Sos musztardowy na zimno
Domowy sos musztardowy na zimno to ekspresowy w przygotowaniu, super pyszny i niezwykłe uniwersalny sos, który możesz podać np. do jajek na twardo, wędlin lub tłuczonych ziemniaków.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 190 g sosu
Kaloryczność kcal: 42 w 10 g sosu
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 3 płaskie łyżki musztardy np. Dijon - około 30 g
- 3 żółtka średnich jajek - do 60 g
- 3 łyżki miękkiego masła - do 60 g
- 3 łyżki soku z cytryny - 30 ml
- 6 łyżek śmietanki 30 % - 40 g
Sos musztardowy na zimno
W jednej misce umieść razem trzy żółtka średnich jajek, trzy płaskie łyżki ostrzejszej musztardy np. Dijon lub musztardy sarepskiej ostrej, a także trzy łyżki bardzo miękkiego masła.
Porada: Jeśli obawiasz się użycia surowych żółtek, to możesz zastąpić je majonezem. Łączysz wówczas cztery łyżki majonezu z musztardą, śmietanką i sokiem z cytryny. Pomijasz w przepisie żółtka oraz masło. Zobacz jak zrobić domowy majonez.
Żółtka, musztardę i masło zmiksuj na gładki krem. Możesz to zrobić mikserem lub blenderem ręcznym typu żyrafa. Jeśli Twoje masło nie jest idealnie miękkie, to znacznie szybciej i łatwiej jest użyć blendera. Obok, przygotuj sobie też cytrynę oraz śmietankę kremówkę 30 %.
Do miseczki z kremem musztardowym wlej sześć łyżek śmietanki. Będzie to 40 gramów rzadkiej śmietanki kremówki - "słodkiej" 30 %. Dodaj też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki i wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
Porada: Jeśli wolisz mniej kwaśny sos, to zacznij od 1-2 łyżek soku i po wymieszaniu zdecyduj, czy dodasz więcej soku z cytryny.
Sos musztardowy jest już gotowy. Ponieważ używam musztardy Dijon, to nie dodaję już ani soli, ani pieprzu. Dla mnie sos ma idealny smak. Jeśli jednak użyjesz łagodnej lub miodowej musztardy, to być może zajdzie potrzeba dorzucenia jeszcze szczypty soli. Sos musztardowy na zimno podaję zazwyczaj do jajek na twardo. Idealnie sprawdzi się też do różnych sałatek oraz mięs i szynek podawanych na zimno oraz na kanapki.
Sos musztardowy na zimno przechowuj w lodówce, w szklanym naczyniu z zamknięciem. Świeżość zachowa przynajmniej przez 2-3 dni. Przed użyciem wymieszaj dobrze sos.
Smacznego.