbyt dobre kojarzyła mi się zupa ogórkowa a teraz moja zupa ogórkowa to hit w domu. Domowa zupa grzybowa stała się naszym ulubieńcem i nie mogę się doczekać, by ją od czasu do czasu ugotować. Tak więc każdy, kto się waha, czy zupa jarzynowa sprzed lat będzie tak samo traumatyczna jak teraz, odpowiadam, że z całą pewnością nie. Zapraszam po mój prosty i sprawdzony przepis na zupe jarzynową i życzę smacznego. Super pyszna jest też zupa pieczarkowa, którą gotuję na bulionie drobiowym. Z zup bez udziału mięsa spodobają Ci się zapewne również domowe flaczki z boczniaków. Dużo warzyw ma też świetna zupa z ciecierzycy. Fantastyczną i super kwaśną zupą jest kwaśnica na żeberkach, którą polecam ugotować. 

Zupa jarzynowa przepisy

Oczywiście, jak to zazwyczaj bywa, zupa jarzynowa nie jedno ma oblicze. Przepisów na zupę jarzynową można wyczarować całe mnóstwo. Zimą bardzo dobrze sprawdza się zupa jarzynowa z mrożonki. Ważne jest to, by nie uważać mrożonki za coś gorszego od świeżych warzyw. Oczywiście bardzo dużo warzyw możemy kupić aktualnie nawet poza sezonem. Jednak są też takie, które zimą kupimy wyłącznie w formie mrożonki. A mrożonki są rewelacyjne. Warzywa na mrożonki mrozimy w szczycie sezonu, kiedy są nie tylko najtańsze, ale i najlepsze. Tak więc mrożonki są bardzo dobre i polecam uzupełniać nimi brakujące zimą warzywa. Aktualnie do zupy jarzynowej polecam kupować mrożony zielony grosze którego zimą nie dostaniemy w formie świeżej. Tak samo jeśli chodzi o fasolkę szparagową zieloną lub żółtą, którą ja zawsze umieszczam w mojej zupie jarzynowej. Zup jarzynowa zawsze składa się bowiem ze składników, jakie wymieniłam w moim ulubionym przepisie, który pokazuję w tym wpisie. Tak więc używam świeżego kalafiora, ponieważ zimą można go kupić bez problemu. Tak samo jest z brokułem, który nie jest głównym składnikiem mojej zupy jarzynowej i nie zawsze go dodaję, ale czasem się u mnie pojawia. Zupy jarzynowa, brokułowa, zupa cebulowa zawsze albo przynajmniej zazwyczaj są tez wzbogacane o świeży koperek lub ewentualnie szczypiorek, czy natkę pietruszki. I tutaj raczej sięgam po świeże dodatki, ponieważ ani suszone, ani mrożone mi jakoś nie odpowiadają. Wracając do samych warzyw, jeśli chcesz wzbogacić smak zupy jarzynowej, to możesz też dodać świeżą lub mrożoną brukselkę, korzeń pietruszki lub np. szparagi. 

Zupa jarzynowa przepis

Moja zupa jarzynowa gotowana jest zazwyczaj na wodzie albo ewentualnie na bulionie drobiowym, czyli odlanym rosole. Nie używam bulionu warzywnego ponieważ to jest właśnie zupa, która bazuje na ogromniej ilości warzyw. Tak więc czasem jest to całkowicie bezmięsna zupa jarzynowa kcal - zdecydowanie dietetyczna. Czasem jest to zupa jarzynowa na mięsie. Jak mam odlany bulion, to dodam go do jarzynowej. Jak go nie mam, to moja zupa jarzynowa jest bezmięsna. Z każdej wersji można też w minutkę zrobić krem. Zupa krem jarzynowa powstaje u mnie zazwyczaj wtedy, gdy każdy zje już zupę chociaż raz i trochę jej zostanie. Wtedy wszystko blenduję i powstaje zupa krem jarzynowy. Taka zupa jarzynowa przez samo zmiksowanie smakuje i wygląda trochę inaczej. Zupa jarzynowa krem to ulubiona wersja mojego starszego syna. Moja zupa jarzynowa jest zabielana kwaśną śmietaną, ale bez dodatku mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Ponieważ dodatkowo podsmażam cebulkę na maśle klarowanym, to nie jest to zupa jarzynowa wegańska, tylko zupa jarzynowa wegetariańska. Jeśli zamiast wody daję bulion/rosół drobiowy, to moja zupa jarzynowa jest jest już wegetariańska a dodatkowo daję wówczas mniej przypraw. Bulion wychodzi czasem mocniejszy a czasem delikatniejszy, więc trzeba uważać z tym, ile dodaje się do zupy jarzynowej soli lub pieprzu. Wszystko to jednak bardzo dokładnie opisałam w moim ulubionym przepisie na zupę jarzynową. Zapraszam do gotowania.