Cake pops
Cake pops to super deser na każdą okazję. Przygotuj ciasto, pokrusz je i dodaj kremy. Formuj kule, nadziewaj na patyczki i dowolnie ozdabiaj. Ten przepis Cię zachwyci!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia łącznie: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 14 sztuk
Kaloryczność kcal: 130 w 1 sztuce
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na kulki ciasta [ więcej ]
- 300 g ciasta bez dodatków - biszkopt, czekoladowe, babka
- 50-60 g serka mascarpone
- 50-60 g kremu czekoladowego typu Nutella
Składniki na polewę
- 250 g dobrej jakości czekolady - gorzka, mleczka lub biała
- 2 łyżki oleju roślinnego lub kokosowego
- dowolne posypki cukrowe
Cake pops
Polecam zakup specjalnych patyczków do cake pops o dowolnej długości. Są one trwałe, ładnie wyglądają i mają odpowiednią średnicę, dzięki której kulka jest stabilniejsza.
Gotowe cake pops najlepiej jest nadziewać na kawałek grubszego styropianu lub na cienkie, kartonowe pudełko.
Najlepsze do cake pops jest dowolne ciasto pieczone na oleju. Powinno być to ciasto zwykłe lub też biszkopt bez dodatków typu rodzynki, orzechy itp. Tak więc dobrze sprawdzi się klasyczna babka, biszkopt, czy też ciasto czekoladowe. Można użyć wyłącznie jasnego lub ciemnego ciasta lub też mieszać ze sobą kilka różnych rodzajów. Ciasta mogą być świeże, dopiero upieczone lub też takie, które mają do kilku dni, ale cały czas nadają się do spożycia. Użyłam tym razem po kawałku ciasta jasnego i ciemnego, które podkradłam sobie podczas szykowania ciasta metrowiec.
Kawałki ciasta rozdrobnij w dłoniach. Do miski dodaj na początek po 50 gramów serka mascarpone oraz ulubionego kremu czekoladowego typu Nutella. Załóż rękawiczki lateksowe lub winylowe (jednorazowe do kuchni) i ugniataj ciasto, aż zrobi się jednolite i plastyczne. Jeśli wydaje Ci się za suche i nie da się z niego formować kuli, to dodaj jeszcze po maksymalnie 10 gramów serka i kremu.
Porada: Każdy użyje nieco innego ciasta. Warto zatem dodawać serek i krem stopniowo, według potrzeb. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do miękkiej plasteliny.
Uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą lub umieść w szklanym, zamkniętym naczyniu i odłóż do komory zamrażalnika na około 20-25 minut.
Porada: Jeśli cake popsy planujesz kończyć dnia następnego, to ciasto trzymaj w lodówce. W dniu szykowania deseru przełóż je do zamrażalnika na 15-20 minut.
Mocno schłodzone ciasto podziel na 14 takich samych kawałków. W dłoniach formuj z nich kulki. Jedna kulka o wadze około 30 gramów i średnicy około 3,5 cm. Kulki umieść na tacce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Tackę z kulkami odłóż do komory zamrażalnika na 20 minut.
W trakcie chłodzenia kulek roztop trochę dowolnej czekolady (zabierasz kawałek z odliczonych 250 gramów). U mnie było to 30 gramów czekolady białej. Do tej czekolady nie dodawaj oleju. Ma ona posłużyć do nadziania kulek ciasta na patyczki.
Schłodzone kule ciasta wyjmij z tacką z zamrażalnika. Patyczkiem do cake pops zrób najpierw niewielki otwór w kulce (głębokość do 8 mm). Wyjmując patyczek odrobinę poszerz otwór. Końcówkę patyczka namocz w roztopionej czekoladzie (może być jeszcze lekko ciepła) i od razu umieść w zrobionym wcześniej otworze, tym razem już głębiej, ale z wyczuciem, by nie przebić się na drugą stronę kulki. Część czekolady idzie do środka, a część oblepia patyczek i kulę na zewnątrz.
Kulę z patyczkiem połóż bokiem na tej samej tacce z arkuszem papieru. W ten sposób nadziej na patyczki wszystkie kulki. Tackę z cake pops umieść komorze zamrażalnika na całe 30 minut.
Pod koniec chłodzenia cake pops w zamrażalniku roztop resztę czekolady + ta co została po szykowaniu otworów. Możesz to zrobić na parze lub w garnku z grubym dnem na minimalnej mocy płyty grzewczej. Czekolada ma się rozpuścić, ale absolutnie nie powinna się zagotować, ani być podgrzewana za długo. Na koniec wlej do niej do 20 ml oleju roślinnego lub dodaj do 20 gramów oleju kokosowego. Całość mieszaj do połączenia.
Do maczania zmrożonych kulek na patyku w czekoladzie wybierz małe i wąskie naczynie. Zanurzaj kulki ciasta tak, by całkowicie poryć je czekoladą (może być jeszcze lekko ciepła). Pozwól, by nadmiar czekolady ściekł ponownie do naczynia. Czekolada bardzo szybko zastyga na zmrożonych kulkach, dlatego razu posypuj cake pops przygotowanymi dekoracjami: cukrowe posypki itp.. Gotowe cake pops nadziewaj na styropian lub karton albo kładź na pergaminie patyczkiem do góry.
Porada 1: Jeśli nie przeszkadza Ci pękająca czekolada podczas gryzienia cake pops, to nie musisz dodawać do niej oleju. Cake pops bez oleju są trwalsze.
Porada 2: Zamiast zwykłej czekolady możesz też użyć dowolnych dropsów czekoladowych (z oznaczeniem "melt"), które łatwiej roztopić i są dostępne w bogatszej gamie kolorystycznej (również białe i różowe). Do nich nie dodaję już oleju.
Możesz też wlać trochę białej czekolady do ciemnej i maczać kule ciasta kręcąc jednocześnie patyczkiem, by powstały czekoladowe fale. Zamiast cukrowych posypek można zastosować: wiórki kokosowe drobne; niebieski lub biały mak, drobno pokruszone ciasteczka; kolorowy lukier; pokruszone owoce liofilizowane i suszone, jadalne płatki kwiatów..
Cake popsy przechowuj w lodówce. Można je śmiało położyć jeden obok drugiego i przykryć od góry kloszem. Jeśli ciasto użyte do deseru było świeże, to i deser zachowa świeżość przynajmniej przez kilka dni.
Smacznego.