Uniwersalny biszkopt do tortów

Biszkopt idealny – do tortów najlepszy!

– sprawdzony
– super wyrasta
– nie za słodki
– prosty

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 30 minut
Ilość: tortownica 24-26 cm średnicy (u mnie 25 cm)

Składniki na ciasto:
• niepełna szklanka mąki pszennej tortowej –  około 140 g
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej – skrobi (do 50 g)
• 7 większych jajek
• 3/4 szklanki drobnego cukru – około 150 g

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

1l

2l

  • Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
  • Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.
  • Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.
  • Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów :-)Smacznego!

6 myśli na temat “Uniwersalny biszkopt do tortów”

    1. Wiesz Aniu.. dużo zależy od wielkości jajek 😉 Spróbuj z 7, jest jeszcze bardziej puszysty.

    1. Niektórzy robią z 8 jaj 🙂 Jak pisałam wcześniej, dużo zależy od ich wielkości. Polecam Ci spróbować z 7 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *