Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kisiel gruszkowy

Kisiel gruszkowy

Domowy kisiel gruszkowy to świetny deser na ciepło, który zrobisz dosłownie w kilka minut. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. To może być ulubiony, jesienny kisiel Twoich dzieci.

Polecam też kisiel jabłkowy oraz najpyszniejszy kisiel truskawkowy. Każdy domowy, prosty i o niebo lepszy niż sklepowy, bo z całą masą owoców.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 7 minut
Liczba porcji: 770 gramów kisielu

Kaloryczność kcal: 70 w 100 gramach kisielu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 3 średnie gruszki - 700 g
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Domowy kisiel gruszkowy szykuję zazwyczaj z gruszek konferencja lub klapsa (faworytka). Aby zrobić kisiel gruszkowy możesz użyć dowolnych, soczystych i miękkich lub średnio twardych gruszek, które zazwyczaj jadasz i lubisz. Uwielbiam robić domowe kisiele, co zresztą widać po przepisach, które pojawiają się na moim Blogu. Lubię czuć w kisielu kawałki owoców. Do tego kisiel jest najprostszym i najpyszniejszym rozgrzewającym deserem, który idealnie sprawdza się szczególnie na jesienne i zimowe wieczory. 

Kisiel gruszkowy, 1

Kisiel z gruszek

Trzy średniej wielkości gruszki ważą łącznie około 700 gramów. Po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymasz trochę ponad 500 gramów miąższu z gruszek. Gruszki można zmiksować na gładko lub pokroić w większą kostkę. My bardzo lubimy, gdy w kisielu czuć kawałki owoców, więc zazwyczaj kroję je w kosteczkę. Pokrojone kawałki gruszek umieść od razu w rondelku.

Kisiel gruszkowy, 2

Wlej pół szklanki wody oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Ustaw większą moc palnika. Gdy owoce z sokiem i wodą zaczną się gotować zmniejsz moc do małej i gotuj owoce jeszcze pięć minut. 
Kisiel gruszkowy, 3

Gdy gruszki są już miękkie i puszczą sok, przygotuj sobie drugie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę cukru (u mnie trzcinowy) i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Daj mu chwilkę się pogotować i wyłącz. 
Kisiel gruszkowy, 4

Kisiel gruszkowy, 5

Kisiel gruszkowy smakuje wspaniale na gorąco, ale i na zimno po przestudzeniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak kisielu, to możesz razem ze skrobią dodać też odrobinę cynamonu, kardamonu lub nasion wanilii. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (162 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kisiel gruszkowy 

Najlepszy, bo domowy kisiel z miąższu ze świeżych gruszek. Kisiel gruszkowy to jeden z typowo jesiennych deserów. Polecam też przepis na kisiel cytrynowy, który jest niezwykle zdrowy i orzeźwiający. Mój przepis na kisiel z gruszek pojawia się w naszym domu z początkiem jesieni. Dzieci bardzo lubią zajadać owoce. Często pytają jednak o coś słodkiego na ciepło. A ponieważ kisiel robi się w kilka minut i do tego można go zrobić zarówno z soku jak i z całych owoców to bardzo często go robię. 

Kisiel z gruszek

Domowy kisiel z gruszek pokochał też mój Mąż i goście. Zauważyłam, że same owoce nie kuszą tak bardzo jak domowy kisiel, który przyciąga wszystkich zapachem i obietnicą ciepłego słodkiego podwieczorku. Kocham robić kisiele oraz budynie domowe, więc zapraszam też po przepis na wspaniały budyń czekoladowy.. najlepszy, tradycyjny, przepyszny! Dla dzieci polecam też moje ulubione placki z serem - to proste i wilgotne placki z dużą ilością twarogu. A może ciasto. typowo jesienny jabłecznik będzie wspaniały na weekendowe spotkania z rodziną.