Zapiekanka Gnocchi
Gnocchi zapiekane z serem i przecierem pomidorowym to rewelacyjny, super prosty i niezwykle szybki do zrobienia obiad. Zapraszam po przepis idealny na każda okazję.
- tylko kilka składników
- szybki i pyszny pomysł na obiad
- gnocchi można zamienić na kopytka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania
Kaloryczność kcal: 152 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 800 g gotowego Gnocchi lub kopytek
- 400 g pomidorów krojonych z puszki lub przecieru
- 200 g sera mozzarella - u mnie Mozzarella di Bufala
- 50 g twardego sera typu parmezan - u mnie Pecorino Romano
- przyprawy i zioła: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; świeża bazylia
Gnocchi zapiekane
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 gramów pysznej zapiekanki Gnocchi z serem. Zanim zaczniesz szykować zapiekankę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Przepis na zapiekane Gnocchi
800 gramów gotowych Gnocchi (zazwyczaj są to 2 opakowania po 400 gramów) ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy umieścić je we wrzącej wodzie na około 2 minuty lub nieco dłużej. Kluseczki mają zmięknąć, by można je było jeść prosto z wody. Gotowe Gnocchi odcedź. Możesz też użyć najzwyklejszych, domowych kopytek gotowanych na świeżo lub też takich, które leżały w lodówce. Lodówkowe kopytka wrzucasz na wrzątek tak samo jak Gnocchi.
Porada: Przepis na Gnocchi oraz na domowe kopytka znajdziesz na moim Blogu.
Ugotowane i mięciutkie kluseczki (Gnocchi lub kopytka) umieść w czystym naczyniu do zapiekania. Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Całość zalej puszką siekanych pomidorów lub też gęstym przecierem pomidorowym wymieszanym z solą i pieprzem (po 1/3 płaskiej łyżeczki). 400 gramów pomidorów/przecieru wystarczy. Jeśli masz przecier z dodatkami typu bazylia, czy inne zioła, to również możesz go użyć.
Porada: W sezonie można sięgnąć po pomidory świeże. Wystarczy zdjąć im skórkę i drobno posiekać.
Kluseczki lekko wymieszałam z pomidorami. Starłam na małych oczkach ser twardy Pecorino Romano i umieściłam w naczyniu z kluskami i przecierem. Możesz też sięgnąć po ser Grana Padano, Parmigiano Reggiano albo ostrzejszy ser bursztyn.
Porada: Jeśli jesteś wegetarianinem i chcesz dodać do zapiekanki parmezan lub cheddar, poszukaj specyficznych produktów oznaczonych jako wegetariańskie lub dokładnie sprawdź skład produktu, aby upewnić się, czy do jego produkcji użyto podpuszczki mikrobiologicznej zamiast zwierzęcej. Istnieją także alternatywy seropodobne dla wegan, które naśladują smak i teksturę klasycznego parmezanu czy cheddara, ale są w pełni roślinne.
Ponownie wymieszaj składniki. Na koniec rozłóż i lekko powciskać plasterki sera mozzarella. Może być to ser z kostki, ale polecam oryginalny ser Mozzarella di Bufala, który pięknie się zapieka.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej). Z termoobiegiem ustaw 185 stopni. Gnocchi z mozzarellą zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut. Po 10 minutach zapiekania obserwuj jednak zapiekankę. Jeśli przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść ją o piętro niżej. Jeśli zaś nadal jest blada, to na kilka ostatnich minut możesz włączyć grill od góry (górną grzałkę).
Gnocchi zapiekane podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakuje ze świeżymi listami bazylii.
Smacznego.