Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z malinami

Sernik z malinami

Coś dla początkujących oraz dla miłośników pysznych deserów. Sernik z malinami pieczony bez spodu. Bardzo, bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyłożyć maliny i kruszonkę!

W smaku idealny.. maślany, delikatny. Cudowny smak pieczonych owoców pod najlepszą kruszonką. Aby upiec ten sernik nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli szukasz jeszcze prostszego ciasta, to polecam Ci ten sernik. A coś zupełnie odlotowego, ale bez sera - owoce pod kruszonką

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 2 kg sernika - tortownica 24 cm

Kaloryczność kcal: 260 w 100 gramach sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 średnie jajka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem - 60 g proszku
  • pół szklanki cukru - 100 g

Składniki na kruszonkę i owoce

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • 3 szklanki malin - 450 g

Sernik z malinami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru na upieczonym i przestudzonym już serniku. 
Sernik upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Możesz też użyć odrobinę większej tortownicy np. 25 cm. 

Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Pół kostki masła roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i przestudź.

Sernik z malinami to deser idealny. Jest bardzo prosty do zrobienia. Mieszanie masy serowej, szykowanie kruszonki i wyłożenie owoców.. to wszystko. Efekt smakowy i wizualny jest niesamowity.
 

Sernik z malinami, 1

Sernik z malinami przepis

Do zrobienia sernika pieczonego z malinami polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Polecam sery marki Piątnica oraz Mlekovita. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny.

Kilogram twarogu mielonego umieść w misce. Wbij 4 średniej wielkości jajka. Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz 100 gramów cukru i saszetkę budyniu waniliowego z cukrem.

 

Sernik z malinami, 2

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić łyżką, ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. 
Sernik z malinami, 3

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Możesz też śmiało użyć odrobinę większej tortownicy. Dno formy wyłóż papierem i zapnij obręcz. Jeśli boki formy również wyłożysz papierem do pieczenia, to po wystudzeniu będzie Ci łatwiej zdjąć obręcz z tortownicy. Wyłóż masę serową.
 
Sernik z malinami, 4

Na masie serowej kładź umyte i osuszone maliny. Możesz też użyć malin mrożonych. Należy je jednak wówczas wcześniej rozmrozić i odlać glazurę. 
Sernik z malinami, 5

Aby zrobić kruszonkę skorzystałam z mojego sprawdzonego i niezawodnego przepisu na uniwersalną kruszonkę do ciast. Kruszonka: Mąkę, cukier oraz zimne masło umieściłam razem w większej misce. Całość wyrabiałam dłońmi, aż wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto. Gotową kruszonkę rozłożyłam po całej powierzchni sernika z malinami. Wszystko delikatnie uklepałam dłońmi. 
Sernik z malinami, 6

Sernik z malinami umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Sernik wyrasta niewiele i równo. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik z malinami piecz 90 minut. Jeśli pod koniec pieczenia sernika kruszonka nie będzie satysfakcjonująco rumiana, to możesz na kilka minut włączyć opcję górnego grilla.

Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki. Po 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca. 

Po przestudzeniu sernik umieść na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Nie zdejmuj obręczy w tortownicy, póki nie obkroisz sernika przy pomocy cienkiego noża. Sernik należy obkroić od wewnętrznej strony, dotykając boków. Nie musisz tego robić, jeśli przed pieczeniem boki tortownicy wyłożysz papierem do pieczenia. 

Sernik z malinami, 7

Sernik z malinami, 8

Przed podaniem sernik możesz oprószyć lekko cukrem pudrem. Wspaniały jest również sernik z mascarpone.. gorąco polecam ten niezwykły deser. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (789 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik z malinami

To przepis na sernik z malinami dla początkujących lub dla osób które nie przepadają za sernikami ze spodem i skomplikowanym szykowaniem poszczególnych składników. Sernik z malinami pieczony bez spodu, bez potrzeby użycia miksera. Nie musisz oddzielać białek od żółtek. Nie musisz ubijać cukru i masła na puch. Wystarczy wszystkie składniki na masę serową umieścić w jednej misce i wymieszać dokładnie. 

Puszysty sernik z malinami

Mimo, że szykowanie masy serowej jest tak proste i niewymagające, to sernik wychodzi mięciutki i puszysty. Możesz też użyć owoców mrożonych. Sernik z malinami mrożonymi wyjdzie tak samo pyszny. Należy wcześniej rozmrozić naturalnie maliny i odlać ewentualną glazurę. Dodatek malin ado sernika aż prosi o to, by pokusić się jeszcze o chrupiąca kruszonkę. Słodka kruszonka idealnie połączy smak kwaśnych malin i delikatnego sernika. Upieczesz w ten sposób wspaniały sernik z malinami z kruszonką. Zapraszam też po inne moje przepisy na serniki