Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Botwinka

Botwinka

Botwinka to królowa wiosennych zup. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- z młodą marchewką i ziemniakami
- najlepsza wiosenna zupa na obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotwania botwinki: 30 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1800 ml zupy

Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 pęczki młodej botwinki - małe
  • 3 młode marchewki
  • 4 młode ziemniaki - 350 g
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Botwinka przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml botwinki. 

Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. To wspaniała zupa.. Zapraszam!

Botwinka, 1

Botwinka

Moja botwinka od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Uwielbiam takie ekonomiczne rozwiązania. Zanim jednak zaczniemy gotować, przygotuj sobie wszystkie warzywa. Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Umyj też marchew oraz ziemniaki.

Porada: Zwróć uwagę jakiej wielkości jest moja botwinka. Na trzy pęczki nie jest jej tak dużo. Jeśli Twoje są spore, to może być i tak, że wystarczy jeden duży pęczek. 

Botwinka, 2

Trzy średniej wielkości młode marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku umieść dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju roślinnego np. z pestek winogron lub ryżowego. Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmażaj je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut. 
Botwinka, 3

W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Łodygi i liście posiekaj a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki oraz jeszcze na pół. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Jeśli pęczek jest spory i buraczki również, to zapewne wystarczą dwa pęczki. 

Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Polecam Ci mój przepis na bulion warzywny. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj botwinkę na małej mocy palnika przez 20 minut.
Botwinka, 4

Po tym czasie do botwinki dodaj też: poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zamieszaj ponownie i zagotuj zupę. 
Botwinka, 5

Na samym końcu wlej śmietankę z mąką. Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszaj w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlej do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Unikniesz w ten sposób ewentualnych grudek mąki. 
Botwinka, 6

Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić botwinkę śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka z botwinką. Botwinkę zagotuj i wyłącz. 
Botwinka, 7

Jajka na twardo możesz ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do mojego poradnika. 
Botwinka, 8

Piszcie jak Wy robicie zupę botwinkę.. Gotujecie ją z ziemniakami? Dodajecie też czasem jajka gotowane na twardo?
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (6992 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Botwinka

Botwinka to zarówno młode buraczki, które jadany razem z liśćmi. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Botwinka to również pierwsza wiosenna zupa. Zupa botwinka jest jedną z pierwszych nowalijkowych zup jakie gotuje się na wiosnę. Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków. Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej. Moja najulubieńsza botwinka to właśnie taka, jaką prezentuję w tym przepisie. Botwinka z młodymi marchewkami, ziemniakami, koperkiem i idealnie dobranymi dodatkami smakowymi. Botwinkę mogłabym jeść codziennie. Bardzo ciekawą zupą jest śląska wodzianka, lub też wodzionka, jak ktoś woli. 

Botwina przepis

Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. Każdy składnik ma znacznie i jest ważny w botwince. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Botwinka z jajkiem gotowany na twardo to już wybór indywidualny. Zazwyczaj gotuję bowiem jajka osobno i trzymam je pokrojone w osobnej miseczce. Każdy może zdecydować, czy dodać je do swojej botwinki, czy też nie. Zupa z botwiny jest wspaniała. Nie ma chyba gospodyni, która nie robiłaby tę zupę chociaż raz w życiu. Koniecznie ugotuj też pyszny barszcz ukraiński. Bardzo wiosenny i pyszny jest też bigos z młodej kapusty. Jeśli lubisz gotować i szukasz inspiracji na domowe przepisy, to zapraszam Cię po moje przepisy kulinarne. Na moim blogu kulinarnym każdy znajdzie coś dla siebie. 

Zupa botwina

Taka zupa botwinka to jedno z dań, które zawsze szykujemy, gdy rozpoczyna się sezon na młode zioła i warzywa. Zupa z botwiny jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i super pyszna. Tym bardziej, że możemy ją gotować tylko przez krótki okres raz do roku. Jak tylko pojawiają się nowalijki zupa botwiny mus być i u nas. Czasem zupa botwinka szykowana jest na delikatnym mięsie z kurczaka lub z indyka. Innym razem botwinka zupa powstaje wyłącznie na bazie warzyw. Zawsze jest u mnie zupa z botwiny z ziemniakami oraz zupa z botwiny z jajkiem. Zupa z botwinki w różnych wariacjach już od maja zajadana jest przynajmniej raz w tygodniu.