Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciapkapusta

Ciapkapusta

Ciapkapusta to super proste i bardzo smaczne danie prosto ze Śląska. Podaje się ją głównie do żeberek pieczonych oraz kotletów mielonych. Ciapkapusta to przepis, który trzeba poznać.

- tylko kilka tanich składników
- dodatek do obiadu lub samodzielne danie
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania kapusty: 40 minut
Liczba porcji: około 1200 g dania

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg ziemniaków - waga przed obraniem
  • 500 g kapusty kiszonej - najlepiej bez marchewki
  • 2 średnie cebule - do 400 g
  • 100 g boczku surowego wędzonego - lub więcej
  • 4 łyżki oleju do smażenia lub smalcu
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki majeranku

Ciapkapusta

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów dania. Zanim zaczniesz szykować panczkraut, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciapkapusta, 1

Ciapkapusta przepis

Przygotuj sobie jeden kilogram ziemniaków typu B lub C. To najlepsze ziemniaki do pieczenia oraz na puree. Możesz użyć ziemniaków różnej wielkości, ponieważ po obraniu polecam pokroić je na mniejsze kawałki o wymiarach około 4 cm. Tak pokrojone ziemniaki będą miękkie w tym samym czasie, a do tego szybciej się ugotują. 

Obrane i pokrojone ziemniaki przepłucz i umieść w garnku z zimną i osoloną wodą (wystarczy płaska łyżeczka soli). Ziemniaki gotuj do miękkości. Nie pozwól im się jednak rozgotować. Ugotowane ziemniaki nie powinny się same rozpadać. U mnie trwało to około 15 minut. 

Odlej wrzątek z ugotowanych ziemniaków. Garnek z ziemniakami ponownie umieść na palniku, by odparować z nich resztki wody. Wystarczy jedna minuta. Możesz kilka razy potrząsnąć garnkiem z ziemniakami. Od razu zabierz się za przetarcie gorących ziemniaków. Możesz użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić je przez maszynkę lub praskę albo zmielić. Uważaj jednak na to, by nie ugniatać ziemniaków za długo, ani nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki nie powinny zrobić się zbyt klejące i maziste. Wyszło mi około 750 gramów gładko tłuczonych ziemniaków. 

Ciapkapusta, 2

W tym samym czasie możesz też ugotować kapustę kiszoną (bez marchewki). Tę ciapkapustę robiłam w sierpniu, więc użyłam dość młodej i delikatnej kiszonej kapusty. 500 gramów kapusty kiszonej bez odciskania z wody umieść w garnku. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj kapustę. Jak tylko kapusta zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by kapusta tylko lekko mrugała.

Kapustę gotuj tak do miękkości. Ma być mięciutka, ale nie rozpadająca się. Gotowanie kapusty może trwać 30 minut lub dłużej. Sporo zależy od samej kapusty oraz Twoich preferencji. Gdyby zabrakło wody w trakcie gotowania, to można ją uzupełnić. Gotową kapustę przełóż na sitko, by pozbyć się nadmiaru wody. Kapusta może być mokra, jednak nie powinna pływać w kwaśnej wodzie. 
Ciapkapusta, 3

Cebulkę z boczkiem można szykować na trzecim palniku równocześnie z kapustą i ziemniakami. Nagrzej średniej wielkości patelnię, a następnie wlej też cztery łyżki oleju do smażenia. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Umieść na patelni z tłuszczem i podsmażaj przez kilka minut, aż cebulka lekko się zeszkli. Na patelnię dodaj też około 100 gramów bardzo drobno pokrojonego boczku. U mnie był to nietłusty boczek surowy wędzony w plasterkach, który pokroiłam na mniejsze paseczki. Cebulkę z boczkiem podsmażaj na niższej niż średnia moc palnika przez około 10 minut, aż cebulka i boczek zrobią się rumiane. Na koniec dodaj też pół łyżeczki pieprzu oraz 1/3 łyżeczki majeranku (można go pominąć). Dodatkowo można też dodać odrobinę kminku. 

Porada: Razem z cebulką można podsmażyć nawet i dwa razy więcej boczku, lub też zastąpić go kiełbasą, czy nawet słoniną lub podgardlem. Ciapkapustę można też szykować bez cebuli, a tylko z tłustszym boczkiem pokrojonym w kosteczkę i zarumienionym na patelni. Jeśli z boczku wytopi się sporo tłuszczu, to pomijamy olej. 

Ciapkapusta, 4

Na koniec umieść w jednej misce ziemniaki, kapustę i całą zawartość patelni. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie sprawdź smak dania. Bardzo możliwe, że dodasz więcej pieprzu. Jeśli chodzi o sól, to śmiało można ją dodać. Zostawiam to jednak na koniec, ponieważ smak ciapkapusty za każdym razem jest inny. Czasem kapusta jest mniej lub bardziej słona. Tak samo z boczkiem, którego się używa. Zazwyczaj nie dosalam już swojej ciapkapusty. 
Ciapkapusta, 5

Ciapkapusta, 6

Panczkraut podajemy na ciepło udekorowany natką pietruszki lub siekanym szczypiorkiem. Szykowany z większą ilością kiełbasy lub boczku może stanowić samodzielne danie. Zazwyczaj jednak ciapkapsuta podawana jest do obiadu razem z pieczonymi żeberkami, kotletami mielonymi lub też innymi pieczonymi mięsami. 

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (600 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciapkapusta

To proste danie ma wiele nazw, chociaż ciapkapusta oraz panczkraut należą do tych najpopularniejszych. Ciap kapusta od razu kojarzy się nam z rozciapaną kapustą, i w sumie trochę tak właśnie jest. Ciapkapusta to danie prosto z południa Polski. Ciapkapusta nazywana również ciaperkapusta, ciaprówa, ciaperkraut, panczkrałt, a nawet ciamkrałt oraz  klaplastra i ćpocha to wszystko jedno danie kuchni śląskiej. Jak wygląda ciapkapusta przepis i co to właściwie jest przepis na ciapkapusta? Ciapkapusta jest super prostym do zrobienia daniem, które składa się z kilku bardzo u nas popularnych i tanich składników. Ciapkapustę szykuje się z ugotowanych i ugniecionych na puree ziemniaków oraz ugotowanej na miękko kapusty, która zazwyczaj jest kapustą kiszoną. Chociaż niektórzy wolą wersję gotowanej kapusty białej. Aby zrobić panczkraut te dwa składniki są obowiązkowe. Oprócz ziemniaków i kapusty daje się jeszcze zazwyczaj drobno siekaną i podsmażoną na rumiano cebulkę razem z boczkiem, słoniną, podgardlem lub też kiełbasą. Można też pominąć cebulkę, a dać tylko więcej kiełbaski lub też boczku. Ciapkapusta ma wiele wersji i każda z nich zawsze oprócz kapusty i ziemniaków musi zawierać jakiś dodatkowy tłustszy składnik. Do takiej pyszne ciapkapusty pasują też tradycyjne kartacze z farszem z mięsa mielonego. Drobiowe eskalopki podane z ciapkapustą będą super. Tak samo pyszne żeberka w kapuście kiszonej z pieca. 

Panczkraut

Jeśli ciapkapusta szykowana jest tylko z cebulką i niedużą ilością surowego, wędzonego boczku podsmażonego na rumiano, to będzie ona stanowić rewelacyjny dodatek do mięsa pieczonego. Najlepszym połączeniem jest ciapkapusta z żeberkami, bo jak wiadomo nie od dziś, kapusta plus żeberka to najlepsza para. Tak więc od razu podrzucam też przepis na żeberka pieczone, które są naprawdę niesamowicie pyszne. Ciapkapusta może być też podawana jako całkowicie samodzielne danie. Wystarczy przygotować ja z większą ilością boczku lub też dobrej kiełbasy. Idealna do ciapkapusty jest kiełbasa podwawelska, śląska oraz brocka. Ciapkapusta bardzo często podawana jest do klasycznych mielonych. Tutaj od razu podaję przepis na kotlety mielone. Pyszny panczrkaut plus udka pieczone to również świetne połączenie smaków. Kto jeszcze nie próbował przepisu na ciapkapustę, niech koniecznie zerknie na przepis. Ciapkapusta po śląsku czeka na Blogu.