Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z powidłami

Ciasto z powidłami

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie!

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma 20/30

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej - 420 g
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 szklanki mleka - niecałe 400 ml
  • pół szklanki cukru
  • 150 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • słoiczek powideł lub konfitury ze śliwek - do 250 g

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
  • pół tabliczki czekolady mlecznej - 50 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Ciasto z powidłami śliwkowymi

Mleko i masło umieść razem w małym rondelku. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszaj co całkowitego połączenia składników. Najważniejsze, by masło i czekolada się rozpuściły. Rondelek odstaw do przestudzenia. Ja zazwyczaj przelewam masę czekoladową do szklanego naczynia, by szybciej się przestudziła. 

Mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę przesiej do większej miski. Wlej przestudzony krem czekoladowy i miksuj całość chwilę. Ciasto będzie gęste.

Jajka wbij do średniej wielkości miski. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puszystą, jasną masę. Kilka łyżek masy dodaj do gęstego ciasta czekoladowego. Miksuj całość chwilę na najmniejszych obrotach. Powoli dodawaj resztę kremu jajecznego.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo wysmaruj formę resztkami masła i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto. Na ciasto wyłóż również powidła lub konfiturę ze śliwek. Łyżka po łyżce. Dobrze sprawdzi się w tym przepisie również mój prosty dżem ze śliwek

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika (tylko mała szparka) i odczekaj 20 minut. Wyjmij formę, zdejmij boki i poczekaj aż ciasto się przestudzi. 

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietankę. Ma być gorąca. Dodaj oba rodzaje czekolady - najlepiej pokrojenie wcześniej na drobne kawałki. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką. Powinien powstać jednolity krem.

Przestudzone ciasto polej kremem czekoladowym... i gotowe.

Ciasto z powidłami, 1

Polecam Ci także mój przepis na blok czekoladowy oraz pyszne ciasto śliwkowe.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (635 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z powidłami

Ciasto czekoladowe z powidłami powinno być puchate i wilgotne. Ideałem jest proste ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Takie własnie jest moje ciasto, które piekę z dodatkiem powideł śliwkowych. Do takiego ciasta pasują również dżemy jagodowe, jeżynowe lub porzeczkowe. W towarzystwie kwaśnych owoców i cudownej polewy powstaje pyszne ciasto czekoladowe. Przy okazji zobacz też mój przepis na pyszne, bezglutenowe, czekoladowe ciastka gryczane.

Ciasto czekoladowe z powidlami sliwkowymi

Tego typu ciasta znikają bardzo szybko, dlatego warto upiec od razu dużą blachę. Miłośnicy bakalii mogą też dodać do ciasta garść ulubionych orzechów. Tutaj polecam orzechy włoskie, które warto wcześniej pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli lubisz ciasta to polecam Ci inne moje przepisy na szybkie ciasta. W tym pyszne ciasto kruche.