Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szparagi w szynce

Szparagi w szynce

Zapiekane, zielone szparagi w szynce to pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Tak przygotowanie szparagi polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g świeżych zielonych szparagów - pęczek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 100 g szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszanej
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść tartego cheddara
  • mała garść szczypiorku

Szparagi zapiekane

Pieczone szparagi z piekarnika są pyszne. W tej wersji z dodatkiem sera cheddar i sezamu.. Musisz spróbować!

Szparagi w szynce, 1

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Szparagi w szynce

Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec szparagi. Musi być ono wystarczająco długie, by szparagi zmieściły się w całości. Żaroodporna naczynie wysmaruj od środka oliwą.

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi zawijaj w plastry szynki. Nie zawijaj szynką główek szparagów. Resztę szparagów układaj w naczyniu obok pozostałych. Polej szparagi oliwą, a resztkami delikatnie wysmaruj pędzelkiem ich główki. Posyp je sezamem oraz oprósz solą i pieprzem.

Naczynie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na pierwszych 25 minut możesz przykryć je folią, zaś na ostatnie 5 minut odkryć folię i włączyć grzałkę tylko od góry.

Po wyjęciu z pieca posyp szparagi serem oraz szczypiorkiem. Zielone szparagi z piekarnika podawaj od razu, jeszcze gorące.

Szparagi w szynce, 2

Wypróbuj też mój przepis tarta ze szparagami.
Smacznego życzę!
Średnia 4.9 / 5 (732 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szparagi zapiekane

Zielone szparagi są pyszne! Uwielbiam je pieczone, gotowane i grillowane. Koniecznie zobacz jak gotować szparagi. Zapraszam też po najlepszy przepis na zielone, smażone szparagi z jajkiem sadzonym. Zachwycające są też zielone szparagi z grilla. Tym razem jednak o szparagach z piekarnika. Z dodatkiem boczku lub szynki parmeńskiej. Z powodzeniem bowiem możesz zrobić pieczone szparagi z boczkiem.

Pieczone szparagi

W sezonie na szparagi taki przepis na zielone szparagi z piekarnika to konieczność. Szparagi zapiekane z sezamem i pysznym, aromatycznym serem cheddar smakują nieziemsko. Zapach powala! Zobacz też moje inne przepisy. Zapraszam również po pyszny makaron ze szparagami i boczkiem.